Ekologické novorozenecké pleny

98
30.8.14 21:53

ekologické novorozenecké pleny

Ahoj, chci se zeptat zkušenějších, chtěla bych používat ekologické papírové plenky (aspoň během šestinedělí, potom bych možná přešla k látkovým, uvidím jak budu zvládat), nicméně nabídka není moc široká a co jsem zatím sehnala jsou pleny Moltex 3-6kg a pleny z DM Babylove nature midi od 4kg. Takže mám tyto dva balíky, ale asi budu potřebovat něco i na úplného novorozence, protože budu mít asi menší mimčo a myslím si, že ty Moltex od 3 kil budou zkraje velké… Nemáte nějaký tip na ekologické pleny pro novorozence, tak od těch 2kg jakou jsou třeba Bella Happy? Moc děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Máte zkušenost s dm Babylove Pleny?

Přidejte zkušenost s dm Babylove Pleny
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17630
30.8.14 22:03

Nevím jak maličké čekáš miminko, ale i kdyby mělo 2,5 kila, tak to dost rychle nabere do těch 3 kil. Žádné menší eko plenky neznám. Jen ještě doporučím Kikko. Ty jsou tedy taky od 3 kil, ale zato jsou ještě ekologičtější než ty co už máš. Tyhle jsou jen kromě lepítek 100% biodegradabilní. Ale taky dražší. Já teď při přechodu z MD na RD přecházím i z těchto plen na látku v kombinaci s Bamboo nature. Ty jsou taky ekologické, ale ne tolik, no

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
30.8.14 22:16

Jsou nějaký švédský, u nás blbě sehnatelný, ale jsou nejekologičtější. Ale ta cena… asi sedm kil za balík. Já koupila jeden balík Babylove do porodnice (vel. 2), pak jsme dostali Pampersky od pojišťovny (ty bílý) a žádný další jsme nekoupili. Pořád máme doma, ale nevím, na co čekají, od příchodu z porodnice jedeme plně v látce, akorát když jsem šla na revizi, tak to naši rozbalili. Jdi do látky, je to lepší a troufám si říct, že i pohodlnější, odpadá takovej ten stres, kdy ti docházej, venku prší nebo nemáš dostatečný obnos a čekáš na chlapa, až je koupí cestou z práce. Já jsem v klidu, přebaluju podle potřeby a dokonce mi to doma nesmrdí jako když jsem používala jednoráz na staršího. :palec:

• Citovat
  • Upravit
98
30.8.14 22:22

@Antonie Bolavá @ncc1701 Díky moc za reakce :kytka: Mně se z principu látkovky zamlouvají taky nejvíc… Akorát pro novorozence z toho mám nějak obavy, co jsem tak pochytila, tak je to trošku jiné než potom u většího dítěte - nepoužívají se takové ty kalhotkové pleny, ale ty čtvercové nějak speciálně složené a musí se častěji měnit… Jak je to prosím, alespoň ve zkratce, špatně se v tom zatím orientuji :,( Co za látkovy se pořizuje pro novorozence…? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
909
30.8.14 22:22

@ncc1701 Jestli myslis tyto (ty svedske) http://www.naty.com/, tak ty nam bohuzel vubec nevyhovovaly, porad protekaly. A myslim, ze 100% biodegradabilni taky nejsou :think: I kdyz ted maji jiny obal nez pred tim rokem a pul, kdy jsem je pouzivala; zda se, ze je nejak inovovali.

Memu synovi celkem sedly Moeltex 3-6 kg, zacala jsem je pouzivat skoro hned po narozeni v kombinaci s latkovkami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5842
30.8.14 22:24

Já v porodnici používala ty nejmenší Babylove nature a prostě jsem je jen zapla níže, tzn.ne na suchaci, ale pod ním. Drželo to pěkne a velikost i šířku jsem si tak upravila. :pankac: od příchodu z porodky latkujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
909
30.8.14 22:25

@blueice Ja pouzivala ze zacatku ty ctverce na novorozenecky sklad (daji se najit videa na youtube, dle kterych to lze celkem snadno pochopit). Plus svrchni kalhotky. Kalhotkove pleny byly na tom malem miminu strasne obri.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13750
30.8.14 22:26

@blueice normální čtverce a nějaké maličké kalhotky PUL ;). Novorozenec často čůrá, ale máličko, taky pořád ukakává, takže je potřeba přebalovat často a ten jeden čtverec stačí. Vygůgli si „novorozenecký sklad plenky“.

