Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Asi to bude znít jako hloupý vtip ale je rozdíl mezi ekzémem a atopickým ekzémem?
Naší malé se udělal na předloktí, vlastně na obou.Dr mi na to řekla že je to ekzem a předepsala mastičku - je to jen nějaký základ do kterého se pak vmíchají léky. Tím naše debata o akzému skončila..No a mě to nedalo a říkám si že sice to paní dr. pojala jako že se nic neděje ale kouknu jak to rychleji vyřešit. Přišlo mi totiž z jejího chování, že se to do týdne zahojí. A ted se tady dozvím že to vlastně může mít na pořad, a že to může být problém v jídelníčku ![]()
Dneska jsem jí volala že by jsme rádi začli chodit na plavání, tak řekla že ne. takže to je jediná informace o ekzému co mám od dr.
A to jsi řešila s pediatrou? Mně můj pediatr důchodce řekl, že syn má lišej, je z toho atopický ekzém
Ono u malých dětí se to obtížněji diagnostikuje.
Atopický ekzém je diagnoza na celý život, i když může na mnoho let úplně zmizet, mám to taky tak, měla jsem to ajko dítě a v dospělosti ho nemám. ALe to neznamená, že se v určité situaci nemůže zase ojevit.
Tohle je lepší řešit přímo na kožním a ani tam teda není záruka, že ti úplně dobře poradí, záleží na kvalitě lékaře. Obě děti mají ekzém, do bazénu chodíme, ale ne nějak extra často, jen musíme hodně promazávat a bazén jim ekzém nijak nezhoršuje.
A tu mastičku už mažete? Pomáhá?
Jinak s jakýmkoli ekzémem se koupání nedoporučuje, natož ve chlóru v bazéně.
Tak jakýkoli druh ekzému určitě patří na kožní, tam - i když se s tebou asi nebudou hodiny vybavovat, tak ti základní informace řeknou a hlavně ti řeknou přesnou diagnózu ![]()
Je možné, že to ve vašem případě atopický ekzém není a být tebou, bych byla ráda, je to opruz - sama jsem se trápila celé dětství a mládí a můj syn to bohužel zdědil, naštěstí v lehčí formě.
Jinak na netu je informací mraky, jenom tady na eM je hodně diskuzí o AE, tak zkus pohledat a s konkrétními dotazy se obrať na kožního doktora.
Plavání určitě neeeee, naopak doporučují děti spíš sprchovat než koupat, když už koupat, tak ve speciálních olejích nebo koupelích, ne horká voda, max.20minut, potom netřít ručníkem, spíš jen oťukat, aby se nesedřel ten film z koupele… atd.atd. těch principů je hodně a přesahuje to tvůj dotaz ![]()
No já byla s mladší u třech kožařů, každý řek něco jiného, informace taky skoro žádný-manžel tím trpí od mala takže jsme věděla o co kráčí, dohledala další info a léčíme autoimunitní lečbou, pomáhá, na kožnim mě už nikdo neuvidí po mých zkušenostech. ekzem je pouze projevem toho že někde něco nefunguje jak má a mě vadí že dr léčí jen projevy a ne přičinu
Přesně jak píšou holky, najdeš spoustu diskuzí a informací. Mám pocit, že v okolí snad všechny děti mají nějakou formu exému a suchých míst na kůži. U staršího syna jsme to taky řešili, doktorka postupovala stejně - nejdřív nám dala nějakou mast co se míchala v lékárně, potom jsme zkoušeli koupit sami něco (A-derma apod.), byli jsme i na kožním. Ve 3 letech se to ztratilo samo a zatím je klid.
Ani dětská doktorka ani kožní nedělaly žádné závěry, radily jen často promazávat a v létě k moři, nejlépe na 3 týdny. Může na to mít vliv spousta věcí, od jídelníčku po počasí (když bylo vlhko na jaře a na podzim, tak se to zhoršovalo).
Jinak A-derma vyráběla (pokud ještě vyrábí) takovou mast přímo do vody - bazén nám taky nikdo nedoporučil, ale když jsem fakt chtěla s malým jít, tak jsem mu tím potřela ta suchá místa, odpuzuje to vodu, po koupání jsem to promazala něčím mastným, třeba indulonou - tu nám taky doktorka doporučovala.
@Mamutice tak za sebe bych zase indulonu nedoporučovala, ten prvotní hnusně mastný pocit a následně snad ještě větší suška a svědilo to jako čert
Myslím, že zrovna na atopický ekzém existuje spousta dalších krémů, některé i částečně hradí pojišťovna a jsou určené přímo na to ![]()
Samozřejmě jestli to někomu dělá dobře, tak nic proti ![]()
Korra: mám s exemy a potížemi s kůží u dětí, vlastních samozřejmě
, poměrně dost zkušeností.
