Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím vás maminky, mám 3 měsíční miminko, vyrazku dostála tak ve dvou mes, do teď bojuje mé s tím, přestala jsem kvůli tomu kojit, dávám UM Nutrilon H, červené pupínky svedive, a suchá kůže, obličej hlavička a krk, detska Mudr.nic jasného ne říká prej ekzem, mastit vic a kapky fenistil 10×3 kr.dene prijde mi to moc, výrazka to mizi to zase projevuje se, venku třeba úplně zmizí, vůbec nevím s čeho by to bylo, peru uz v jadrovem mydlí, vyzkoušené mastí a krémy Aderma, excipial, lipobase, bepanthen sensiderm, modra indulona, na koupání linola do vody, oblečení bavlna. prosim o řadu. Děkuji
Obě mé děti měly jako mimina ekzém, syn fakt děsivej. Ono to chce zkoušet, co na to konkrétní dítě funguje. U nás to byl chlad (to píšeš taky, tak pozor na přílišné oblékání i doma!), ovesné koupele a nikoli promazávání, ale spíš správná volba krému. Nejvíc nám vyhovovala A-derma Exomega a ty nejčervenější a nejsvědivější místa jsem mazala Sudocremem paradoxně (vysouší). Kojit jsem kvůli tomu nepřestala ani jednou, spíš jsem se snažila vyřadit alergeny ze stravy.
Syn měl taky, v 6M dokonce měl napsáno po kontrole, ze má atopicky exzem, doktorka nám predepsala Lipobase, doporucuju nechat si předepsat… jak exzem přišel, tak zase odešel, cca v 8M ani flicek… a to jsem nekojila, stravu nijak výrazně nezměnila
To je individuální, synovi úplně zázračně zabrala ta lipobase a linola do koupele, prostě se musel pořádně promazat. Mě se zas ekzém zhorší když sem v zimě- mrazu, když dělám s čistícími prostředky nebo dezinfekci. Taky materiál oblečení měl u syna celkem vliv, musí mít jen kvalitní bavlněná tricka, v něčem umělém se víc poti a hned má ohozene celé tělo.
Děkuji maminky, eště prosím v čím mám prat dětské oblečení? Teď zkouším v jadrovem mydlí.
Jo, je pravda, že dcera má dodnes (4,5) malá ložiska na hřbetech rukou, jak se ochladí nebo je nemocná, tak jí to začne svědit a vystupovat, na to pomáhá krásně ta Lipobase (je na recept, ale doktorka napíše bez řečí). Ale ten klasický miminkovský ekzém v akutní fázi (červené, vystouplé, svědící, v místech největšího pocení) obvykle lepší moc nemastit. Až když to začně zasychat.
@Lola 555 píše:
Děkuji maminky, eště prosím v čím mám prat dětské oblečení? Teď zkouším v jadrovem mydlí.
Prala jsem v Lovele, ale nepřišlo mi, že by to mělo vliv.
Mam strachy s toho fenistilu prej 3×10 kapek prihde mí až moc pro 3 měsíční miminko.
@Lola 555 Fenistil bych dala maximálně na noc, dává se podle váhy (2 kapky na kilo váhy rozdělené do 3 denních dávek - takže pokud tvůj prcek váží 15kg, tak to odpovídá
). Škabe se hodně, je neklidný? Pokud ne, Fenistil vůbec nedávej, nepomůže ekzému, jen zklidní.
Nám pomohl krém na předpis, který nám namichali v lékárně. Modrý, s hermankem, v lekarenskem bílém kelímku. Název na něm bohužel není. ![]()
@unuděná píše:
@Lola 555 Fenistil bych dala maximálně na noc, dává se podle váhy (2 kapky na kilo váhy rozdělené do 3 denních dávek - takže pokud tvůj prcek váží 15kg, tak to odpovídá). Škabe se hodně, je neklidný? Pokud ne, Fenistil vůbec nedávej, nepomůže ekzému, jen zklidní.
Váží 6,5kg škrábe se ale až tak moc ně. dekuji
Takhle to vypadá. Mam to teď spíš vysušit? a pak ná suchou pokožku aplikovat lipobase.?děkuji
Počkej ale ty hnědé flíčky, to je chyba na foťáku, nebo to na kůži skutečně má? Takhle ekzém nevypadá ![]()
Syn to měl takhle, tohle je tedy fotka z nějakého 7m tuším, nic lepšího jsem nenašla. I jinde po těle, v záhybech rukou, nohou, pod krkem, na prsou.
@unuděná píše:
Počkej ale ty hnědé flíčky, to je chyba na foťáku, nebo to na kůži skutečně má? Takhle ekzém nevypadá
To je foťá. ![]()