Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Pes není hlupák a brzy pochopí, kam smí a kam ne. Dostane jednou, podruhé a pak už ne. Lepší tohle, než aby ho někde sejmulo auto, anebo jak se stalo u nás, vlak. Taky jednou navštívil místní školu, ohradu s ovcemi, prostě chodil mezi lidi. Pletivo bez potíží rozpletl nebo se podhrabal. A zavírat ho na celý den do garáže? Když může být na zahradě? Blbost.
A jen tak - elektrické ohradniky pro dobytek vám taky tak vadí? Nebo pro koně?
@inkakřivák píše:
Pes není hlupák a brzy pochopí, kam smí a kam ne. Dostane jednou, podruhé a pak už ne. Lepší tohle, než aby ho někde sejmulo auto, anebo jak se stalo u nás, vlak. Taky jednou navštívil místní školu, ohradu s ovcemi, prostě chodil mezi lidi. Pletivo bez potíží rozpletl nebo se podhrabal. A zavírat ho na celý den do garáže? Když může být na zahradě? Blbost.
A jen tak - elektrické ohradniky pro dobytek vám taky tak vadí? Nebo pro koně?
Pes se přiblíží, dostane ranu, plot preskoci a stale jeste v soku skonci pod autem. A nebo to s nim zacne svihat, nachylnejsim zviratum tak muzes luxusne rozjet epilepsii. To uz muzes rovnou toho psa mit nonstop pod dozorem
kůň ani dobytek to nemá na citlivé části krku a ano, vzdy preferuji poradny plot pred elektrikou.
@Johanah22 heled a co vybeh? Nebo proste fakt ala kotec pokud se bojis ze sama doma nevydrzi. Muze byt venku, nemusi mit uplne miniaturni prostory a pokud ji spravne povedete, bude se tam citit dobre a vy si budete jisti ze je v bezpeci.
@Nimie Nemáš ráda elektrický obojek na citlivé části krku? Doma máš raději vysoký plot? Je vidět, že máš hodné chovatele.
@inkakřivák píše:
@Nimie Nemáš ráda elektrický obojek na citlivé části krku? Doma máš raději vysoký plot? Je vidět, že máš hodné chovatele.
Asi nerozumím, jaké hodné chovatele? ![]()
@inkakřivák s tím krkem jsem to myslela tak že vnímavost je někde trošku jinde když se velké zvíře dotkne vnější nasvalenou částí těla a nebo když má konektory zastrkané v kůži na velmi citlivé části. Svého psa jsem po jednom takovém kontaktu s plotem (neměl obojekt, ale shodou okolností se dotkl ohradníku zrovna v oblasti krku) dávala do kupy skoro 20 minut. Díky kolemjdoucímu pánovi, který nám pomohl…
@Johanah22 píše:
Ahoj,
jdu s dotazem, zda tu někdo má zkušenosti v neviditelným plotem pro psa?
My jsme pořídili, dnes nasadili, zatím teda funguje, ale rve mi srdce jak fenka zakníká, když se k plotu přiblíží.
Nicméně se nedalo nic dělat. Máme fenku NO, funguje na 110 %, miluje nás, miluje naší roční dceru, co se týče poslušnosti je to fakt naprosto bezproblémová. Ale i když na procházky chodíme, necháváme ji vylítat a tak, tak prostě v noci, nebo když je na zahradě sama, tak prostě jde, roztrhá plot a uteče běhat po ulici.
No a k dotazu, zajímalo by mě, zda má někdo zkušenost, že se pes naučil, že k plotu se nechodí a mohli jste obojek po čase sundat?
Fenka dostala zatím „jen” 2 výboje a od tě doby leží u dveří a moc se ji nechce na tu zahradu jít.
Dojde jí, že je to pouze u plotu?Děkuji za reakce a prosím vás, kteří zkušenosti nemáte a pouze byste chtěli moralizovat, tak si to nechte. Mně to radost taky nedělá, bohužel to bylo jediné řešení, abychom nemuseli každý den i noc trnout hrůzou, že ji něco venku srazí, nebo se pokusí ji někdo otrávit, protože už toho bude mít plný zuby, že za nim běhá…
Existuje svařované pletivo (googli), dokonce varianta extra silná.
Když jsme byli v nájmu s chatrným plotem, koupili jsme dvě role a normálně to dali podél celého plotu a chytili k tomu takovými těmi elektrikářskými spojkami. Vypadalo to normálně a pes tím neprošel. Prostě tp pletivo na plotě uděláš jakoby dvojité. Při stěhování to jenom sundáš, sroluješe a využiješ na jiném baráku.
Pro vás vidím stejné řešení. Úplně v pohodě to funguje.
Jinak co se týče elektrického ohradníku, tak ono nic nefunguje „samo“. Pokud byste si ho nechali, tak určitě najít zkušeného psího trenéra, nechat si poradit a normálně to toho psa naučit.
@Lucie_Sx píše:
Existuje svařované pletivo (googli), dokonce varianta extra silná.
Když jsme byli v nájmu s chatrným plotem, koupili jsme dvě role a normálně to dali podél celého plotu a chytili k tomu takovými těmi elektrikářskými spojkami. Vypadalo to normálně a pes tím neprošel. Prostě tp pletivo na plotě uděláš jakoby dvojité. Při stěhování to jenom sundáš, sroluješe a využiješ na jiném baráku.
Pro vás vidím stejné řešení. Úplně v pohodě to funguje.Jinak co se týče elektrického ohradníku, tak ono nic nefunguje „samo“. Pokud byste si ho nechali, tak určitě najít zkušeného psího trenéra, nechat si poradit a normálně to toho psa naučit.
Pokud fakt zdrhá, tak to nestačí bez dalšího ukotvení a nebo je potřeba to aspoň chytat zabetonovanýma sloupkama co metr. To pletivo samo o sobě drží, ale stále je to jen pletivo, takže psi z něj běžně zdrhají buď dole nebo ho ohnou nahoře. Tomu hornímu ohybu se dá vcelku dobře zabránit tím, že se velmi dobře natáhne, ale musí být fakt úplně natažený, což je občas problém udělat svépomocí v místě kde nemůžeš dělat pořádnější úpravy. Spodek jde uchytit, ale - opět musí být za co. Tím pletivem se protáhne bez problémů i velké plemeno pokud je jenom nahrubo tak nějak natažené podél něčeho nebo na špatně ukotvené sloupky ![]()
Edit:
velké plemeno samozřejmě, ne pletivo ![]()
Příspěvek upraven 14.06.20 v 10:05
@Nimie píše:
Pokud fakt zdrhá, tak to nestačí bez dalšího ukotvení a nebo je potřeba to aspoň chytat zabetonovanýma sloupkama co metr. To pletivo samo o sobě drží, ale stále je to jen pletivo, takže psi z něj běžně zdrhají buď dole nebo ho ohnou nahoře. Tomu hornímu ohybu se dá vcelku dobře zabránit tím, že se velmi dobře natáhne, ale musí být fakt úplně natažený, což je občas problém udělat svépomocí v místě kde nemůžeš dělat pořádnější úpravy. Spodek jde uchytit, ale - opět musí být za co. Tím pletivem se protáhne bez problémů i velké pletivo pokud je jenom nahrubo tak nějak natažené podél něčeho nebo na špatně ukotvené sloupky
Nemyslím si.
Nejde o normální pletivo, ale svařované. To se nemusí natahovat, pouze se vypne tím, že se někde uchytí. Když ho připlácneš na stávající plot, tak to drží. Tím se velký pes neprotáhne ani náhodou. Kdybys to chtěla jó zajistit, tak tím nahoře a dole proplést drát, ale fakt to není potřeba.
Úplně echt varianta by byla karisíť - opět ji připlácnout na stávající plot.
@Lucie_Sx píše:
Nemyslím si.
Nejde o normální pletivo, ale svařované. To se nemusí natahovat, pouze se vypne tím, že se někde uchytí. Když ho připlácneš na stávající plot, tak to drží. Tím se velký pes neprotáhne ani náhodou. Kdybys to chtěla jó zajistit, tak tím nahoře a dole proplést drát, ale fakt to není potřeba.Úplně echt varianta by byla karisíť - opět ji připlácnout na stávající plot.
Ja vim ktere to je, měli jsme ho v nejodolnejsi variante docasne u vybehu a i psi co se jinak nesnazi zdrhnout za kazdou cenu (nesnazi se zdecimovat na co prijdou a nehledaji ucelove diru apod.) ho bez vetsich problemu prekonali, kdyz je neco zaujalo na druhe strane. Ono samotne psa udrzi, ale musi byt dobre ukotvené a spravne natazene, jinak se proste necha ohnout. Ve finalni verzi ho mame natazene na pevne zabetonovane sloupky, ze tri stran chycene kovovymi sponami, a podel spodni strany pevna deska, ktera brani ohybu. Neverim tomu ze ta fena zvykla si plot upravovat ke sve libosti tak aby mohla utect, ho neprekona pokud to nebude udelane poradme, kdyz mi z toho zdrhlo i jenom hodne zvedave stene, ktere do te doby netusilo co je utek… ![]()
P. S.: mimochodem staci opravdu i naklopeni plotu, psum se po nem pak dobre splha ![]()
@Nimie píše:
Ja vim ktere to je, měli jsme ho v nejodolnejsi variante docasne u vybehu a i psi co se jinak nesnazi zdrhnout za kazdou cenu (nesnazi se zdecimovat na co prijdou a nehledaji ucelove diru apod.) ho bez vetsich problemu prekonali, kdyz je neco zaujalo na druhe strane. Ono samotne psa udrzi, ale musi byt dobre ukotvené a spravne natazene, jinak se proste necha ohnout. Ve finalni verzi ho mame natazene na pevne zabetonovane sloupky, ze tri stran chycene kovovymi sponami, a podel spodni strany pevna deska, ktera brani ohybu. Neverim tomu ze ta fena zvykla si plot upravovat ke sve libosti tak aby mohla utect, ho neprekona pokud to nebude udelane poradme, kdyz mi z toho zdrhlo i jenom hodne zvedave stene, ktere do te doby netusilo co je utek…P. S.: mimochodem staci opravdu i naklopeni plotu, psum se po nem pak dobre splha
Ale tazatelka píše, že plot mají dobrý, akorát blbé pletivo. Když to natáhne na to a dobře přichytí, nemůže se přes to pes dostat.
My to takto použili a pes 65 kg, když šel kolem jiný pes, tak stál na zadních a předníma do toho hrabal celou svou váhou a ani se to nehlo. Polohu drží stávající pevný plot a tohle pletivo brání rozpletení.
@Lucie_Sx píše:
Ale tazatelka píše, že plot mají dobrý, akorát blbé pletivo. Když to natáhne na to a dobře přichytí, nemůže se přes to pes dostat.
No to je právě to o čem píšu… pokud tam teď mají obyč pletivový plot, takový ten čtyřhránek klasický bez ničeho dalšího a ještě ho budou cvakat jenom přes ten plot tak aby to nepoškodili, tak si musí dát pozor na to, že to nemusí stačit, protože tyhle ploty většinou nepočítají se psama. Jen jsem se snažila upozornit na to, že jediné co ten plot řeší je pouze to rozplétání. Když už bych se s tím dělala a řešila to že to budu muset vrátit do původního stavu, tak natáhnout tohle pletivo na stávající a dolů aspoň hodit ty desky o kterou to pletivo bude držet vespod. Ale je otázka jak to mají udělané, jestli tohle půjde zrealizovat bez škod na stávajícím plotě/zahradě. U nás v předchodím bydlišti by to třeba nebylo úplně snadné.
@Lucie_Sx píše:
My to takto použili a pes 65 kg, když šel kolem jiný pes, tak stál na zadních a předníma do toho hrabal celou svou váhou a ani se to nehlo.Polohu drží stávající pevný plot a tohle pletivo brání rozpletení.
