Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny 😊
Je tu někdo, kdo už vyzkoušel vícero úklidových přípravků. ECO a šetrných k přírodě i pokožce a podělil by se o recenze? Odstranění vodního kamene v koupelně, běžné denní nečistoty, mastnota v kuchyni po běžném vaření atd.
Např. značky Feel Eco, Tierra Verde, Attitude, Cleanee Eco, Onlyeco, Evozone, atd…
Moc děkuji 😊
Doporučuji Sonnet. Přípravek na nádobí a na koupelnu jsou skvělé, univerzální čistič používám na kuchyni a podlahu. Mám i gel a prášek na praní a WC čistič. Jinak na vodní kámen používám parní čistič a kyselinu citronovou. Všechny tebou jmenované značky neznám, ale třeba FeelEco eko není, obsahuje velmi neeko konzervanty třeba. Na TV jsem neslyšela dobře recenze, z jejich „jaru“ jsem byla zklamaná, neumyl ani sklenice, natož mastné věci. Teď mají nějakou univerzální mýdlovou kostku, která je prý dobrá.
Já používala ten Sonett taky prostředek na nádobí, teď už používám TV, protože změnili sortiment v našem bezobalovém obchodě a tu novou variantu, co TV má, tak už je podobně dobrá a funkční, jako ten Sonett a jsem spokojená. Potvrzuju, že ta starší receptura stála za prd. Používám ho na veškeré odstraňování různé mastnoty v kuchyni, nemám ráda, když bych měla doma 10 různých prostředků. A na vodní kámen používám jejich citronový gel, což funguje stejně, jako kyselina citronová, ale má to tu výhodu, že jak je to gel, tak to drží na površích (na kohoutku zespoda…) a jde to tam dát působit na delší dobu. A jinak vlastně nic dalšího nepoužívám (+ věci na praní).
Takové ty „drogérkové ekoprostředky“ (Ecover, ta jejich ekoznačka z DM…) podle mých zkušeností fungují dobře, ale o jejich ekologičnosti nejsem až tak přesvědčená.
Příspěvek upraven 18.03.22 v 07:40
@Semtex píše:
Nejvíc eko je omezit množství přípravků v domácnosti
Jasně, taky jsem toho zastáncem, ale třeba bez toho saponátu se člověk neobejde.
(nebo aspoň já si to nedovedu představit)
Ono nejvíc eko a přitom plně funkční je úplně obyčejný ocet a soda, s tím si člověk vystačí na většinu činností. Tierra verde mám ráda jako značku hlavně proto, že je k sehnání všude, sypaná v bezobalech a fakt tu eko drogérii dost propaguje, na druhou stranu velmi často je jen to hodně předražená soda nebo perkarbonát sodný a některé prostředky nefungují, třeba gel do myčky byl jedna velká katastrofa. Takže já už nějak nemám chuť pátrat a experimentovat. S Feel Eco by tě asi z NT skupin vypráskali bičem, já ho beru jako takový kompromis, určitě víc eko než běžné značky a hlavně, funguje, takže pokud potřebuju něco narychlo a za ne moc peněz, klidně to koupím, ale já nejsem úplně eko-extrémista. Jinak tu mám nějaký eko odmašťovač, značka mi teď vypadla, a teda neodmašťuje ani trochu, po sáhodlouhém experimentování jsem na to nakonec šla „chemií“ a šlo to hned.
@klamonožka píše:
Jasně, taky jsem toho zastáncem, ale třeba bez toho saponátu se člověk neobejde.(nebo aspoň já si to nedovedu představit)
Tak jasne, na to nadobi je něco třeba. To mě vyhovuje tierra verde, měla jsem s nim kdysi, když jsem neměla myčku, a ještě ho od té doby mám porad a dolevam si (koupila jsem si jejich baginbox).
Na vodní kamen mám totak neeko sprej z Lidlu, ale už dva roky a je ho tam ještě polovina
a to je u nas extrémně tvrdá voda, ale když to jde, používám ocet.
Hele a jak je na tom vehlasna Eurona? Nekde jsem cetla, ze rozhodne eko, jak oni deklaruji, neni… ![]()
@Kacatko1986 píše:
Hele a jak je na tom vehlasna Eurona? Nekde jsem cetla, ze rozhodne eko, jak oni deklaruji, neni…
Není nějak zvlášť eko. Oni pořád zdůrazňují, že jsou ty jejich výrobky hodně koncentrované, takže na to spotřebuješ méně plastu. Ale to já jako ekologický argument neuznávám, vzhledem k tomu, že dnes už jde spousta výrobků koupit úplně bezobalově. A složením to je údajně v kategorii „ekologicky šetrný výrobek“, tj. něco jako ty drogérkové eko-značky, což nemá nějak extra přísná kritéria. Dnes už je k mání spousta výrobků, které jsou účinné a to složení mají výrazně šetrnější.
Nicméně já bych to nikdy nekupila už kvůli tomu jejich vlezlému marketingu.
@Kacatko1986 píše:
Hele a jak je na tom vehlasna Eurona? Nekde jsem cetla, ze rozhodne eko, jak oni deklaruji, neni…
Mamka třeba používala Dedru v tomto domnění (mají studnu) a říkala, že to pak letělo, když se taky dozvěděla o tom „EKO“ ![]()
Pouzivam ted uz jen Sonett. Na prani pouzivam ten jejich levandulovy, zmekcovac vody (mame velmi tvrdou) a ocet. Ocet a zmekcovac vody beru u nas v bezobalovym (nevim, co je o za znacku). Dale mam jejich „jar“, cistic na zachod, sprej na zrcadlo, univerzalni cistis a jejih pisek. Vic pripravku nepouzivam.