Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla jsem se zeptat co všechno obnáší test na růstový hormon. Před týdnem doktorka malé odebrrala krev na štítnou žlázu, vše má v pořádku. Jenže prý je drobná, tak že ještě ji chce udělat test na růstový hormon. Je to jen odebrání krve?? Děkuji
Synovi odebirali z krve, ale prý to není přesný test. Že u dětí pod 5 let je běžné mít výsledky s nižší hodnotou a tudíž to berou jen jako orientační spolu se sledováním jeho růstu. Dávají mu poslední půlrok, protože měl bohužel oba odběry s nižší hladinou a pokud se neudrží na růstové křivce, tak ho příští rok čeká test pod narkozou. Žiju sice v zahraničí, takže postup tvé lékařky může být jiný a může třeba dát rovnou test pod narkozou ![]()
O narkoze nemluvila. Jedny testy na štítnou žlázu má v pořádku, teď chce ještě jeden na ten růst. hormon.
@Kathy Lostris růstový hormon pouze z krve synovi dělali také, ale měl nízké hodnoty toho hormonu. Jenže pak pediatr říkal, že právě u malých dětí vychází často nízké, i když je to v pořádku. Takže volal na endokrinologii a doktor tam řekl, že je zbytečné takhle malé dítě uspavat kvůli testu, dokud roste a že počkají ještě půlrok, jak poroste nadále. Pokud budou spokojeni, budeme mít od testů klid. Pokud ne, půjdeme na ten test pod narkozou.
Nevím, co má v plánu Tvá doktorka, ale právě proto, že sama mám strach co syna čeká, maličko jsem si o tom něco vygooglovala a to mi pouze potvrdilo, že testy z krve nejsou přesné. ![]()
@Kathy Lostris ups.. teď co znovu googluju, tak si tou narkozou nejsem jistá. Ale určitě říkal hospitalizace. Ale stejně mám takový pocit, že o narkoze mluvil. ![]()
Mě říkala, že ji budou brát znovu krev, o narkoze nemluvila. Asi bych do toho nešla. Vše má v pořádku, energie na rozdávání. Jen málo jí. Měří 88cm ve 2,5letech, no a váží 10kg. Já sama měřím 152cm, takže taky jsem prcek. Kolik měří syn?? Je pravda, že kluci většinou bývají větší než holčičky. Doufám, že to synka nepostihne pod narkózou, to bych měla strach u tak malého ditěte
. Hlavně pokud je zdraví, energický atd… Má nějaké jiné problémy??
@Kathy Lostris také málo ji. Je mu 3 a čtvrt roku a má 88,6cm a 11,5 kg. No, to víš, že mám strach, co to přesně je za ten test. Navíc žiju v Anglii a i když mluvím a rozumím skvěle, občas se problémy v komunikaci najdou, hlavně právě po té zdravotní stránce. Ale s tím testem mi to doktor moc nerozebiral, že ten endiokrinolog rozhodl počkat ještě půl roku a pak syna a jeho růst zkontroluje osobně a na základě toho rozhodne co dál.
Tak budu držet palce ať je syn v pořádku. Ale váhu má „normální“
, když to srovnám s mou dcerkou. Doktoři jsou teď zvyklí spíše na obezní děti a když se objeví hubený, tak to řeší. Myslím, že u těch našich prcků, to je právě proto, že jí málo. Budeme doufat. Já jsem z toho teď nervozní co bude a doufám, že to víc už řešit nebude. Já sama jsem nejedla a ve třetí třídě vážila 16kg
. A nikam jsem nechodila po vyšetření. Držím palečky a děkuji
Jinak koukám, ve 2 letech měl 79cm a 9 kg. Takže Tvá holka je ještě oproti němu kus ženské
v těch 2 letech měl první test z té krve. Ale bez toho rustoveho hormonů. Před půl rokem a teď nedávno měl další testy včetně toho hormonu, ale jak říkal doktor, nejsou přesné a tak není žádné překvapení, že měl snížené hodnoty. Ale naštěstí roste zatím dle křivky a tak mu dávají ještě čas.
@Kathy Lostris váhu nám také doktoři chválí, že na rozdíl od jiných dětí není vůbec oplacany a dle ostatních krevních rozborů i podle jeho pravidelnosti wc a dostatek energie je na tom skvěle vůči své výšce.
Ted jsi mě rozesmála, kus ženské
. Nesmím ji srovnávat s ostatními dětmi. No ale pokud ty testy nejsou přesné, tak proč je dělají, proč nevyčkají a neudělají je třeba v 5ti letech?? Dcerka taky roste podle křivky „normálně“ jen je podle křivky hubená (má nízkou váhu) a to se doktorce nelíbí, ale na to co sní (toho málo co sní) a kolik udělá pohybu jsem ráda, že přibrala za půl roku cca 800g. To je úspěch
. Ale doktorce se to zdálo málo ![]()
Ahoj, podle mne pujde zatím jen o test z krve. Pokud by byl dlouhodobe prokazany nedostatecny rust (zpomaleni az zastaveni dosavadni rustove krivky), absolvovali by jste specialni testy na endokrinologii (test podanim mestinonu, test s inzulinem (tusim) a pote magneticka rezonance). Nevim jak to chodi v zahranici, ale tady byla pod celkovou narkózou pouze ta rezonance…? Doporucuji sledovat detem růstovou krivku (třeba na www. rustovyhormon) a pokud je stále stejna tzn. kopiruje tvar (byt pod plánovanou krivkou rustu) - nemel by byt důvod pro znepokojeni - zvlaste při mensi vysce rodicu.
Syn teď rostl zub a tak za půl roku nepřibral nic, protože 2 týdny skoro vůbec nejedl. Pár dní nechtěl dokonce ano brumika. Takže poprvé doktor zkritizoval i váhu. Jinak předtím si vždy chválil, jak krásně prospívá. Takže teď nás čeká převážení, jenže mi zase kluk marodi a zlobí s jídlem tak se toho trošku bojím. Jako by nestačily starosti s velikostí. Ještě do toho přibudou starosti s váhou.
No přesně, já ji taky doktorce říkala, že ji rostl zub a ona, že by měla už mít všechny, že to asi nebyl zub ale aft. Ale si stáal za svým, že to byli zuby a že tak 14dní skoro nic nejedla. Tak se koukla do pusy a uznala, že ještě nemá všechny vyklubaný, že to zuby nejspíš byli. Ale ty starosti s jídlem jsou strašný
.
@Perina díky za upřesnění. Tak já doufám, že se naše děti těmto testům vyhnou. Koukám na ty grafy pro holky (mám je doma ve zdravotní knížce, co dostávají děti při narození). Zakladatelcina holka má spíš problém s váhou. Výškově je na tom dle mého grafu dobře. Teď jen, jak ty naše nejedliky vykrmit, abychom je necpali sladkym a nezdravym, že?