Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Hledám, hledám na internetu info o skladování látkových použitých(počůraných)plen na sucho v kyblíku, ale všude píšou jen dát do kyblíku a dát nějaké olejíčky…ale není mi jasné zda tam dát plenku tak jak je mokrá, nebo jí nechat uschnout a pak až skladovat v tom kyblíku do doby než je dám vyprat..??? Moc prosím..jak to děláte??
![]()
Počůraná hned do kýble, pofraná - separačky do wecka, co nejvíc odhovnit a pak do kýble ![]()
@kozisek píše:
Počůraná hned do kýble, pofraná - separačky do wecka, co nejvíc odhovnit a pak do kýble
Dobrý dotaz, také to za chvíli budu řešit
Ještě by mě zajímalo jak často pleny perete a jestli je perete samostatně nebo se k nim dá něco přidat. Předem díky ![]()
@petratlaskova jak píšou holky, zkrátka hodit do kýble a přiklopit (moč se rozkládá a nezaklopené by to za pár hodin smrdělo). Prát maximálně po 3 dnech, už se mi stalo, že jsem zapomněla a vespod to pěkně zplesnivělo
Já prala obden, akorát se mi tak naplnila pračka ![]()
@Mariana.cz záleží kolik jich miminko za den počůrá. U malého miminka klidně po cca 24-36h, u staršího 2-3 dny, teď když už jsou plínky jenom na noc, tak je to max. 2× do týdne.
Peru plínky s ostatníma věcma, hlavně s miminkovskýma nebo spodním prádlem.
Ze začátku jsem dávala pleny počůrané rovnou do kyblíku, pokakané přeprala v rukách. Pokakané separačky do wc, později jsem zjistila že flesové jsou mnohem lepší, takže jsem přepírala i je. ![]()
Po čase jsem každou počůranou plenu trochu přeprala v rukách, protože moč je dost agresivní a strašně to pak smrdí. Skladuju v kyblíku bez vody, mokré pleny.
Jak byl syn miminko, prala jsem ob den, nebo každý den a jen pleny samotné. Teď má syn pleny jen na spaní, takže mám tak jednu plenu denně. Počůranou vymáchám a přidám k prádlu.
Příspěvek upraven 16.08.14 v 14:22
Já peru jednou za 2-3dny.Peru většinou normálně i s ostatním dětským prádlem. Pokakané fleec separačky a pleny hned přeperu jen vodou v ruce a namáčím jen do vody a házím pak do pračky..je fakt, že se mi skvrny vždy nevyperou. Počůrané jsem věšela do chodby po vymáchnutí v ruce, ale nic voňavého…Tak budu dávat do kýble i když se bojím té plísně..
A ještě dotaz na ty vonné a antiseptické olejíčky do kýble..používáte? Děkuji mooc
Já teda plíseň v kyblíku nikdy neměla. ![]()
Používala jsem ze začátku tee tree olejíček, ale skladovala jsem pleny ve vodě. Nevím, dojem to na mě neudělalo.
Do suchého kyblíku kapat olej nebo na pleny mi příjde jaksi nelogické. Když už tak jsem dala olejíček do přihrádky na aviváž. Jako desinfekci, ale jinak jsem dávala ocet.
@petratlaskova Za ty tři roky či více se mi plíseň na plenách nikdy neudělala a to už ztrácím přehled po kolika dnech peru. Jak dochází, tak večer naláduji pračku ![]()
@Mariana.cz miminkovské jsem přidávala k ručníkům a tak. Roční už peru samostatně. To je kolikrát rychta. Pak u staršího-pokud byla jedna denně, přemáchla jsem v ruce a přidala k prádlu
Ocet jsem taky chtěla dávat, ale někde jsem četla, že se tím níčí gumičky?
Já jsem prala za den a půl a skladovala jsem je mokré. Když už je měli jen na noc, plenu jsem usušila a skladovala jsem v kyblíku suché. Po pár dnech jsem je dala do pračky na samostatné máchání, pak přidala třeba ručníky a vyprala.
Ahoj holky. Zajímalo by mě, jestli je možné skladovat počůrané pleny v pytli na pleny. Myslím tím dlouhodobě, třeba ty 2-3 dny, než naplním pračku. Nemůže se to třeba zapařit a pak začít plesnivět? Když je tam ten PUL zátěr? ![]()
@Clabitic ten zátěr je právě prodyšný, nepropustný pro vodu, ale pro vzduch ano. Takže nezapaří, nezplesniví. Používala jsem dlouho právě na pleny pytel, ale neměla jsem kam ho věšet, tak ležel a přece jen tou vahou mokrých plenek to trošku provlhalo, tak jsem přešla na kýbl. Ale co se zápachu nebo dokonce plísně atd., tak to vůbec.