Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, s dětmi na endokrinologii zkušenost nemám, jen se sebou
) Hladina hormonů štítné žlázy se pozná z krve, takže odeberou krev, maximálně pohmatem může zkontrolovat krk, u dospělých se chodí i na ultrazvuk, nejsem si jistá, jak u dětí. Pokud podle krevních hodnot zjistí hypo nebo hyper funkci, tak nasadí léky - hormony štítné žlázy.
Sousedky kluk byl od odmalička o hodně menší než jeho vrstevníci, rostl, ale stále byl na spodní hranici růstu, před půl rokem s ním byli na vyšetření (nyní mu je 4,5 roku) a zjistili mu hypofunkci. Bere prášky a vypočítali mu, že se prý až někdy v 15 letech „fyzicky“ srovná s ostatními stejně starými dětmi.
V každém případě se doporučuje dbát na pravidelnou konzumaci ryb, já sama za sebe můžu říct, že od té doby, co jsem začala malému vařit a tím pádem nasadila minimálně 2× týdně rybu (dřív jsem na to docela „kašlala“), tak se moje výsledky zlepšily a už beru nižší hodnotu hormonů, než před těhotenstvím.
Gino, díky… nj, ty ryby, sama je nejím, tak je moc nevaříme, manžel je dělá minimálně. Ale budu to muset změnit, uvidíme, až mi poradí ![]()
Naše malá se na půl roku zastavila v růstu.....vyšetření -prně krev u obvodní -pak endokrinolodie ,také odběr krve kde se zjistila nízká hladila nějakého hormonu,nasadili jsme léky a do dvou měsíců vyrostla a přibrala teď jsme v normě díky půl prášku 4× týdně. Další vyšetření je pak v nemocnici kde se napíchne žilka a 3× nebo 5× nepamatuju se přesně se odebírá krev ( prvně se přidá hormon a s nějakou časovou prodlevou se odebere krev ) myslím že se to testuje v průběhu jedné noci......
Ahoj, syn je taky mensi a chodime na endokrinologii - mereni, vazeni a odber krve. Podle vysledku nam pak jeste doporucili dalsi odber krve (jak psala sophinka) ktery byl na lacno v nemocnici - napichli mu zilku a kazdych 15 minut mu brali krev - celkem myslim 5×. No a potom nam domu prisel dopis, ze vysledky jsou v poradku, ze je proste malej ![]()
Tak já jsem chodila od 4 let, snad se tolik nezměnilo… Vždycky jsem jednou za půl roku šla na krev, vážili mě (možná i měřili, to už nevím) a pak za půl roku na ultrazvuk. Teď už má mudra ultrazvuk svůj (předtím posílala jinam), tak dělá ultrazvuk pokaždé - počítám, že i dětem. A krev bere taky vždycky.
V podstatě to tedy probíhalo stejně, ať jsem byla dítě nebo dospělá
Vážení, (u dětí měření), krev, ultrazvuk.
na endokrinologii mám zkušenost pouze se sebou…
určitě odběr krve. vážení, měření, změření obvodu krku. sono štítné žlázy případně. i na podle výsledků krve mohou přijít další vyšetření. konzultace - anamnéza. podobrobná. připravila bych si soupis nemocí v rodině (mám zkušenost se sebou, ptala se na matku a otce, u vojty se dr., jiná, ptala na mě, muže a oboje naše rodiče.)
ryby jsou každopádně dobrá věc, nejen kvůli štítné žláze, hlavně mořské kvůli obsahu jodu. ale ani jod není všelék, protože třeba na svojí poruchu št. žlázy nesmím jod doplňovat uměle (ryby můžu, ale neměla bych se jimi přecpávat..)
ať vám to dobře dopadne ![]()
Ahoj, nám brali vždycky krev a po úraze, kdy se mi malý v prosinci ťukl do hlavy a vznikla z toho krevní sraženina, tak nás každou chvíli sledují. Dělali i rengen kostí, jestli moc nerostou rychle a nebo zase pomalu. takže znám jen tohle vyšetření, ale asi hlavně krev.
Holky, všem vám moc děkuju
a přeju pevné zdraví vám i robátkům
jeste jsem si vzpomnela, ze jsme byli na rentgenu ruky - zapesti (jak mu rostou kosti)
Dobrý den, Chtěla bych poprosit, zda by se zde nenašli rodiče, kteří mají dítě s hyperfunkcí nebo s hypofunkcí štítné žlázy a kteří by byly ochotni zodpovědět pár otázek k mé diplomové práci. Pokud by jste byly ochotni napište mi na ***@seznam.cz Děkuji.
23.10.2015 - edit admin: kontaktní údaje
Ahoj všem, máte někdo zkušenost s vyšetřením na endokrinologii? Zajímalo by mě, jak to probíhá, na co připravit sebe i dceru. Obě dcery mám drobnější, spíš menšího vzrůstu, tak chodíme pravidelně na přeměřování. Mladší dcera ted poklesla v růstu, dostala se na spodní hranici a od podzimu vyrostla pouhý 1cm, tak nás dr chce poslat po příští kontrole ( v březnu), pokud se stav nezmění na endokrinologii. Nijak se tomu nebráním, ani nestresuju, jen mě zajímá, co tam budou dělat a co nám poradí… jestli změny ve výživě, speciální preparáty atd.
Všem moc díky za odpovědi