To ano. Pokud ho máš dobře ukotvený a rozumně vysoký, tak tenhle tlak ustojí naprosto bez problémů (ale to i ten obyč čtyřhran upřímně řečeno). Problém nastává ve chvíli, kdy pes začíná hrabat ve své přirozené výšce a níž. Úplně jednoduše… strčí čumák ke spodku plotu, pár krát za to vezme zubama nebo hrábne packou a ten plot je ohnutý pokud šíře mezi sloupkama nebo jiným uchycením je delší než cca 1m (standardně u obou druhů pletiv jsou sloupky 2,5 - 3m od sebe) nebo pokud tam nemá něco co tu část zajistí proti ohybu. A čím míň je napnutý, tím snáz se nechá takhle lokálním tlakem ohnout. Co hůř, pak je relativně problém ho vrátit zpátky. Rozpletené/uvolněné obyč pletivo na pozadí mu nebude poskytovat dostatečnou oporu, Každá solidní firma co řeší ploty ti řekne, že základní standardní verze jenom nataženého pletiva (i kdyby to bylo udělané dobře) je vhodná pouze pro relativně poslušné psy, útěkaře nezastaví.
Neříkám, že to nejde svépomocí udělat dobře. Krepovačky si jde i půjčit když je člověk nechce kupovat kvůli jednom plotu, ale po bohužel bohatých zkušenostech bych se vykašlala na jakákoliv provizorní řešení a buď to opravdu udělala celé, pořádně, uzpůsobené pro psa (ale je otázka jak moc to půjde tak aby nesáhli na stávající plot) a nebo hledala jiné řešení, protože s každou takovou překonanou provizorní překážkou ty ztrácíš svůj čas, nervy a psa „trénuješ“ na šikovnější zdrhání.
@Nimie píše:
To ano. Pokud ho máš dobře ukotvený a rozumně vysoký, tak tenhle tlak ustojí naprosto bez problémů (ale to i ten obyč čtyřhran upřímně řečeno). Problém nastává ve chvíli, kdy pes začíná hrabat ve své přirozené výšce a níž. Úplně jednoduše… strčí čumák ke spodku plotu, pár krát za to vezme zubama nebo hrábne packou a ten plot je ohnutý pokud šíře mezi sloupkama nebo jiným uchycením je delší než cca 1m (standardně u obou druhů pletiv jsou sloupky 2,5 - 3m od sebe) nebo pokud tam nemá něco co tu část zajistí proti ohybu. A čím míň je napnutý, tím snáz se nechá takhle lokálním tlakem ohnout. Co hůř, pak je relativně problém ho vrátit zpátky. Rozpletené/uvolněné obyč pletivo na pozadí mu nebude poskytovat dostatečnou oporu, Každá solidní firma co řeší ploty ti řekne, že základní standardní verze jenom nataženého pletiva (i kdyby to bylo udělané dobře) je vhodná pouze pro relativně poslušné psy, útěkaře nezastaví.Neříkám, že to nejde svépomocí udělat dobře. Krepovačky si jde i půjčit když je člověk nechce kupovat kvůli jednom plotu, ale po bohužel bohatých zkušenostech bych se vykašlala na jakákoliv provizorní řešení a buď to opravdu udělala celé, pořádně, uzpůsobené pro psa (ale je otázka jak moc to půjde tak aby nesáhli na stávající plot) a nebo hledala jiné řešení, protože s každou takovou překonanou provizorní překážkou ty ztrácíš svůj čas, nervy a psa „trénuješ“ na šikovnější zdrhání.
Hele, ty to bereš tak, že uděláš super hyper bytelný plot a bude to dobrý.
Já mám doma taky super hyper odolný plot.
Ale tazatelka potřebuje provizorní řešení do nájmu a protože jsme přesně takové provizorní řešení dělali a mám s tím zkušenost, tak jí píšu tohle všechno.
Ona to nepotřebuje udělat tak, aby to vydrželo x let, ona potřebuje právě to funkční provizorium.
A tohle je třeba nenapadlo. Ať už na stávající plot natáhne tohle nebo přidělá kari sítě, oboje je vysoce účinné, nedá to velkou práci a dá se to snadno zase sundat.
Jak říkám, přesně takhle jsme to udělali my.
(jinak samozřejmě velice záleží na tom, jak to tam mají udělané, ale pokud má plot nějakou podezdívku - což předpokládám - tak se tebou zmiňovaný problém ohledně spodku pletiva dá velice jednoduše vyřešit tak, že ho prostě dám na překryv s podezdívkou a je to. Fakt to mám vyzkoušené
).
Třeba známá takto řešila pořád utíkajícího psa, co rozpletl pletivo, psa měla kvůli tomu neustále zavřeného v baráku. Přitom stačilo nařezat flexou karisíť, přidělat to k plotu a bylo by. Jako jo, design nic moc, ale během půldne má vyřešeno.
@Lucie_Sx píše:
Hele, ty to bereš tak, že uděláš super hyper bytelný plot a bude to dobrý.
Já mám doma taky super hyper odolný plot.
Ale tazatelka potřebuje provizorní řešení do nájmu a protože jsme přesně takové provizorní řešení dělali a mám s tím zkušenost, tak jí píšu tohle všechno.
Ona to nepotřebuje udělat tak, aby to vydrželo x let, ona potřebuje právě to funkční provizorium.
Však tohle taky není vůbec o x letech. U nás natažené svářené v první provizorní verzi bylo překonáno po necelém týdnu, když jsme podruhé odjeli na pár hodin pryč. Bojovali jsme s takovýma provizorníma řešeníma několik měsíců do doby než přišel pořádný plot… fakt se to nedalo, protože co týden, to minimálně jeden útěk-oprava/vylepšení.
Hlavně původně jsme před tímhle vším měli jiný plot. Dobře udělaný, ale ne až tak vychytaný a celkově spíše nižší. Nikdy žádného psa nenapadlo ten plot překonávat. Dneska poté, co si vyzkoušeli útěk z těch provizorních už se to bombově naučili, takže se kvůli tomu nemůžu ani spolehnout na to že takové zvíře bude zajištěné v prostoru s tím původním plotem ![]()
Absolvovat znovu, tak to řeším jinak, protože takhle jsme si na sebe akorát ušili bič a jako bonus to stejně nebylo nic platné.
@Lucie_Sx píše:
A tohle je třeba nenapadlo. Ať už na stávající plot natáhne tohle nebo přidělá kari sítě, oboje je vysoce účinné, nedá to velkou práci a dá se to snadno zase sundat.
Jak říkám, přesně takhle jsme to udělali my.
(jinak samozřejmě velice záleží na tom, jak to tam mají udělané, ale pokud má plot nějakou podezdívku - což předpokládám - tak se tebou zmiňovaný problém ohledně spodku pletiva dá velice jednoduše vyřešit tak, že ho prostě dám na překryv s podezdívkou a je to. Fakt to mám vyzkoušené).
Podezdívka je fajn, ale měla jsem za to, že psala že tam mají nově udělaný obyč pletivový. Tomu se podezdívka standardně nedělá, jsou to opravdu jen natažená jen po stranách ukotvená pletiva. Pokud to tam mají udělané takhle pořádnějc, tak tím líp, ale není to obvyklé, proto to zmiňuju ![]()
@Lucie_Sx píše:
Třeba známá takto řešila pořád utíkajícího psa, co rozpletl pletivo, psa měla kvůli tomu neustále zavřeného v baráku. Přitom stačilo nařezat flexou karisíť, přidělat to k plotu a bylo by. Jako jo, design nic moc, ale během půldne má vyřešeno.
Jasně no, design asi v takovou chvíli stranou.
@Nimie píše:
Podezdívka je fajn, ale měla jsem za to, že psala že tam mají nově udělaný obyč pletivový. Tomu se podezdívka standardně nedělá, jsou to opravdu jen natažená jen po stranách ukotvená pletiva. Pokud to tam mají udělané takhle pořádnějc, tak tím líp, ale není to obvyklé, proto to zmiňuju
Stačí podhrabové desky.
Hele, já chápu, že máš určitou zkušenost, ale já mám prostě jinou.
Tak holt zaklatelka to může brát jako jednu z možností, podle toho, jaké podmínky mají přesně oni.