Jinak jsem používala na mrňouska (2.6kg) Babylove nature tu nejm. velikost, akorát jsem mu to na bříšku přehla dopředu, jinak by to měl až do podpaží ;) Pak už taky látkovky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
30.8.14 22:48
@blueice píše:
@Antonie Bolavá @ncc1701 Díky moc za reakce :kytka: Mně se z principu látkovky zamlouvají taky nejvíc… Akorát pro novorozence z toho mám nějak obavy, co jsem tak pochytila, tak je to trošku jiné než potom u většího dítěte - nepoužívají se takové ty kalhotkové pleny, ale ty čtvercové nějak speciálně složené a musí se častěji měnit… Jak je to prosím, alespoň ve zkratce, špatně se v tom zatím orientuji :,( Co za látkovy se pořizuje pro novorozence…? :nevim:

U novorozenců je to nejjednodušší, občas se stane, že to s přechodem na normální stravu a změnou stolice matky vzdávají. :-)
U novorozence jsou čtverce opravdu nejlepší, nakoupila jsem i nějaké novorozenecké (velikostí) kalhotovky, ale zlatý čtverce. Dobře těsní před únikem té jejich tekuté stolice. Novorozencům se nejčastěji skládá plena na novosklad, většinou to stačí, ony ty děti jsou jak průtokáče a stejně jim to vadí, takže „pořád“ přebaluješ. :-) Dceři vadil jednoráz úplně stejně, tak spotřeba i dvacet plen za den, ale to je extrém, v reálu cca polovina. Pro zvýšení savosti se používají vkládací pleny (vkládací vložky) - ty jsou z hodně savých materiálů s vysokou gramáží, bambus, konopí, i bavlna, nebo kombinace. Mají několik vrstev, aby už dobře sály, ale zároveň ještě rychle schly. Na to se dávají svrchní kalhotky - je to vlastně jen kus tenké látky, která je polopropustná (z venku pustí vzduch, ale zevnitř neuteče ani kapka) a chrání oblečení před promočením. Jsou buď s polyuretanovým (tzv. PUL) zátěrem, nebo jsou flísové anebo vlňáčky (ty se impregnují lanolinem, aby nepropustily). Jak dítě roste a čůrá méně často, ale víc co do objemu, hodí se kalhotkové pleny (na první pohled jsem je dlouho neuměla od svrchních rozlišit, dokud to člověk nevidí na vlastní oči). Jsou dělané tak, aby nasákly co nejvíc moči, jsou ze stejných materiálů jako vkládací pleny. Přes ně musíš dát ještě svrchní, protože samy o sobě nemají nepropustnou vrstvu. Dál existují AIO (all-in-one) , ty jsou asi nejdražší, ale nejpohodlnější. Mají v sobě kapsu, do které vložíš libovolný počet vkládacích plen a takhle je nasadíš a je hotovo. Zvenčí je nepropustná vrstva, uvnitř je většinou fleece, který funguje tak, že odvede moč dovnitř pleny a sám zůstává pocitově suchý, takže dítko netrpí pocitem mokra. A pak existuje ještě systém SIO , kdy do svrchních kalhotek připneš vkládací pleny. Kalhotky jsou nepromokavé a sací schopnost mají vkládačky samy o sobě. K tomu všemu se ještě podívej na separační pleny , které jsou uď jednorázové (celulózové, bambusové) nebo fleecové, pratelné. Slouží k tomu, aby zachytily nečistoty (ho_na) :-) a ty je tím jenom vzala a vyhodila do záchodu (ne všechny separačky a ne vždy je možné splachovat). Ty fleecové sice musíš znovu přeprat, takže jakoby tu práci s tím stejně máš, ale zase se dávají, aby to dítě mělo ten komfortní pocit sucha. :-)

• Citovat
  • Upravit
ncc1701
30.8.14 22:54

@magistra K
To budou ony :-)

• Citovat
  • Upravit
858
30.8.14 23:03

Na novorozence doporučuji koupit vícevrstvé pleny třeba od Petit Lulu, (ne od Kikko, jsou levné, ale naprd) snappi sponku a dvoje malé svrchní kalhotky. :palec: Vícevrstvé plenky později můžeš využít třeba jako vkládací plenky a nezůstane ti doma nic nevyužitého. Navíc se nemusí skoro vůbec skládat, jen se jakoby tak zahnou, je to hned a pochopit to jde i z fotky, kterou u toho prodejce má. A rozhodně doporučuji používat jednorázové separační plenky. Je to nejlepší z hlediska pohodlí tebe i miminka. Má zadek v suchu a ty neřešíš fleky. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
30.8.14 23:03

Zkus mrknout, zda na něco nenarazíš v „Bráně“: http://www.branakdetem.cz/…ve-eko-pleny
Třeba ty první píší, že jsou od 2 do 6 kg..
Jo anebo ty Moltexky 2-4 kg bych možná zkusila spíš, protože se mi zdá lepší menší váhové rozpětí. Ty jsi sehnala jen větší velikost - 3-6 kg možná budou zpočátku moc velké…
Ale nemám s nimi osobní zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
30.8.14 23:07
@Šmušmu píše:
Na novorozence doporučuji koupit vícevrstvé pleny třeba od Petit Lulu, (ne od Kikko, jsou levné, ale naprd) snappi sponku a dvoje malé svrchní kalhotky. :palec: Vícevrstvé plenky později můžeš využít třeba jako vkládací plenky a nezůstane ti doma nic nevyužitého. Navíc se nemusí skoro vůbec skládat, jen se jakoby tak zahnou, je to hned a pochopit to jde i z fotky, kterou u toho prodejce má. A rozhodně doporučuji používat jednorázové separační plenky. Je to nejlepší z hlediska pohodlí tebe i miminka. Má zadek v suchu a ty neřešíš fleky. :)

Můžu se zeptat - jsou ty separačky rozložitelné? Já jen aby to nebylo z bláta do louže - nebudu zamořovat planetu obyč. jednorázovkama, ale místo toho separačkama.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
858
30.8.14 23:15

Jojo, jsou, jsou z celulózy :palec: Použité se dají spláchnout do záchodu. A paní v obchodě mi říkala, že pokud jsou jen počůrané, dají se i přeprat a použít třeba 3×. To nevím, protože mám ani ne měsíční miminko a kaká zatím pořád ;) Nejdřív jsem je nepoužívala, myslela jsem podobně, ale s nimi je to o dost lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
30.8.14 23:25

Do porodnice jsem kupovala Babylove Nature a bez problémů, malá neměla ani tři kila a stačilo jen ohnout okraj vepředu.
Od prvního dne doma je jen v látkových plenách, já používám čtvercové pleny a přebaluji tak po dvou hodinách. Od určitého věku jsem do novoskladu přidala ještě jednu čč složenou na nudli a ty dvě čtvercovky ty dvě hodiny vydrží v pohodě.

Na noc používám větší kalibr, bambusové chobotovky, dlouhé vkládačky, bambusovou kalhotovku a tak.

Ty už máš dva balíky plen, já osobně bych nevěděla, co s tím, měla jsem velké problémy se zbavit i toho jednoho balíku, zpětně si říkám, že jsem pitomá, že jsem je měla nechat v porodnici, stejně jako ty smradlavé vlhčené ubrousky :lol: Toho jednoho balíku jsem se zbavovala tři měsíce a to jen proto, že mi přišlo líto to vyhodit a protože neznám nikoho s malým dítětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí