Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj
chtěla jsem se jen zeptat. Mě totiž taky diagnostikovali endometriozu po zákroku laparoskopií. Jsem docela mladá, je mi 21 let a ještě pořádně nevím, co ta endometrioza znamená. Chtěla jsem vás poprosit, zda by jste mi to někdo trošku přiblížil. To nebudu moc mít děti?
Ahoj Lenziee, mně před 8 lety byla endomterióza diagnostikována po lps. taky (zhruba ve stejném věku jako u tebe).Mrkni třeba sem http://www.endometrioza.cz/…metrioza.php
Mně byla nabídmuta buď jako možnost léšby Depo-Provera nebo otěhotnět (teda, ne, za každou cenu
). Vybrala jsem si druhou možnost a šlo to
(výsledky vidíš v mětřících
), tahle diagnóza ještě nemusí znamenat neplodnost, ale může s sebou přinášet problémy s otěhotněním. Taky mi můj MUdr. říkal, že se endometrióza může po porodu zlepšit nebo úplně ztratit. Hodně štěstí. M.
Mám kamarádku, které zjistili endometriozu po prvním porodu. Jako léčbu ji doporučili těhotenství. Otěhotněla na povel, dnes má další dvě děti. Držím pěsti.
Ahoj nedávno jsem o tom četla v časopise. Vysvětlovali to tam tak, že děložní sliznice se začne odlučovat a usazovat mimo dělohu v břišní dutině. Může zůstat zcela malinká, utvořit malá ložiska nebo třeba kuličku velikosti tenisového míčku… Koukala jsem na to docela nevěřícně.
jedna paní tam psala že jí to způsobuje stálé bolesti, pro které dlouho nemohla zjistit příčinu.
A jiná zase, že hrozně krvácí při sexu. Popisovali to tam různě, ale slyšela jsem o tom poprvé vživotě. četla jsem to asi před měsícem.
(asi Vlasta nebo něco podobného…)
Endometrióza je ektopická děložní sliznice, tzn. sliznice není jen v děloze,ale i na povrchu břišních orgánů (v různém rozsahu). problém je, že se pořád chová jako děložní sliznice, tzn. že při MS krvácí - z toho jsou bolesti a různé srůsty.
projevy jsou u každého jiné, obvykle bolesti, ale intenzita potíží vůbec nezáleží na rozsahu endometriózy.
Pokud se ti nechce hned otěhotnět, tak by bylo asi nejlepší dát si na půl roku ten umělý přechod (gynekolog dá pášky), aby se to co nejvíc omezilo a nešířilo. Kdyby se to nedejbože rozrostlo hodně, tak bys mohla mít potíže s plodností, ale IVF by ti mělo pomoci.
Ahoj. je to přesně tak jak psala Zlatuska.
Endometrioza znamená, že sliznice dělohy začne expandovat v podstatě kamkoli do břišní dutiny. tam se usazuje a vytváří různě veliká ložiska.
No a jelikož je to děložní sliznice se vším všudy, dochází tam normálně k menstruačnímu cyklu, tzn krvácí, tím se vytvářejí cysty a podle velikosti se buď vsřebají nebo ne, nebo se zapouzdřují, můžou způsobovat srůsty a podobně, každopadně je to bolestivé.
mně zjistili endometriozu v 19-ti letech. Šla jsem na laparoskopii a byla tři hodiny na sále s tím, že jsem měla plné břicho srůstů.
v pětadvaceti mi bylo řečeno že mám endometriozu příliš rozběhlou a doporučili mi otěhotnět. Pokud bych totiž byla těhotná, znamenalo by to, že nebudu delší dobu krvácet(v mém případě 17 měsíců), tímpádem cysty budou mít větší čas se vstřebat a poté se už endometrioza ve většině případů nevrtátí
Vzhledem k mé diagnoze mě ovšem hned poslali do CARu na umělé oplodnění.
Absolvovala jsem jeden neúspěšný pokus a poté otěhotněla přirozeně a výsledek vidíš na metrech:-)
Druhé těhotenství je též přirozeně. teď už jsem věděla určitě že na umělé nechci.
Vyplašená nebuď, je to častější onemocnění než se zdá… Ale nic není definitivní
Může mi někdo vysvětlit, jak se ta sliznice dostane z dělohy do břicha? Vždyť děloha je přece vůči břišním orgánům uzavřená … nikdy jsem to nepochopila.
Ahoj, můžu se zeptat, zda máte někdo zkušenost s endometriozou v nebo na ledvině?Jak se vám to projevovalo a jak na to přišli?
Ahoj. Hodně dlouho jsem chodila občas v bolestech v předklonu a na gynek. si nevěděli semnou rady. Až jsem zkusila vyměnit svoji doktorku za gyncentrum v Hloubětíně, kde mě hned poslali na laparoskopii a sliznici vypálili. Prý se kamerou nedají odstranit všechna ložiska. Ale od té doby žádné bolesti nemám a i při styku je to úplně něco jiného.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat od pondělí jsem začala používat kapky gynex. Doporučila mi je kamarádka. Proč se ptám v Březnu jsem byla na gynekologické operaci, kde mi zjistily, že mám endometriozu pravý vaječník je neprůchodný a levý jenom částečně. Takže u mě je možnost prý jenom umělé oplodnění. No psychika dělá svoje takže jsem se zhroutila, byla jsem v lázních, které mi po psychické stránce pomohly i duševně. Chceme to zkusit ještě přírodní cestou jak se říká příroda je všemocná. Proč moje otázka, někde jsem četla, že se nesmí používat pokud máte právě endometriozu?
mohu je tedy brát či nesmím?
děkuji Lucka ![]()
Dobrý den,
věřím, že Vám pomůže také odborník z poradny pro neplodnost, reprodukční genetiku a zachování plodnosti na eMiminu - stačí do poradny vložit dotaz.
Poradna je pro registrované uživatele zdarma, dotaz lze vložit i anonymně ![]()
Držím palce ![]()
Viki ![]()