Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Trpím na atopický ekzém a heřmánek, měsíček a ostatní bylinky mám zakázáno používat, mohou to být alergeny. Navíc u heřmánku hrozí to, že může šířit plísně. Takže heřmánkem ani žádnou bylinou bych nepotírala. Moje malá měla taky pupínky v prvních dvou měsících, otírala jsem ji obličej dvakrát denně převařenou kojeneckou vodou a ničím nemazala. Maximálně jsem ji namazala modrou indulonou, když se mi zdálo, že má obličej vysušený.
Ahoj,
pokud jsou to jen nateklé červené pupínky, ty my měli také a používali jsme odvar z řepíku lékařského - uděláš noumálně čajík a vatičkami, několikrát denně, otíráš.
Zmizelo po 2,5 měsících.
Ekzém může být šupinatý, popraskaný, dělají se puchýřky s čirou tekutinou, které praskají a mokvají - má tyto příznaky?
@maxi2408 píše:
Ahoj,
pokud jsou to jen nateklé červené pupínky, ty my měli také a používali jsme odvar z řepíku lékařského - uděláš noumálně čajík a vatičkami, několikrát denně, otíráš.
Zmizelo po 2,5 měsících.
Ekzém může být šupinatý, popraskaný, dělají se puchýřky s čirou tekutinou, které praskají a mokvají - má tyto příznaky?
to je ono akorát nic nemokvá jen to zrudne. Ted jsme byli u doktora prý je to miminkovské a nemusím se bát. Dala mi olejíček na potírání a ten heřmánek prý mám dělat dál. Zkusim ten řerpík lékařský. Ona doktorka řikala že je to do 3 měsíců že některá miminka to mají. Každopádně děkuju
Má to suché nebo jen červené? Malá má atopicky ekzem od 5 týdnů.. obešli jsme 4 doktory a nikdo nepomohl… Byla červená a strašně suchá, úplně supinky..koupila jsem v lékárně mast pro atopiky a má to pryč..
@Ivuska23 píše:
Má to suché nebo jen červené? Malá má atopicky ekzem od 5 týdnů.. obešli jsme 4 doktory a nikdo nepomohl… Byla červená a strašně suchá, úplně supinky..koupila jsem v lékárně mast pro atopiky a má to pryč..
no ona to nemá suché byly to i drobné jako puchýřky a když řve tak to zrudne a zase po chvili je to lepší. Suché to má taky myslim že ten olejíček co jí připravuji v lékárně snad pomůže.
@Anonymní píše:
Ahoj všem. Potřebuju radu. Malé se udělal v obličeji ekzem takové červené pupínky. Doktorka říkala že je to prý tím jak se čistí po porodu. Že se s tím nic nedělá ale já se bojím aby to nebylo něco jiného. Malá to má už týden a nelepší se to. Někdy už to skoro nemá a pak najednou z ničeho nic se to zas objevi. Ted jí je 6 týdnů. Prý to máme potírat heřmánkem a pak přírodním olivovým olejem. Chtěla jsem se zeptat jestli s tím má někdo zkušennosti a případně co s tím?? Moc děkuji
Hlavně žádné olejíčky!!! Bože bože, kam Ti pediatři chodí pro informace o léčbě kožních potíží… Olej na kůži udělá film, kůže nedýchá a může dojít k zanícení problémového místa. Olej na dítě NIKDY. Na projevy novorozeneckého akné (což s největší pravděpodobností bude tento problém, jak tak tipuju, ale diangózu kožního problému bych raději zanechala kožnímu lékaři) se velmi dobře hodí zmiňovaný řepík a poté hydratační emolient (Bioderma Atoderm PP Baume, A-Derma Exomega, z těch levnějších Babylove mléko z bílé řady sensitive například) a na to léčebnou pastu, která zklidní to zarudnutí (zarudnutí = zánět = chce to léčit, ne mastit!). Dobrý je například Sudocrem nebo Bubchen krém na opruzeniny.
Ahojky holky, malej se mi osypal v obličeji před týdnem a dost hrozně, nejdříve to vypadalo jako potničky, ale pak se ta tvářička slila do ruda a sucha..okamžitě jsem si nasadila dietu, hned vysadila mléko, které jsem pila s tím jak dělám dobře, rajčata, vejce, ryby a kořeněná jídla a hlavně jsem si pořídila krém Linola Fett v lékárně, který je bez kortikoidů a dá se používat na obličej a hodně rychle se to zlepšilo, už má jen takovou krupičku, která ovšem už není rudá a suchá. ![]()
Takže pokud kojíte, bacha na to, co jíte…taky jsem čučela jako sůva, co vše může být alergen..
![]()
@Dydynky krásně jsi to zvládla
Jenom pozor na mastné krémy typu Linola fett, jsou na vysušenou kůži, ale ne na tu v barvě rudé. Pokud ale bylo našlápnuto dietou, tak to šlo, jak se říká, samo.
Tak malá už to má dobrý ten olejíček co jí namíchali v lékárně pomohl moc a taky ten řepík jak mi tu někdo poradil takže moc dík
![]()
Měla jsem exzém 7 let a tet mám 2 roky pokoj. děhala jsem neustáte na kožní, těch mastí co jsem na sebe vyplácala, troch to občas pomohlo, ale po čase to bylo spátky. známá mě poradila at vyskouším kozí mléko, nebo syrovátku. potíralasjem si pokošku 2 deně po 4 měsících jsem se toho zbavyla.
občas se nějaký exzém objeví ale hnet začnu běhat na mléko a do týdne je to lepší.
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, chlapečkovi bude 5 měsíců a neustále má v obličeji nějakou vyrážku, jsou to takové pupínky, které nechtějí vůbec zmizet…
![]()
Zkouším teď locoid, ale je to bez úspěchu
bavila jsem se s jednou holkou a říkala mi, že měly něco podobného, ale prcek měl alergii na tu bílkovinu kravského mléka…můžete mi poradit, co vám zabralo, či jestli už mám u doktorky plašit s testama na tu bílkovinu? Díky moc
…Monika
Jestli kojis, tak zkus vysledovat, jestli se mu to nezhorsuje treba po necem, co jsi snedla. U nas tuhle neplechu delaji kupovany rajcata. Jak jedno snim, do druhyho dne je malej osypanej.
Kdyz hodne, tak na noc maznu imazolem, aby se mu pupinky trochu vysusily a pak to struhadylko mazu infadolanem nebo glycerinem
Ahoj všem. Potřebuju radu. Malé se udělal v obličeji ekzem takové červené pupínky. Doktorka říkala že je to prý tím jak se čistí po porodu. Že se s tím nic nedělá ale já se bojím aby to nebylo něco jiného. Malá to má už týden a nelepší se to. Někdy už to skoro nemá a pak najednou z ničeho nic se to zas objevi. Ted jí je 6 týdnů. Prý to máme potírat heřmánkem a pak přírodním olivovým olejem. Chtěla jsem se zeptat jestli s tím má někdo zkušennosti a případně co s tím?? Moc děkuji