Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Může to být třeba z nějakého jídla z restaurace nebo něčeho, co jste koupili v obchodě atd. Hygiena se snaží najít ten zdroja a zamezit tak dalším nákazám.
Tak to nechápu
Já si do teď myslela, že E-coli je běžná střevní mikroflóra ![]()
Jsi si jistá, že šlo opravdu o E-coli a ne třeba o salmonelu nebo tak něco?
@jsem.to.ja to je normalni postup… Snazi se zjistit pricinu. Nam pani z hygieny taky volala, kdyz mel syn campylobactera, neco jako salmonelu. Jen se ptali co a jak jedl, kde jsme byli, proste kde to mohl lapnout… Poradili jak se chovat a co jist. Nic vic ![]()
Je, cituji z toho odkazu:
Escherichia coli je gramnegativní bacil, který je běžným komensálem tlustého i tenkého střeva. E. coli vyvolává:
specifická průjmová onemocnění – hlavně u kojenců, ale i u dospělých
nespecifická střevní (nákaza většinou exogenní) i extraintestinální onemocnění (nákaza většinou endogenní)
Typizace E. coli
podle tělového, kapsulárního a bičíkového antigenu
lidská E.coli může nakazit zvířata, zvířecí člověka ne
Výskyt
Tato bakterie se nachází u převážné většiny teplokrevných živočichů. Tvoří součást fyziologické mikroflóry tlustého střeva a distální části ilea. Jedinec je kolonizován takřka okamžitě po narození, nejčastěji alimentární cestou nebo přenosem od již osídleného jedince. Dlouhodobě není E. coli schopna existovat mimo hostitele. Proto její nález (např. v pitné vodě) svědčí o znečištění výkaly.
@jsem.to.ja to je normalni postup… Snazi se zjistit pricinu. Nam pani z hygieny taky volala, kdyz mel syn campylobactera, neco jako salmonelu. Jen se ptali co a jak jedl, kde jsme byli, proste kde to mohl lapnout… Poradili jak se chovat a co jist. Nic vic ![]()
Nejde mi formátovat, ale je tam, že tvoří součást mikroflory tlustého střeva apod. Takže jedině musí mít nějaké větší množství, pak bych tu hygienu chápala.
@jsem.to.ja píše:
Dobrý den, obnovuji diskuzi - dnes jsem se dozvěděla, že syn má ve výtěru E. Coli, doktorka mi sdělila, že nás bude kontaktovat hygiena, aby zjistili, kde co snědl. Je toto běžný postup? Mám pocit, jako bychom byli považováni za špindíry, když nás má kontaktovat hygiena :/ Má s tímto někdo zkušenost? Děkuji…
Taky nám dneska E.coli zjistili z výtěru u naší malé. Volal jen doktor, že máme nasadit Hylak a pokračovat v dietě. Z hygieny zatím nikdo nevolal, ale možná se ozvou, asi zjišťují z čeho a kde to mohly děcka chytit..
Jsou určité druhy (kmeny) E. coli, které mohou způsobovat velmi závažné problémy, zvláště u malých dětí. Bohužel, mluvím z praxe.
K té hygieně - nález této bakterie spadá pod infekční onemocnění, které mají lékaři/laboratoře povinnost hlásit na hygienické stanice. Oni se vás opravdu jen zeptají na jídelníček, upozorní vás na možná rizika (krvácení), na to, kdy je potřeba okamžitě kontaktovat lékaře.
Vsem moc dekuji
Syn ma o 50% vetsi osidleni E.Coli, nez je norma. Dietu drzi, podavam Enterinu, je to lepsi. Ta hygiena me trochu znejistela, prece jen „nekam vas nahlasime“ nezni uplne dobre ![]()
@Alichi píše:
Jsou určité druhy (kmeny) E. coli, které mohou způsobovat velmi závažné problémy, zvláště u malých dětí. Bohužel, mluvím z praxe.K té hygieně - nález této bakterie spadá pod infekční onemocnění, které mají lékaři/laboratoře povinnost hlásit na hygienické stanice. Oni se vás opravdu jen zeptají na jídelníček, upozorní vás na možná rizika (krvácení), na to, kdy je potřeba okamžitě kontaktovat lékaře.
snad to budeme mít bez komplikací..
@jsem.to.ja píše:
Vsem moc dekujiSyn ma o 50% vetsi osidleni E.Coli, nez je norma. Dietu drzi, podavam Enterinu, je to lepsi. Ta hygiena me trochu znejistela, prece jen „nekam vas nahlasime“ nezni uplne dobre
Nám poradil doktor hylak, prý líp zabírá. Enterol je prý lepší u rotavirových průjmů..
@Silwinka87 Já jsem to nepsala, abych někoho vylekala. To bych nechtěla. Určitě většina infekcí E. coli nemá dramatický průběh. Ale pak jsou takové (hemoragické kmeny), které mají, opravdu to neskončí dobře a pak jsou všichni nějakou dobu v pozoru a přeopatrní a kontaktují se rodiče a upozorňují na „co by, kdyby“ atd.
Tak neboj.
@Alichi píše:
@Silwinka87 Já jsem to nepsala, abych někoho vylekala. To bych nechtěla. Určitě většina infekcí E. coli nemá dramatický průběh. Ale pak jsou takové (hemoragické kmeny), které mají, opravdu to neskončí dobře a pak jsou všichni nějakou dobu v pozoru a přeopatrní a kontaktují se rodiče a upozorňují na „co by, kdyby“ atd.
Tak neboj.
Jéé, v pohodě..Já to tak nemyslela
Jenom, když to zrovna malá má, tak jsem trošku vystrašená, snad to proběhne v pořádku a v klidu..
Zdravim, pridavam nasi zkusenost:syn 16m mel mesic stridave prujem, protoze je ma ze zubu, neresila jsem to driv. pak na vytery, patogeni e coli, nasadila jsem dietu, hodne ryze, laktobacilky, ale hlavne jsem zvysili hygienu pri prebalovani, malej u toho nepostoji, porad cestuje, ale dalo se. mel to dalsi mesoc a pak uplne v poradku. co urcite pomohlo bylo mleko bez laktozy.