Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
jdu s dotazem, zda tu někdo má zkušenosti v neviditelným plotem pro psa?
My jsme pořídili, dnes nasadili, zatím teda funguje, ale rve mi srdce jak fenka zakníká, když se k plotu přiblíží
.
Nicméně se nedalo nic dělat. Máme fenku NO, funguje na 110 %, miluje nás, miluje naší roční dceru, co se týče poslušnosti je to fakt naprosto bezproblémová. Ale i když na procházky chodíme, necháváme ji vylítat a tak, tak prostě v noci, nebo když je na zahradě sama, tak prostě jde, roztrhá plot a uteče běhat po ulici.
No a k dotazu, zajímalo by mě, zda má někdo zkušenost, že se pes naučil, že k plotu se nechodí a mohli jste obojek po čase sundat?
Fenka dostala zatím „jen” 2 výboje a od tě doby leží u dveří a moc se ji nechce na tu zahradu jít.
Dojde jí, že je to pouze u plotu?
Děkuji za reakce a prosím vás, kteří zkušenosti nemáte a pouze byste chtěli moralizovat, tak si to nechte. Mně to radost taky nedělá, bohužel to bylo jediné řešení, abychom nemuseli každý den i noc trnout hrůzou, že ji něco venku srazí, nebo se pokusí ji někdo otrávit, protože už toho bude mít plný zuby, že za nim běhá…
Obojek má pořád, naučil se k plotu nechodit. Má ho pes příbuzných. A chápe, že když obojek nemá, jde jinam.
U labilnějších jedinců se může stát, to co popisujete, může se totiž stát, že vám pak po zahradě už nikdy chodit nebude. Noční výletování bych řešila úvazem a nazdar, to psychice nijak neublíží.
@MáškaMarie33
Je fakt, že fenka je „slabší” povahy, ale úvaz u nás na zahradě bohužel není možný, to by fakt musela být uvázaná na půl metrovém vodítku, aby se někde neuškrtila. Nehledě teda na to, že jsem všechno řešila s kynologem, který mi právě kvůli povaze psa doporučil spíš obojek, než úvaz.
A vlastně o noční výlety nejde, nebo samozřejmě jde, ale na noc není problém zavírat fenku doma, jde spíš o to, když jsme pak půl dne pryč, tak nechceme, aby musela být zavřená v předsíni.
Říkala jsem si, že to třeba přejde, že je to první den a ona si třeba zvykne, že nikde na zahradě se jí nic nestane, pouze k plotu že nesmí. ![]()
@MáškaMarie33 píše:
U labilnějších jedinců se může stát, to co popisujete, může se totiž stát, že vám pak po zahradě už nikdy chodit nebude. Noční výletování bych řešila úvazem a nazdar, to psychice nijak neublíží.
Jenže pes uvázaný u boudy neohlídá když nedošáhne na zloděje.
Mám malamuta, což jsou přirozeně dost nezávislý psi. i po celodenní tůře je toho názoru, že místo aby v noci odpočíval doma, bylo by lepší navštívit čubiny v sousední vsi.
přesně jak říkáte, venku funguje, i v lese u zvěře se nechá odvolat (taky jsme na tom tvrdě tři roky makali
), ale útěkář je pořád. to je holt povaha.
máme ho na starym dvorku, kterej už něco pamatuje, rozhodně to neni zazděná pevnost. nebo spíš NEBYLA, dokud to nebylo třeba: nejdřív podhrabal vrata, tak jsme do země zakopali metrový kamenný kvádry. potom zubama rozpletl pletivo dost na to, aby se tam vešel - proti plotu jsme postavili eternity a zajistili je. pak našel díru mezi dřevem v kůlně - tak jsme tam postavili plot. celá tahle „renovace“ chvíli trvala (hlavně v závislosti na tom, jak hledal nové únikové cesty), ale světe div se, elektriku nemá a vždycky když ho teď na dvoře nechám, když pak přijdu, je tam.
můj názor je, že elektrika je humus. vždycky si jde poradit i bez ní, jen je to někdy holt kapku složitější (což lidi nemaj rádi), no a o řetěze ani nemluvím, to snad radši kotec.
shrnuto a podtrženo: upravte plot na „psuodolný“
@Johanah22 já teda nevím, jestli to funguje stejně, ale sousedů pes to měl a nejdřív to zavibrovalo jako varování a když to ignoroval, tak ho to teprve koplo
Naučil se necourat. Ale potom koupili další 2 psy a tak už udělali pořádný plot a pes už to nemá.
@Johanah22 píše:
@MáškaMarie33
Je fakt, že fenka je „slabší” povahy, ale úvaz u nás na zahradě bohužel není možný, to by fakt musela být uvázaná na půl metrovém vodítku, aby se někde neuškrtila. Nehledě teda na to, že jsem všechno řešila s kynologem, který mi právě kvůli povaze psa doporučil spíš obojek, než úvaz.
A vlastně o noční výlety nejde, nebo samozřejmě jde, ale na noc není problém zavírat fenku doma, jde spíš o to, když jsme pak půl dne pryč, tak nechceme, aby musela být zavřená v předsíni.Říkala jsem si, že to třeba přejde, že je to první den a ona si třeba zvykne, že nikde na zahradě se jí nic nestane, pouze k plotu že nesmí.
Jenže jde o to, že už teď ji “zahrada zradila”, už si na ní nemůže být ničím jistá, takže už si nepůjde ani obyčejně začuchat a ani si ji obejít. Tohle je cesta do pekla, navrátit jí důvěru bude na dlouho, bych řekla. Takže buď dodělejte plot, stačí z kari sítí a nebo úvaz.
@TataOndra píše:
Jenže pes uvázaný u boudy neohlídá když nedošáhne na zloděje.
Pes může být uvázaný i tak že na zloděje dosáhne ![]()
Já s vámi naprosto souhlasím! Kdyby mi před rokem někdo řekl, že budu pořizovat tohle, tak si klepu na čelo a možná ho i nakopnu… Bohužel situace ohledně bydlení nám úplně neumožňuje z toho taky udělat hradby, vzhledem k tomu, že jsme v pronájmu u manžela příbuzných na baráku a věřte mi, že všechno možný jsme zkusili, konzultovali jsme s odborníky a tak, a kdybychom byli ve svém, tak klidně zahradu celou “obbetonuju” jen abych nemusela pořizovat tohle. Obojek určitě nebyl první možnost, spíš naopak a rozhodně ho fenka nebude mít celej den, jelikož jsem na mateřský, tak ho bude mít jen když to bude nutné. Jde hlavně o dny, kdy musíme odjet a fenka musí zůstat doma. ![]()
Vašeho komentáře si vážím, děkuji.
@Johanah22 nejčastější zkušenosti z okolí máme dvě - buď to ty psy složí, jsou bojácnější, labilnější,… a nebo je to motivuje plot ještě víc ničit/přeskočit apod. (v podstatě to vnímají jako šokový impuls a mnozí psi v takovou chvíli fakt zkusí přeskočit i něco co by jinak nepřeskočili… takže efekt vlastně ještě horší než předtím). Zamyslela bych se nad lepším plotem ![]()
No pokud máš zahradu několik tisíc m2, tak to bych chtěl vidět ten provaz. Vždycky když pes měl provaz, nebo někdo používá řetěz, tak do 5 metrů. Pak se o to zamotává a ještě se ti uškrtí.
No a nebylo by možný alespoň něčím ten plot založit, když říkáte, že to rozplétá? Jak říkám, něco postavit proti plotu, zevnitř to zarazit o kolík do země? Určitě půjde něco vymyslet i bez nějakých drastických zásahů které by byli majiteli proti srsti?
@mau-mau Ano, funguje to přesně takhle, nejdřív vibrace a zvukový signál a až potom to kopne. My bychom udělali nový plot hned, ale bohužel nejsme ve svém, takže nějaké velké úpravy nejsou možné.
@MáškaMarie33
Máte pravdu, nejlepší řešení by bylo udělat nový plot, což bychom samozřejmě moc rádi, bohužel plot (drátěnka) je nový a my nejsme ve svém, takže jsme museli hledat možná řešení a po konzultacích nám tohle vyšlo bohužel “nejlépe”.
@Nimie
U nás na zahradě bohužel ne, zahrada je „patrová,” takže pes by musel na krátkém provaze, aby odněkud nespadl a neuškrtil se.
@Johanah22 píše:
@pejskarJá s vámi naprosto souhlasím! Kdyby mi před rokem někdo řekl, že budu pořizovat tohle, tak si klepu na čelo a možná ho i nakopnu… Bohužel situace ohledně bydlení nám úplně neumožňuje z toho taky udělat hradby, vzhledem k tomu, že jsme v pronájmu u manžela příbuzných na baráku a věřte mi, že všechno možný jsme zkusili, konzultovali jsme s odborníky a tak, a kdybychom byli ve svém, tak klidně zahradu celou “obbetonuju” jen abych nemusela pořizovat tohle. Obojek určitě nebyl první možnost, spíš naopak a rozhodně ho fenka nebude mít celej den, jelikož jsem na mateřský, tak ho bude mít jen když to bude nutné. Jde hlavně o dny, kdy musíme odjet a fenka musí zůstat doma.
Vašeho komentáře si vážím, děkuji.
To je škoda že s tím nemůžete nějak víc pracovat
zkuste si pohrát s intenzitou, případně nastavit aby to fakt primárně vibrovalo. Nebo zvažte ten „řetěz“ na noc. Když jsme neměli dodělaný plot, měli jsme pejsana na 20m vodítku, dosáhl ke vchodu, k bočnímu vchodu i prakticky až k brance, ale ven ne ![]()