Atopie je vlastně jakákoliv nepřiměřená reakce pokožky, převážně na vnitří podněty, takže pod tuto diagnozu se schová skutečně cokoli.
Nepíšeš kolik malé je a jak rozsáhlý je ten exem, jestli je to jen suché, loupe se to, rudne, praská…
Já už těď zpětně postoj dětské chápu, exem má snad 90%dětí, postupně se mění vyvíjí mizí a často není odhalena příčina, proto lékaři raději volí udržovací metodu než nějaká další vyšetření, která často dítě tramatizují a nic se neprokáže (např. odběry na alergologii apod.)Tyto exemy často mizí v nenávratnu do dvou tří let, tak to bylo u mého syna, příčinu jsem nezjistili…
Pokud se ti exem nelíbí, máš dojem že dítě hodně obtěžuje, svědí, nebo dokonce mokvá, praská, krvácí tak bych šla na kožní, ale na dětské kožní! Nevím odkud jsi ale já byla s malou na bulovce když jí bylo 5 týdnů a, moc milá dětské kožařka, vše vysvětlila apod.
Pokud ale jsou to jen suchá místa více méně estetická tak bych se zaměřila na to jak je co nejlépe ošetřovat, bohužel v tom ti dětský pediatr moc neporadí chce to zkoušet sama. Když jsem takto s klukem kdysi trochu vyšilovala u naší předchozí dětské tak na něj koukla a řekla a to jste ještě neviděla dítě s pořádně rozjetým atopákem…
Bohužel každému dítku pomáhá něco jiného některé přípravky mohou ulevovat jen dočasně. Já mohu doporučit na suchá místa co nejšetrněji Linolla Fett mast, pak koupele v linolla oleji. umýváme biodermou a na mazání A-derma exemomega balzám nebo krém. Přes net se dají sehnat za dobrou cenu. Jinak na promazávání je dobrá také modrá indulona, ambiderman, můžete zkusit konopnou kosmetiku..ale mě s enejvíc osvěčila Aderma a mají takový výborný krém jmenije se Dermalibour na kožní potíže takové ty akutní, od opruzenin, pupínků až po exemy a ten když se nepoužívá často zabírá taky dobře.
Hodně často je dětský exem způsobený jídlem, pokud kojíš tak i tvým, zkusila bych vyřadit nejčastější alergeny a sledovala co se bude dít. papriky, rajčata, celer, cibule, kakao, ořechy…bohužel často to může být projev určité formy alergie na kravské mléko…
Co se týká koupání, některým atopikům chlorovaná voda nevadí
ale pro děti je stejně lepší koupání ve slané vodě. takže to zkuste a uvidíš po první návštěvě, před bazénem to promaž třeba tou linolou nebo lipobasí a uvidíš, pokud ten exem zrovna není v akutní fázi.
koupání doma mi dětkská kožní nezakázala, prý máme vyzkoušet, někomu danní koupele nědělají na kůži dobře, ale zase pokud s ekoupe s tím olejem je to příjemné, navíc očištěná a mírně navlhčená kůže pak líp absorbuje masti. ono několik dní na kůži něco patlat a neumít jí pak taky nemá efekt, chce to šetrné mytí „bez mýdla“
moc to držím palce a´t je exem v klidu a brzy zmizí, kdyby tě cokoli zajímalo napiš. moje malá má abkm a jako úplné mimi byla olezlá od hlavy až k patě seborea, exemy na rukou a vše nám zmizelo a to jí ještě není ani rok. Ale kdžy si vzpomenu jak jsem byla moc nešťastná když měl syn jen pár flíčků, doktorka mi dokonce předepsala domů i slabé kortikoidy, nikdy jsme je nepoužili, spíš to bylo asi pro můj klid když mě viděla
![]()
Kdybych měla dávat malé /2roky/ všechny mastičky co nám doktorka předepsala, tak by malá měla už díky kortikoidům ztenčenou kůži
. Nechodím k doktorce, malá má od půl roku atopický ekzém a já od jejího 1 roku nechodím ke kožařce. Prostě už vím, co jí funguje na tělíčko a zjistila že všechny ty drahé masti A-derma, exomega, Bioderma, atd nám nepomohla. Dávám ji pouze přírodní věci. Pokud má malá suchý ekzémek na loktu, neřešila bych, použila bych bych Linola Fett krém nebo Lipobase a žádné míchané mastičky. My měly ekzém po celém těle ale do týdne byl pryč-je to o tom, že dítě koupu v nejhorším stádiu olivové koupely smíchanou s ovsí a dítě tak nemusím promazávat-nesnáší to. Ještě pomáhají obklady z černého čaje.
