Ekzém a přístup doktorů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
PaníKadrnožková
15.11.12 14:27

Teda děvčata, fakt hledím jako blázen, proč teda chodíte s dětma k doktorovi, když ty recepty stejně vyhazujete? 8o Tak je léčte sami olejíčkama nebo homeopatikama nebo kuchyňskou solí a nemusíte se obtěžovat ke kožním lékařům, ne 8o Jinak můj názor je takový, že se má zodpovědně vybrat co nejlepší kožní lékař a tomu důvěřovat při léčení, hlavně dětí :roll:

Nejsem nějaký drsný zastánce kortikoidů, ale v dětství jsem se trápila s ekzémem po celém těle, svědilo mě to, že jsem nemohla v noci spát, škrabala jsem se hřebenem a občas jsem ráno nemohla otevřít oči, protože jsem ten ekzém měla i na očích. Kromě všech druhů mastí, které byly na trhu jsem dvakrát za to období dostala i kortikoidovou injekci a jsem za to vděčná, protože se mi aspoň na čas ulevilo, než se mi ten hnusnej ekzém zase rozlezl.

Jinak zkoušeli jsme kdeco (samozřejmě že před 15 lety nebyly takové možnosti jako teď), ale nepomohlo skoro nic kromě pravidelných pobytů u moře a konce pubertální hormonální bouře.

Kortikoidy jsem mazala celé dětství a od 20 let, kdy mi ekzém až na pár krátkých epizod zmizel, mám kůži úplně normální (jenom prostě sušší), ale i ta nejhorší místa se mi normálně opalujou.

Nechci říct, že jsou kortikoidy nejlepším lékem, to fakt ne, ale kdo poznal, jak ten ekzém dokáže trápit, tak sežere s prominutím i h…o, aby to aspoň chvilku polevilo :roll:

• Citovat
  • Upravit
Mišanila
15.11.12 20:55

@Kačus82 Já jsem zatím žádného dobrého kožaře v okolí nenašla. Přístup je následující, vyfasujeme tunu receptů s kortikoidama + nějaká mazadla, pořádně žádné informace jak to přesně používat, popř. každý dá tu informaci jinou a dost stručnou. A maximálně dostaneme radu na vysazení vajec a mléka.
Nedávno jsem zašla i na alergologii, abychom se vyhli kortikoidům, žádné testy nedoporučil a odcházeli jsme s receptama plnýma ještě silnějších kortikoidů :),ale že nám toho napsal kvanta jsem zjistila až v lékárně.

Ke kožnímu chodíme, aby nám psali promazávadla, ale žádné dobré rady jsee tam nedostali. Kde se výborní kožaři hledají, to netuším. Hlavně takoví, kteří se snaží hledat i jiné cesty než mazat jen neustále kortikoidy.

• Citovat
  • Upravit
PaníKadrnožková
15.11.12 22:46

@Mišanila aha, no pravda, třeba já jsem tu svou nejlepší doktorku našla, až když mi bylo 16, což už ale bylo po tom nejhorším období…

No… tak už chápu a díky za vysvětlení :mavam: nezbývá než hledat, tak držím palce ;)

• Citovat
  • Upravit
775
16.11.12 09:58

Moje sestra je atopička od mala, od mala na ni patlají kortikoidy, teď má 19let a nebudu vám říkat jak její kůže po nich vypadá díky doktorům, kteří předepisují nic než kortikoidy :evil:. A když se má dcerce objevil ekzém v půl roce, doktorka mi předepsala kortikoidní mast pro ni a ani mě na to neupozornila. Malá po natření tou mastí chytala takové bolesti-tak moc ji to bolelo-pálilo nebo co, že se mi z toho třepala. -A TO MÁM CHODIT KE KOŽNÍMU??? Néé, díky, vyřešila jsem si to sama a přírodně! Když se hodně škrabala použila jsem Fenistil na noc, nic víc! Na doktorky mám zlost :cert:. Nejlepší odpověď kožní na to, když se malá třepala bolestí skrz tu mast-„no to je divné, ale mažte dál, musí se mazat týden“ :cert:. A to jsem doktorů vyměla plno! Nevím, asi bydlím ve špatném městě, ale dobrou doktorku prostě neznám :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
16.11.12 12:20

