Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nevím jestli jsem praštěná, nebo dělám dobře. Někteří se na nás koukají jak na pitomce, když v obchodě čteme každou etiketu. Dokonce jsme si do mobilu stáhli aplikaci Éčka, abysme je měli po ruce. Jak to máte vy? Koukáte na to, co kupujete, nebo to neřešíte?
Na éčka se nedívám. Sleduji spíš hlavní surovinu a poměr. Je tedy fakt, že pokud to má několikařádkový seznam obsažených položek, tak to vracím a hledám jinou alternativu. Ale přímo éčkama se nezabývám.
Ahoj, nekoukám a tudíž neřeším. Je plno škodlivin o kterých člověk ani neví a který mu taky ke zdraví nepomáhají. A kdybych se o to vše měla zajímat, tak z toho zešílim a nic by člověk nemohl strčit do pusy, natož se vůbec nadechnout.
no já si vždycky nové potraviny pečlivě pročtu, samozřejmě, že kupujeme pořád to samé, takže to co už znám, tak nečtu. řeším éčka, zahušťovadla a další…
Jestli ano, pak se hlásím do klubu praštěných
Nemám tedy stažená éčka v mobilu, ale etikety čtu vždycky. Záleží mi na tom, co jím a co jí moji blízcí.
Taky resim.Asi vic nez ecka pomery surovin.Tuhle na me prodavacka koukala jak na vola,kdyz jsem se ptala na obsah masa u parku ![]()
Ahoj,
taky už máme zjištěný neškodný potraviny a ty kupujeme, u nových to hoodně zkoumám ![]()
Ale ne všechny éčka jsou škodlivý, třeby pektin nebo lecitin jsou vyloženě prospěšný, takže neplatí, že to, v čem najdu éčko- nebrat.
Mám doma super knížku, kde jsou ty základní vypsaný a podle toho jedu. Na netu totiž i ty stránky, který se tváří přátelsky, že ti poradí, kolikrát uvádějí zkreslený informace a mají šílený jedy za neškodný.
Ujetý teda asi jsme, ale určitě lepším směrem, než ten, kdo do sebe rve bez rozmyslu všechno hlava nehlava ![]()
Přímo éčka neřeším, ale etikety čtu - jednou. Pak už si pamatuju, co je dobré, a nakupuju bez čtení.
na věci které nekupuju bežně, na maso a chlazené výrobky se kouknu a hodně mě zajímá výrobce, země původu - je to jen pro dospělé tak to zas extra neřeším, s potravinami pro dítko to budu sledovat o hodně víc. Jako exot si většinou připadám když zkoumám přímo označení na vajíčkách - na obalu mnohdy není čitelné nebo chybí kód země ![]()
některé jsou ochotné a některé jen kroutí hlavou a jdou číst etiketu s nechutíEemii píše:
Taky resim.Asi vic nez ecka pomery surovin.Tuhle na me prodavacka koukala jak na vola,kdyz jsem se ptala na obsah masa u parku
Januliiik píše:
Dokonce jsme si do mobilu stáhli aplikaci Éčka, abysme je měli po ruce.
… můžu se zeptat, kde je taková aplikace k mání ![]()
Jinak já éčka vyloženě nesleduju (stejně si nepamatuju, která jsou škodlivá
), ale spíš se dívám, kolik jich tam je. A hlavně sleduju složení výrobku.