Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
nejspíš toto téma tu už bylo, ale nestíhám pročítat všechny podobné témata, tak prosím o shovívavost.
Včera se malému na čele objevil flíček podobný ekzému. Byli jsem u doktorky, protože je malý nemocný a tak jsem se ji o tom zmínila. Doktorka mi říkala, že to bude asi z chladného počasí, z mrazu. Poradila mi to mazat indulonou s měsíčkem, samozřejmě když budeme doma. Dneska se malý probudil a měl to už i na spánku, na líčku a u oka, jen na jedné straně tváře. Na druhé straně má jen pár drobných vyrážek na líčku. Myslím, že ho to nesvědí, protože se neškrábe. Teploty nemá, jen máme problém s dlouhodobým kašlem, na který jsme včera od doktorky dostali antibiotika Sumetrolin. Alergie na tyto antibiotika to nebudou, protože to měl ještě před braním léků.
Nemáte náhodou někdo podobnou zkušenost? Co by to mohlo být? A čím bych to mohla mazat, aby se to ztratilo? K doktorce se mi moc nechce. Pokud se mu to zhorší, tak tam samozřejmě budeme muset. Prosím o jakoukoliv radu a vaší zkušenost. Děkuji.
Vlasti a nebude to atopický ekzém? Malý ho má a teď ho má taky na tvářích. Výborná mast je Leniens…namíchají ti ji v lékárně. Není to léčivá mast, tu ti dá jen lékařka, ale je to promazávadlo. Je dost levná proti všem Sebamedům apod. (500g - 150 Kč) a je opravdu skvělá. Naučila nás na ni právě naše kožařka. Štěpán má takové suché fleky, které občas červenají a občas ne. Po čas nemoci se mu taky horšily. Víc ti ale asi řekne stejně jen doktor. Tak přeji hodně zdaru.
Děkuji za radu, atopický ekzém mě taky napadl, ale malý s tím neměl nikdy problémy. Může se to objevit z ničeho nic aniž by měl před tím nějaké suché flíčky? A nesvědí atopický ekzém?
Vlastičko a co zkusit pupalkový olejíček?
Syn má suchá místa po nožičkách a na hrudníku, poradila mě to porodní asistentka a pomáhá to…
Ale pokud je to atopický exeém, tak nevím…
Ten olejíček doma nemám, ale mám mléko Menalind, to je prý taky dobré na atopický ekzém, tak ho asi vyzkouším. Neměla jsem odvahu zkoušet něco když nevím co to malý má, ale budu to muset vyzkoušet.Pokud to nepomůže, tak vyzkouším něco co jste psaly. Děkuji za radu.
Samík měl takový suchý flíček na tváři a pod bradou na hrudníku. Myslela jsem, že je to od toho, jak slintá a třeba se mu tam rozpatlává jídlo, moc jsem to neřešila, občas něčím mázla. Pak se mu to udělalo na zádech a zhoršovalo se to, tak jsem to radši řešila s mudrou.
Ta mi teda tvrdila, že to má každé druhé dítě
, může to být z čehokoli a nic to není - připadala jsem si trochu jak hysterka zas ![]()
Nicméně říkala, že to nemám moc mazat, aby to dýchalo a koupat v převařené vodě třeba s heřmánkem. Namazat kdyžtak půlhoďky před koupáním, třeba Excipialem Lipolotio a pak vzít kapesník a omýt to tím heřmánkovým čajem. Dělám to necelý týden, na puse se to ztratilo hnedka, pak pod krkem a i na těch zádech už je to o moc lepší - už to není vůbec suché, ale vidět to ještě je. Na „akutní stavy“ ještě doporučovala Tanno Hermal Lotio (či jak se to píše) - je to asi tekutý pudr. Ten jsem ale nestihla koupit, pak do toho vlezly svátky a pak se to zlepšovalo, tak jsem to už neřešila, tudíž nevím…
Teď jsem jenom zvědavá, jestli se mu to vrátí, až začnem po svátcích zase plavat - to by bylo asi chlorem
I když ho myju a mažu.
Tak můžeš zkusit… jako moc jsem tomu nevěřila, přišlo mi jako blbost, že mu to nemám mazat, když je to suché, ale fakt nám to zabralo.
Jo a ještě říkala, že vyrážka se nesmí zpotit ani přechládnout, tak bych asi moc necourala v mrazech, jestli teda nějaké budou ![]()
Ahoj,
presne popisujes, co ma nas Kubik v techto dnech. Mam vypozorovano, ze to opravdu souvisi jen s chladnym pocasim a vetrem. Mikyskovi tvaricky venku jen zcervenaji a doma v teple se to po case ztrati. Kubicek je ma hrubsi (takova krupicka) a dyl cerveny. Krome tvaricek ma takovou krupicku i zespodu brady.
Pomaha nam nejvic pred tim, nez vylezeme ven, namazat kremem do kazdeho pocasi od Bubchenu (cca 70Kc v lekarne).
http://files.viaweb.cz/…chladu-7.jpg
Mozna podobnou funkci splni i jine kremy, ale pozor, aby jejich zaklad nebyl voda - to pokozce v chladnem pocasi vadi (nevim jak ta mesickova indulona
). No a na noc mu to mazeme kremem Lipobase Repair(cca 40Kc malicka masticka z lekarny) - tou jsme ho mazali jako male miminko, kdyz mel sussi kuzi.
http://ekcema.betegeinkert.net/…e_repair.jpg
Nejvic pomuze ta Lipobase pres noc (vyhladi krupicku a odstrani zacervenani), ale ten krem do kazdeho pocasi je taky prima. Kdyz to nenamazem na ven, je to pak horsi na noc. Zkuste, uvidite. At mate brzy zase tvaricky jak broskvicky ![]()
Vlasti, atop svědit nemusí. Malého začal svědit až letos v dubnu, kdy měl teda poprvé slité celé tělíčko. A teď když má jen sem tam flíček, tak se neškrábe. Takže to asi nemusí být taková hrůza. Tváře si neškrábe vůbec. Může se objevit kdykoliv. My jsme ho měli teda asi od půl roku, ale v lehučké míře. Dlouho jsem si to nepřipouštěla a až do toho dubna, kdy se stalo něco výraznějšího, že se slil celý (asi dobroty z velikonoc
), tak jsme pravidelně plavali. Držím palce, aby to nebyl! Jak psala Anqua ty mastičky, tak jsme je měli taky a byly dobré.
Zkus se třeba vyvarovat alergenů. Čokolády, citrusů, medu a uvidíš. Třeba se to zlepší. A taky pozor na to pocení.
xmerssy píše:
Vlastičko a co zkusit pupalkový olejíček?
Syn má suchá místa po nožičkách a na hrudníku, poradila mě to porodní asistentka a pomáhá to…
Ale pokud je to atopický exeém, tak nevím…
Xmerssy a není to opravdu atop? My jsme začínali přesně takhle. Od půl roku měl suchý flíček na hrudníčku, který občas mizel a občas se objevil a případně zčervenal. Nožky nám začali flekatět a osychat až tak po roce a půl.....
Holky díky, jste zlaté. Z toho atopického ekzému mám veliký strach, ale asi to nebude tak hrozné, když se to objevuje u dětí tak často. Zkusím potírat heřmánkem a mazat, tak uvidíme. Zajdu koupit ten krém Lipobase Repair a vyzkouším to. Malému se to přes noc trochu rozšířilo na druhou stranu tvářičky, snad to nebude mít všude. Alergeny se snažím nedávat, čokoládu nedávám vůbec, med taky ne a citrusové plody teď nemůže kvůli antibiotikům. Pije teď hodně jablíčkový džus, samozřejmě ředěný, tak nevím jestli i to může být alergén? Ještě jednou moc děkuji a přeji hezký den.
Lesko, to jsem si myslela taky, Dr. řekla, že je to suchý ekzém, ať mažeme hodně modrou indulonou.....
Jeden den to nemá, pak se to vrátí
, v rodině žádného atopika nemáme.