@M+M+S To se mi taky nedávno stalo, chtěla jsem vyzkušet nějakou jinou mast na promazávání, kortikoidů máme doma už dost a doktorka mi napsala nějakou míchanou z lékárny, mazali jsme a ekzém hezky mizel.
To jsem zpozorněla a volala tam, co mastička přesně obsahuje a byla s kortikoidama. Ona říkala, že na to učitě upozorňovala, ale neřekla to. Já teda mastičkou na promazávání rozumím takovou, která se používá často a neměla by obsahovat kortikoidy ani antibiotika.

Je fakt, že to byla nějaká asi Ukrajinka, která tak dobře nemluvila, ale ta komunikace lékařů je někdy hodně mizerná. Někde jsem četla, že někomu dala kožařka asi třičtvrtěhodinovou přednášku jak, kam a kdy přesně používat kortikoidy, tak takový důkladný přístup vůbec bohužel neznám.

• Citovat
  • Upravit
9201
17.11.12 17:04

Já tedy nemám problém si o věci něco předem zjistit a pak se prostě lékaře ptát na konkrétní věci, vím že nemají rádi takové ty internetové doktory a já se nesnažím jim tam nějak rozumovat ale prostě se ptám co a co je v tom proč to mazat jak dlouho alternativy co můžu čekat…k doktorovi který se mnou není ochoten komunikovat bych dále nechodila, ale je fakt že zase v praze má člověk ochotný někam cestovat poměrně velký výběr a může si nechat doporučit.
kačus: no já o tu psala že když se mi exem rozjel tak bych kožaře prosila o kortikoidy na kolenou, ale všeho s mírou a tolik kolik se má a jak často se má, ale pokud to jen jde tak je líp se obejít bez nich, on ten hormon stejně jen potlačí reakci kůže ale příčinu nevyřeší, ale občas díky bohu

jinak u exemu je to taky hodně o vytrvalosti, pečlivost, tu kůži udržovat stále, pravidelně…když měla malá novorozeneckou seboreu s koro po celém těle mazali jsem při každém krmení i v noci :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
17.11.12 22:43

No jak jsem byla s mladým teď u kožní doktorky, tak si nemůžu stěžovat: ano, napsala kortikoidovou mast, ale s dodatkem, kolik a jak často mazat (3-4dny), dala mi fakt přehlednou brožuru o péči o dítě s tím, že na kontrole se mám konkrétně ptát a vysvětlila důležitost podpůrné léčby - ano, promazávat, olejové koupele, moře, hory, v případě nutnosti a reakcí dieta. Na místě zodpověděla všechny konkrétní dotazy.

Sorry děvčata za možná silnější reakci, přišlo mi samozřejmé, že pokud lékař něco předepíše, tak řekne i co to je, k čemu to je a co se s tím má dělat Evidentně to doteď takto všude není :cert:

• Citovat
  • Upravit
1139
17.11.12 22:55

Ahoj, četla jsem váší diskuzi a docela mě zaujala ta ovesná koupel. Jak často v ní děti koupete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
17.11.12 23:02
@bessy píše:
Ahoj, četla jsem váší diskuzi a docela mě zaujala ta ovesná koupel. Jak často v ní děti koupete?

podle příbalového letáku, myslím 3× týdně. My jsme teprv začali :mavam:

• Citovat
  • Upravit
1139
17.11.12 23:21

Díky, tak pro to zajdu do DM a uvidíme :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
19.11.12 20:29

Ahoj holky, tak dneska je to 14 dní co mažeme - a opravdu poctivě několikrát denně -mastičkou Leniens. No a malinko se to možná zlepšilo ale objevuje se to tam kde to před tím neměla, a pořád jen na tom předloktí a malinko na ramínkách. Ještě bych chtěla vyzkoušet infadolan. No už s toho začínám být trochu neštastná, aspoň že jí to nesvědí. Zajímalo by mě kdy doktor řekne že je to atopický ekzém?
Zítra chci volat doktorce po jak dlouhé době bez zlepšení mám dojít na kožní, ale tam se mi moc nechce. Nechci jí cpát mastičky s nějakým hnusem.
Jo a taky už jsem třikrát koupali v ovsu, ale píšou že se má koupat 4- 6 týdnu 3X za týden. Tak uvidíme až se dostaneme aspoň na ty 4 týdny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
20.11.12 07:47

@korra tak já jsem došla na kožní hned a HNED mi řekli, o co jde :mavam:
Tak nějak nechápu, na co čekáš, pokud ti doktor napíše kortikoidy a bude to proti tvému svědomí, tak jí je přece nedáš, ale nechápu, proč oddaluješ diagnózu :think:

No, držím palce, už jsem se v této diskuzi napřispívala dost, tak nebudu zahlcovat :mavam:

• Citovat
  • Upravit
215
20.11.12 11:08

@Kačus82 asi čekám že mi někdo řekne co mám dělat :( občas se mi to stává, musím si připomínat že teď už se rozhoduji za dva a ne jen sama za sebe.
No ale podle tvé rady jsem se vydala na kožní, neřekli nám nic, jen předepsala mastičku přírodního složení a za 14 dní na kontrolu :) tak jsem ráda že nám mezi dveřmi neřekla že je to atopický ekzém a nenapsala buch ví co..Takže děkuju za nakopnutí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PaníKadrnožková
20.11.12 15:08
@korra píše:
@Kačus82 asi čekám že mi někdo řekne co mám dělat :( občas se mi to stává, musím si připomínat že teď už se rozhoduji za dva a ne jen sama za sebe.
No ale podle tvé rady jsem se vydala na kožní, neřekli nám nic, jen předepsala mastičku přírodního složení a za 14 dní na kontrolu :) tak jsem ráda že nám mezi dveřmi neřekla že je to atopický ekzém a nenapsala buch ví co..Takže děkuju za nakopnutí :kytka:

jů, no tak super… hele uvidíš, já jsem teda oddalovala měsíc, až se mu to rozlezlo po zádíčkách, ještě jsem si říkala, co tam ta doktorka uvidí, když ta vyřážka vyleze jenom když se koupe.. no řekla mi to prakticky mezi dveřmi

držím palce, ať to není AE :palec:

• Citovat
  • Upravit
9201
21.11.12 16:38

Korra: a zkoušela jsi nějaké dietní opatření? co byly nejnovější věci v jídelníčku které si zavedla když se to začalo objevovat? nějak nevidím kolik malé je, často to dělá mléko :roll: nezavedli jste nějaký nový mléčný desert? nové UM? nebo nějaký z jiných alergenů? vaječný bílek? vzhledem k tomu že se rozšiřuje tak to bude něco s čím se nesetkala jednorázově…možná trochu zapátrat po příčině by nebylo na škodu, často je to ve stravě a to by víc řešil alergolog než kožař, ale tím rozhodně nemyslím aby jsi tam šla, protože u malých dětí jsou alergo testy jen orientační, pro dítě zbytečně traumatizující a doktor ti stejně řekne že vše musíš odzkoušet sama, max ti dá seznam alergenů. Ale může to být prkotina..celer který jsi začala dávat do vývaru, nějaká dětská sušenak co obsahuj čisté mléko, nebo třeba vaječné těstoviny,,,
naší malá se začal poslední týden dělat flek suché kůže u nosánku, takež teď taky máme pátrací akci… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek