Endokrinologie a růstový hormon

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6902
16.4.16 19:19

Hm, tak to náš kluk se najedl, srovnal se mu cukr a chtěl jít domů. Pustili nás o půl druhé, to už byl úplně v pohodě. Cukr už mu neklesal, jak nás varovali, že bude.
Uvidím ten druhý test.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
18.4.16 19:27

Ahoj, tak my dneska byli na kontrole na endokrin a vyrostl o 2 cm za půl roku, Tak nás paní doktorka objednala na vyšetření do fakultky do Poruby. Krev je v pořádku, vypadá to, že růstového hormonu má dost a štítná žláza je taky v pořádku. Tak já vlastně nevím co mu tam budou dělat. Ještě nemáme ani termín.
Teď 3,5 roků a 11,4 kg a 89,4cm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6902
18.4.16 21:44

@Arnoštka H. Krev je v pořádku? To jako krevní obraz?
Až malého objednají na vyšetření, pořádně se vyptej, o jaký test jde.

(Syn má v 3,5 letech 95 cm, tak jsem zvědavá, co ukáže druhý test, zda tam nedostatek růstového hormonu je nebo není.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
11.7.16 15:18

Tak nam konecne dorazil hormon a odoledne beru kluka do lekarny, kde nam ukazou, jak s hormonem pracovat. Puvodne mel prijet nekdo z Londyna, ale je to pro ne daleko (100 mil), tak jsme se dohodli, ze mi to vysvetli lekarnik v lekarne, kde jsem leky vyzvedavala. I kdyz je to jen pero ve stylu inzulinoveho pera, mam obavy, jak to budeme zvladat.
Ale je tu jedna vec, co me zajima od tech, co uz hormon pichaji nebo pichali. Sice se na to preptam v lekarne, ale preci jen se zeptam i zde. Jak jste to delali, kdyz jste nekam cestovali? Jednou za cas jedeme do Londyna (100 mil), tak jestli to tak 2 hodiny vydrzi mimo lednicku, nebo si mam poridit neco na prepravovani. A co cestovani letadlem, kdyz poletim do CR za rodinou? Asi budu muset mit nejake papiry od lekare a tak, ale jak to na tu cestu skladujete, kdyz nekam letite, treba na dovolenou? Protoze co jsem cetla v pribalovem letaku, tak na pul hodiny pred aplikaci se ma vyndat z lednicky, ale pak hned zase do lednice. Takze kratky cas mimo lednicku asi nevadi. Ale to cestovani je tak na pul dne a ne na pul hodiny. Jsou na to nejake specialni tasky, nebo staci jen nejaka chladici taska, nebo jak? Jak rikam, preptam se v lekarne, ale i osobni zkusenosti uvitam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6902
13.7.16 00:19

@trpaslinka Čau… že my se potkáme právě v této diskusi… v té češtinářské je to větší zábava, tam jde jen o pravopis, tady jde o zdraví.
Pícháme 14 dnů (Genotropin, 0,4 mg denně, předplněné pero.)
Zatím je to spíš boj, protože malý nechce. Obvykle ho musíme držet dva. Statečný byl asi dva dny, teď je to spíš čím dál horší…
Skladování? Stačí chladicí taška. Nesmí to ale zmrznout! Takže nepřechladit. My s sebou vozíme pořád přenosnou lednici, jsme na ni zvyklí. Jen „při fasování“ v lékárně se divili, že jsem nepřijela s chladicí taškou. Co se týká létání, překládala jsem pro mamku papíry, když vyvážela hormony, které bere po rakovině prsu. Asi bych udělala totéž, kdybych někam letěla. Vzala bych lékařskou zprávu, kde je indikovaný hormon, napsala bych název léku, dávku, jméno dítěte. Teď autem do Rakouska se na to asi vykašlu, ale do letadla bych to vzala.
No, držte se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
13.7.16 10:20

@rychnov3 bude to ještě zajímavé. Ještě jsem ani nezačala a už z toho mám nervy v kýblu. Doktorka nevěděla, co objednat (objednávala na základě dopisu, fo jsem dostala z Nemocnice), takže musela volat do nemocnice, co má vlastně objednat. Nakonec objednala jen pero, ale když jsem se lékárnice ptala, jestli mi můžou ukázat, jak s tím pracovat, tak řekla, že to nezná a musí prostudovat. Otevřela to a zjistili jsme, že nemam žádné jehly. No, takže teď čekám na jehly. Poradila mi, ať se podívám na web, že si mezitím mohu nastudovat i tam, jak to používat. No a na netu jsem zjistila, že nemám tu krytku jehly, která je ve startovacím balíčku, který mi správně měla asi doktorka objednat. Takže budu muset píchat jehlou přímo do kůže. Máme také genotropin, ale bude dostávat 0,3mg

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6902
13.7.16 21:25

@trpaslinka Ta krytka jehly není povinná výbava, my ji taky nemáme.
Jehli mi dali v nemocnici, stovku v krabičce, to by v lékárně měli taky mít, myslím si. Dostala jsem taky brožuru, kde je vše popsané. Dále jsem zjistila, že v příbalovém letáku k perům je taky vše popsané! Tak na to koukni, pokud máš pera v krabičce a je tam i příbalový leták.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6902
13.7.16 21:27

.. asi bych zvládla Ti nafotit tu brožuru a poslat Ti to… ale zítra mizím od netu, na pár dní, takže příp. napiš dnes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
14.7.16 12:14

Jinak díky za nabídku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
14.7.16 12:17

Kruci, zmizel mi první příspěvek a takový dlouhý byl. No, zkrátím to. Volala jsem na help line a vysvětlila situaci. Prý zkontaktuje našeho doktora pro schválení a pak zajisti zdravotní sestru,, co přijede k nám domů se vším, co budu potřebovat včetně krytky i jehel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
19.7.16 18:14

Tak s tim hormonem zaciname ode dneska. Pero musime objednavat pres lekare, vse ostatni dostavam. Jehly mi bude posilat primo firma Pfizer, pro zacatek jsem dostala 100 jehel, takze na 3 mesice nemusim resit. Dostala jsem krytku na pero, uloznou tasticku, cestovni tasku, knizku, jak pouzivat, ruzne kontakty, kdybych treba mela problem nastavit nove pero, nebo si s necim nebyla jista. A nejake darecky pro Denise. Take jsem dostala informace o jednodavkovych injekcich, ktere muzeme pres GP vyzadat, pokud budeme cestovat nekam dale (turecko). I na ne existuje krytka jehly, takze pani mam zavolat, pokud je nekdy budu potrebovat a privezla by mi tu krytku na ty jednorazove injekce, ktere nemusi byt v lednicce. Take je v tom balicku kalendar (treba proto, abych si mela kam psat poznamky, kdy objednat jehly, nebo planovat objednavky leku na dovolene), plysak pro kluka, magnetka s telefonnim cislem na lednicku, 1 zkusebni pero, na kterem si mohu zkusit jedno nastaveni pera, pokud si nebudu jista na zivo napoprve. Jo a samozrejme zluta krabice na ty jehly. Takze jsem rada, ze jsem nakonec zavolala na tu help line. Ted uz jen doufat, ze si kouk brzo zvykne. Ted mi tu breci, ze nechce vyrust, ze chce zustat drobny :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
4.8.16 22:09

Tak my už taky víme, že dostatek růstového hormonu má a jenom se prostě nenastartoval. takže 25.8. jdeme ještě na genetiku a podle toho se určí jakou dávku bude dostávat. na konci prázdnin pak máme přijít na zácvik. 23.6. měl 91,9cm a 11,6kg.
Jen mě trochu zarazilo, že když třeba budeme píchat 4 roky, nastartuje se a budeme chtít přestat, že se prostě ten růst zase zastaví. že prý se to teda musí až do ukončení růstového období. Víte o tom něco víc? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
5.8.16 17:29

@Arnoštka H. ono se to asi posuzuje individualne. Ja, kdyz se ptala, jak dlouho bude syn brat ten hormon (ma jen mirny nedostatek, takze roste rovnomerne posledni 3,5 roku na 0,4 percentilu. Takze „lecbu“ hormonem take zacal. Bylo mi receno, ze se to bere individualne a pokud dozene vrstevniky, je moznost s tim prestat, ale ze ve vetsine pripadu to je opravdu az do cca 18 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12185
5.8.16 17:35

@rychnov3 a co u Vas noveho? Jak si kluk zvykl na injekce? Muj kluk jeste kazdy vecer protestuje, ze nechce vyrust, ze chce zustat maly, kdykoli vytahnu pero. Sice se porad brani, ale jak se mi ho povede chytit a je jasne, ze tu davku dostane, tak uz se tolik nebrani. Jen tedy obcas zatina svaly a ja musim cekat, nez povoli, aby nemel modriny. Pobavila mne kamaradka, kdyz se zeptala, o kolik uz kluk vyrostl (po 2 tydnech) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6902
6.8.16 23:04

@trpaslinka Díky za optání. Trvalo to tři týdny, než si zvykl. Pak s ním ale promluvila babička - ona je zdravotní sestra - že když bude takhle řádit, nebude u ní moci být na prázdninách. No a bylo po problému. Taky mu slíbila, že mu to píchne tak, že si ani nevšimne. Vždycky mu vrazí do ruky nějakou hračku nebo mu zapne televizi. No, funguje to, pícháme bez problémů. Jinak po 6 týdnech aplikace vyrostl 1 cm, měříme ho na dveřích. Tak jsem spokojená… zatím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí