Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj holky. Dospěla jsem taky do stádia, že bych ráda začala látkovat s 5m dcerkou. Rozhodla jsem se pro čtverce. Mamka mi našila hodně vkládaček z bambusu a taky jedny kapsovky na zkoušku a jsou fajn tak ještě pár přibude. Ale… Manžel je klasicky proti tomu, asi to znáte -Proč si dělat práci navíc, na papírových rostou miliony dětí atd. atd. Takže bych potřebovala, aby to probíhalo v klidu.
Zatím bych chtěla látkovat jen doma aspoň. Přebaluju po každém čůrání, děláme BKM, takže kaká v 99% do nočníku. Takže mi asi bude stačit čtverce na rovno, vkládačka a vlňáčky, myslím.
Ale jak třeba v noci? To mi mimochodem bkm vůbec nejde :'(
O skládání jsem si snad všechno přečetla, ale co pořádně nemůžu najít je organizace přebalovacího místa.
Jak si připravit plínky, aby to nezabralo moc času, občas dávám i novosklad a ten je na skladování trochu vetší než na rovno…
Měly byste Prosím nějaké rady jak to co nejlíp udělat?
A co pak s použitýma? Dáváte do kyblu ‚na sucho‘ ocet nebo něco? Časem třeba koupim i nějaký pěknější kalhotovky ale zatím to chci zkusit takhle, jen se bojim, aby mě to nedostalo a nevzdala jsem to-přeci jen už to stálo dost času a ráda bych hlavně vydržela, protože si myslím, že to je prostě lepší ![]()
![]()
Budu ráda za každou radu díky holky ![]()
Neporadím, ale zajímají mě stejné věci. Díky za založení diskuze:-)
Já teda neskládám dopředu, skládám až tu plínu dávám neřekla bych že je to tak pracný nebo časově náročný. dávám taky čtverce na novosklad nebo na draka plus žínku s ikei a mám pár vkládaček z bambusu.
v noci zatím ještě dávám jednoráz, BKM na to asi nemám.
skladuju nasuchu v kýblu, pokakanou plínu přemáchnu ve vodě, natřu žlučovým mýdlem a dám do kýble a peru co dva dny.
Ja skladam jak kdy, nekdy dopredu i se separackou a nekdy pred pouzitim. Novosklad mi vic mista nezabere ![]()
U prebalovaku mam kybl, skladuju na sucho-na dno a na viko kapu par kapek eukalyptove esence.
Na čtverce na rovno nevím jak moc budou vlňáčky vhodné, já osobně používám vlňáčky jen na noc, do nich kalhotkovkou plenku. Přes den dávám čč na novorozenecký sklad, dcera má sice už rok, ale pořád ji stačí, je to drobek na to pulky, já mám ty plínky předskládaný, na den je mám nachystaný na poličce pod přebalovacím pultem a ostatní mám ve skříňce, mám hodně velký přebalovák, takže se mi do něj všechny látkovky vejdou bez problému, včetně dvaceti kalhotkovek. Špinavé skladuji v koupelně v plastovém koši filur z ikea na sucho, bez octu, bez olejíčku a nic nejde skrz cítit, peru po třech dnech
Mám pleny v novoskladu, předskládané i se separačkami, v komínku v postýlce. Stačí jen vzít plenu a použít. Špinavé pleny a dětské věci přes den hážu do kýble v obýváku, večer celý obsah rozložím ze skladu a naházím do kýble od primalexu v koupelně, dělám to, když se holka koupe a já ni koukám a nemám do čeho píchnout.
Když se dařila BKM a já prala pleny jednou týdně, tak jsem večer pleny za den promáchla ve vodě od koupání a hodila na šňůru nad vanou uschnout, jinak mi to v kýblu za ten týden příšerně smrdělo.
@Verunka.T píše:
Na čtverce na rovno nevím jak moc budou vlňáčky vhodné, já osobně používám vlňáčky jen na noc, do nich kalhotkovkou plenku. Přes den dávám čč na novorozenecký sklad, dcera má sice už rok, ale pořád ji stačí, je to drobek na to pulky, já mám ty plínky předskládaný, na den je mám nachystaný na poličce pod přebalovacím pultem a ostatní mám ve skříňce, mám hodně velký přebalovák, takže se mi do něj všechny látkovky vejdou bez problému, včetně dvaceti kalhotkovek. Špinavé skladuji v koupelně v plastovém koši filur z ikea na sucho, bez octu, bez olejíčku a nic nejde skrz cítit, peru po třech dnech
Tak nějak jsem to mela ja, takze k tomu uz vic nedodam, ale…zminila ses, ze manzel je proti tomu. Ja ze sve zkušenosti teda muzu říct, že pro me ty latkovaci zacatky byly dost tezky a kdyby me manzel nepodporil, tak jsem to asi vzdala…natoz kdyby mel třeba blby kecy. Je pravda, ze my jsme s látkou zacinali hned od porodnice a navic jen čtverce a to me teda dost stvalo…furt machat, věšet a hlavne pak žehlit. Mala se ze čtverců pak zacala opruzovat, tak jsme presli jen na kalhotovky a to uz byla uuuuplna pohoda. Takže ja bych na tvym miste manzela nejak nadchla…ten muj slyšel hlavne na usporu financí a na ekologii. Samozrejme blaho ditete taky ![]()
@YPB žehlit se nemusí ![]()
Přebaluju na zemi, takže si vždycky plínu poskládám na zemi vedle přebal. podložky.
Předskládávala jsem si pleny na novosklad nebo později na draka vč. vkládačky a separačky a zpravidla jsem měla jednu připravenou na přebalováku na „akci“ a zbytek v polici, pokud si dobře vzpomínám ![]()
Buď v klidu, frekvence výměny je taková, že to určitě za pár dní vychytáš k dokonalosti ![]()
Do kýble jsem měla v úmyslu dávat levandulovou esenci, ale většinou jsem zapomněla.
Holky už delší dobu přemýšlím, jak se dělá BKM v noci? ![]()
Jinak k dotazu, dávám čtverce na rovno, mám to nachystané i se separačkama u přebalováku, takže jen chytnu, hodím do kalhotek a zabalím… ale je fakt že prďole je 8 týdnů takže zatím nemá tendence mi zaškvařovat ![]()
@Danpe To jsem ráda, že nejsem sama ![]()
@luckaa85 No, doufám, že mi to časem nepřijde taky tak pracný, ale zatím s tím docela bojuju a nechci malou zbytečně ještě rozčilovat tím, že mi to nejde skládat. Navíc se mi zdá, že ten novosklad je jí asi malej nebo co, nějak mi to přijde krátký do pasu, ale zas kolem nožiček to dělá neplechu. Na draka mi to zas přijde široký ta „špička“ co tam vznikne v prvotním přeložení, takže to ještě všelijak se snažím zúžit… zatím na rovno vede ![]()
V noci taky zatím jednorázovky, bohužel, třeba ale časem ![]()
@Verunka.T Tak to já zatím tolik místa nemám, pytel s jednorázovkama jsem měla na zemi, vedle přebalováku (pult na sušicce…
A vlňáčky - no mamka zatím plete jen obdélník, někde jsem tu četla, že to tak někdo dává a rohy přehne přes boky přes sebe a sepne snappi sponkou nebo tak nějak. Zkusíme
a jelikož nekakáme do plínky, mohlo by to snad stačit. Uvidíme (co myslíte? ![]()
@Fjodorka S tim stohováním v postýlce, to je dobrý nápad, díky, ale pár si jich stejnak budu muset dát do koupelny k přebalováku asi, chjo, to zas bude přeskládáváního… bojim ![]()
@YPB No manžel na chemii v plínkách ani ekologii moc neslyší, pořád - „a kdes ty informace vzala“ atd. Ale dneska jsme si o tom ještě v klidu kapku promluvili a konstatoval už celkem mile, že jsem trubka, že si přidělávám práci, ale že teda to zkusíme - tak aspoň tak. Tím ale neodpadá potřeba, aby to probíhalo v klidu a pohodě a ve zdraví bez opruzenin a tak, tak musím ještě máknout. Asi počkám, až vypadne manžel do práce a budu si to tam v klidu pytlíkovat ![]()
@Knihomyš Děkuju za podporu
…No já si to asi právě taky budu muset předskládat, jen nevim, kam to pak dam. Kdyby stačilo na rovno, asi to bude v poho někde vedle v košíku/krabici, ale novosklad nebo drak teda nevim - se mi to vždycky rozpadne ![]()
@geilens Doufám, že mi to taky nějak takhle půjde, zatím co jsem tak zkoušela, se mi zdálo, že mi to strašně trvá
a BKM v noci - nám to asi dva měsíce celkem šlo, ale teď je to jako kdyby nic-pořád total mokrá plenka a řev, když se probudí a chce jíst, takže ani přebalovat nemůžu v klidu, tak nakojím z jednoho, přebalím, a nakojím z druhého a doufám, že to bude stačit na znovuusnutí
ale předtím jsem dávala normálně po probuzení čůrat na nočník, teď to nejde ![]()
@KvitecekMilu a to mimčo se nepočůrá ze spaní?
ptám se asi jak trotl ale jsem BKM nepolíbená ![]()
Vlněný obdélník funguje, měla jsem ho. Jenom na BKM to moc není, snapi sponka ani sklady se mi neosvědčily, jen čtvercovky narovno nebo kalhotovky. U kluka používám v noci pulky a plenu narovno, u holky jsem měla jen kalhotovky a nepromokavou podložku. V noci většinou chytnu všechno, někdy vydrží celou noc nečůrat.
@geilens @Terem
no nám to předtím v noci taky šlo (tahy vydržela celou noc většinou i když jsem ji dala čůrat, nechtěla), ze spaní se nepočůrala, ale teď se nějak nedaří. Ve dne jo, když spí ve dne, je suchá. Já to mam v noci kapku horší o to, že pořád musíme svazovat
takže pokaždé vyndat z postýlky, rozvázat, nočník, nakojit, nočník, zavázat… Už aby to přešlo. Občas už se zadaří a vydrží spát dlouho i nesvázaná.