MMS: jj ovesné koupele taky mohou pomoct, kortikoidy jsou poslední varianta a jen tak bych je nedávala ani za nic, ony stejně nic neřeší, jen potlačí příznaky a kůže je pak ještě zranitelnější. Ona stejěn většinou stačí jedna návštěva kožaře, protože udělá diagnozu a ty zjistíš že s léčbou ti nepomůže protože bude zkoušet stejně jako to můžeš dělat ty…
na druhou stranu mě se dělá ošklivý exem na rukou a když se to fakt rozjede tak bych o kortikoidovou mast prosila kožaře na kolenou, lokálně, jednorázově mohou pomoci když už to není jen oběžující ale je to utrpení, ale zase u dětí ještě více obezřetnosti než u dospělých
@Ankili píše:
MMS: jj ovesné koupele taky mohou pomoct, kortikoidy jsou poslední varianta a jen tak bych je nedávala ani za nic, ony stejně nic neřeší, jen potlačí příznaky a kůže je pak ještě zranitelnější. Ona stejěn většinou stačí jedna návštěva kožaře, protože udělá diagnozu a ty zjistíš že s léčbou ti nepomůže protože bude zkoušet stejně jako to můžeš dělat ty…
na druhou stranu mě se dělá ošklivý exem na rukou a když se to fakt rozjede tak bych o kortikoidovou mast prosila kožaře na kolenou, lokálně, jednorázově mohou pomoci když už to není jen oběžující ale je to utrpení, ale zase u dětí ještě více obezřetnosti než u dospělých
jj, to máš pravdu, malá na tom byla kolikrát tak strašně špatně, že jsem k té kožeřce šla-samozřejmě mě napsala min. 2 kortikoidní mastě a ubezpečovala mne jak jsou tam antibiotika v min. množství…atd… a stejně jsem vylezla z ordinace se 3 recepty a hned byly v košu, ani nevím proč jsem tam chodila když jsem věděla že mi stejně nepomůže. Je to jejich byznys… Já na malou používám jen oliv. olejíček z lékárny /odlitý/ a oves. A proti svědění mám na sobě vyzkoušené že pomáhá jedině Atopicderm od Salossu a je to vše přírodní
. Já jsem atopička a to jsem zjistila poprvé po porodu, objevil se mi na celých nohou a jak rychle přišel tak rychle odešel…naštěstí. U mě v rodině mají všichni atopický ekzém, jen naštěstí mě se neobjevuje /jen poprvé po tom porodu/ takže jsem ráda, celých 25 let jsem si byla jistá že nemám atopický ekzém a žádnou alergii a naopak mám ho v sobě ale naštěstí v klidu ![]()
@Ankili děkuju za vyčerpávající odpověď a vůbec všem kdo mi přispěl nějakým názorem. Ten ekzém na předloktí Anežky jsou suché červené fleky různé velikosti, mám pocit že jí to naštěstí vůbec nesvědí. Sice poslední dobou v noci špatně spí ale to přisuzuju zubům.
vypadám jako že dělám s komára velblouda ale já nejsem na nic alergická a ani nemám žadný ekzém a tak jsem tajně doufala že moje dítě bude po mě, manžel je totiž těžky alergik na buráky - to se naštěstí prý nedědí - a jeho maminka má taky různé ekzémy. Takže moje pícha dostala trošku na prdel ![]()
Ještě jsem se chtěla zeptat na tu ovesnou koupel? dá se připravit s obyčejných vloček a nebo si musí v lékárně koupit nějaký spešl přípravek?
Ještě jednou díky všem ![]()
@korra píše:
@Ankili děkuju za vyčerpávající odpověď a vůbec všem kdo mi přispěl nějakým názorem. Ten ekzém na předloktí Anežky jsou suché červené fleky různé velikosti, mám pocit že jí to naštěstí vůbec nesvědí. Sice poslední dobou v noci špatně spí ale to přisuzuju zubům.
vypadám jako že dělám s komára velblouda ale já nejsem na nic alergická a ani nemám žadný ekzém a tak jsem tajně doufala že moje dítě bude po mě, manžel je totiž těžky alergik na buráky - to se naštěstí prý nedědí - a jeho maminka má taky různé ekzémy. Takže moje pícha dostala trošku na prdel
Ještě jsem se chtěla zeptat na tu ovesnou koupel? dá se připravit s obyčejných vloček a nebo si musí v lékárně koupit nějaký spešl přípravek?
Ještě jednou díky všem
Kupuji tu ovesnou koupel buď v DM nebo v lékárně -na objednání. Je toto http://www.lekarna.cz/…i-6x25g-asp/ a je to od narození a používá se to v lázních jako Luhačovice, atd-je to tam napsané. ![]()
Korra: mě se také exem začal dělat až po druhém porodu, ale manžel a jeho rodině jsou alergici na kde co a jako děti měli exem všichni ![]()
Korra: u nás v rodině nikdo nikdy žádný ekzém ani alergii neměl (když nepočítam manželovu alergii na penicilin) a malej ekzém má, chronický. ![]()