Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holky dcera nesnáší své jméno Elen
, že ji to lidi, děti komolí na Eleno…Jmenuje se Elen Lea, že prý začne na nové škole radši používat Leu, nepomohlo by třeba dát Ellen s dvěma L? Aby ji to nekomolili? Na matrice to změnit jde ![]()
Každý druhý puboš nesnáší své jméno. Proboha, hlavně jí nic neměň. Elen je krásný. A že jí říkají Eleno? Že tě to překvapuje ![]()
Ani se jí nedivím. Tyhle neskonná jména jsou pro ostatní děti v češtině za trest. Z Ester se dá aspoň udělat Esterka, i když to ní jak histerka, ale co s Elen? Elenka? Jdu někam s Leou zní mnohem líp a líp se jim s tím pracuje. A co teprve Noe - si to zkus vyskloňovat. Dospělý to zvládne, dítě stěží. Možná, až bude velká, přijde jménu na chuť, ale teď asi ne.
@Jaja1112 píše:
Holky dcera nesnáší své jméno Elen, že ji to lidi, děti komolí na Eleno…Jmenuje se Elen Lea, že prý začne na nové škole radši používat Leu, nepomohlo by třeba dát Ellen s dvěma L? Aby ji to nekomolili? Na matrice to změnit jde
Jo, dej dvě L, určitě to pak nebudou komolit.
![]()
Nasi Elene zase spousta lidi rika Elen. Ale zatim ji to nevadi, bude ji 6 let. Zato skoro 8leta Aneta nema rada svoje jmeno, jednu dobu se cizim lidem predstavovala jako Adelka. A k dotazu, na matrice jde jmeno zmenit docela snadno, ale nemyslim si, ze pri variante Ellen by lidi jeji jmeno nekomolili, naopak by to mohlo prinest “komplikace”, ze by musela casto upozornovat, ze se pise se 2 L.
Promin to bych komolila i já
upřímně je to prostě hloupý jméno, musí se prostě upozornit že se nemá komolit když je na komolení hajsavá
Já mám zase Elenu (12 let), a ve škole jí říkají Elen. Ale jí to je pro změnu fuk
. Zkus dcerce vysvětlit, že čeština prostě skloňuje a je normální, že lidé to jméno „počešťují“.
K čemu ji budou 2 L, to bude ještě horší každýmu vysvetlovat jak se píše. Neteř je taky Elen a nikdo ji nekomoli.
@Jaja1112 píše:
Holky dcera nesnáší své jméno Elen, že ji to lidi, děti komolí na Eleno…Jmenuje se Elen Lea, že prý začne na nové škole radši používat Leu, nepomohlo by třeba dát Ellen s dvěma L? Aby ji to nekomolili? Na matrice to změnit jde
A jak by měly děti říkat holce se jménem Elen jinak než Elena, Ela, Elča…? ![]()
A hlavně, jakým způsobem tomu pomůže to přidání jednoho „l“? To jako že když bude Ellen místo Elen, tak to zdrobňovat přestanou? To nemyslíš vážně, že ne…
Snad jsi jí to jméno dala z nějakého důvodu… a nebudeš ho náhodně měnit pokaždé, když se jedenáctiletá holka rozhodne, že se jí teď zrovna nelíbí…
Až bude dospělá, může požádat o změnu samostatně a dle vlastní úvahy.
Tolik lidí není spokojeno se svým jménem, některý jen v nějakou určitou dobu, jiný po celý život.
@Jaja1112 píše:
A co Ellen vyřeší?
![]()
Elen je krásné jméno.
Mám ve skupině děti Elen i Elenu a dávám si bacha, abych je oslovila správně a nepřeřekla se.
Už to nechej na dceři. Třeba je to pouze období.
A nezasahuj nijak. Nic nepřidávej.
@Jaja1112 Pochybuju, že přidat jedno L nějak pomůže. Když má dvě jména, může používat ktere chce. I když neverim, že Leu někdo nějak nezkomolí.
Nevim kolik jí je, ale pokud je v pubertě, tak to je dobrý trénink. Moje máma má taky jméno, které se neskloňuje. A dokonce i moje dcera. Máma i vyprávěla, že to ve škole skloňoval i učitel a ona mu několikrát říkala, že se to neskloňuje(byla ve 4. třídě),nebral jí vážně a tak ho požádala, aby šel s ní za ředitelkou a té máma položila před učitelem otázku, jestli se její jméno skloňuje. A bylo po skloňování jména.
Mě třeba Elena vůbec nepřipadá jako komolení, proste jako jedna z variant ![]()
Každopádně, věřím ze vlastní jméno nemá rádo spousta lidí (i dětí ), ale ne každý si ho hned běží měnit …
Když už jste ji dali dvě jména, proč by nemohla používat to druhé, když se ji líbí víc
Jestli přestupuje na jinou školu, bude v novém kolektivu, je to pro ni ideální začít tedy používat druhé jmeno se kterým je spokojenější a představovat se tak. Ale aby pak nebyla překvapena, ze děti vymysli nějakou variantu i na Leu. S takovyma jmenama, kde ani polovina dospělých neví jak to poradně skloňovat, si děti ne vždy poradi.
Každopádně bych nic nemenila. Přidávat do už existujícího jména další L je úplná kravina.