Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, chtela bych se zeptat, zda tu nekdo ma zkusenosti s entonoxem jako pomuckou k hypnoporodu?
Jde mi o to, ze podle popisu by entonox mel navozovat uvolneni, coz je zaroven mantra hypnoporodu.
Nevim, jestli takova berlicka neni blbost,
ale ja bych rada rodila co nejprirozeneji, ale zaroven vim, ze se sama nedokazu dostat do hypnoporodniho uvolneni (musela bych na sve hlave pracovat nekolik let a ne 2 mesice, ktere mi zbyvaji), tak mi pripada, ze ten entonox by s tim zkratka mohl pomoct…
nejake nazory na tohle tema?
moc diky ![]()
Dva měsíce jsou dost, stahni si nějaké relaxace a denně je prováděj. Na medikamenty bych se nespoléhala, pokud nejsou vylozene nutné ze zdravotního hlediska, nic bych si u porodu dat nenechala.
@Semtex zkousim to, ale v mym pripade
je potreba kompletni zmena mindsetu a jde to ztezka… jsem racionalni a analyticky clovek, naprosto odpojeny od nejakeho vnitrniho ja a relaxace se mi zatim opravdu nedari, jako samozrejme doufam, ze to zvladnu a na porod budu pripravena, ale zajima me ta moznost entonoxu, kdyz se to uplne nepovede
na prvni pohled mi to pripada jako mensi naruseni prirozeneho prubehu nez si nechat dat neco agresivnejsiho.. ![]()
S entonoxem u porodu zkušenost nemám, ale dávali jsme ho před stomatologickym zákrokem a opravdu se lidé uvolnili, sama jsem ho zkusila jen tak a byl to pocit jako po dvou sklenkách vína
Jinak já hypnoporod taky zkoušela, trénovala jsem poctivě od 5.mesice a v praxi při porodu mi to bylo úplně na nic, pomohl mi až epidural
Kdyby naše porodnice měla k dispozici entonox, tak bych ho vyzkoušela.
@dickys diky, to si prave predstavuju, ze muze byt super, byt trochu ovinena
kdyz mam lehce pripito, tak jsem vlacnejsi a
vic uvolnena, coz je presne to, co by porodu snad melo pomahat ![]()
Entonox jsem chtěla, ale PA mi ho odmítla dát, že je moc brzy
to, že mě to pekelně bolelo, ji nezajímalo a dala mi místo toho epidural. Tak jen tolik k tomu, nespolehala bych na žádné medikamenty
@lalouch píše:
@dickys diky, to si prave predstavuju, ze muze byt super, byt trochu ovinenakdyz mam lehce pripito, tak jsem vlacnejsi a
vic uvolnena, coz je presne to, co by porodu snad melo pomahat
Taky jsem víc racionální, ale myslím, že dost tlačíš na pilu. K prvnímu jsem šla jen s asi měsíčním nácvikem podle knížky. Žádné relaxace, nahrávky ve sluchátkách. A i tak jsem většinu času byla ve své bublině. Máš spoustu času.
Soustřeď se na dýchání, myšlenky nech plynout, ale neřeš je. A klid. Ty se nepotřebuješ opít nebo nasávat plyn, ale dostat se k sobě, když hodíš kotvu. Být ve svém vědomí. A ne se plynem odpoutat někam do pryč. Já bych se toho teda bála. Jako kdyby to nešlo, pak bych to možná zvažovala, ale rozhodně ne takhle předem. Zeptej se duly nebo lektorky, ať ti řeknou pozitiva a negativa, aby ses potom mohla rozhodnout.
Ještě jedna z výhoda toho entonoxu je, že hrozně rychle vyprchává. Takže když ti to z nějakého důvodu nesedne, do 5 minut je účinek pryč. No, možná i dřív.
@lalouch píše:
Ahoj, chtela bych se zeptat, zda tu nekdo ma zkusenosti s entonoxem jako pomuckou k hypnoporodu?
Jde mi o to, ze podle popisu by entonox mel navozovat uvolneni, coz je zaroven mantra hypnoporodu.
Nevim, jestli takova berlicka neni blbost,
ale ja bych rada rodila co nejprirozeneji, ale zaroven vim, ze se sama nedokazu dostat do hypnoporodniho uvolneni (musela bych na sve hlave pracovat nekolik let a ne 2 mesice, ktere mi zbyvaji), tak mi pripada, ze ten entonox by s tim zkratka mohl pomoct…
nejake nazory na tohle tema?
moc diky
Ahoj, plyn mi zkoušela PA davát, ale nic se nekonalo
jako bych dejchala normální vzduch
takže se na něj moc nespoléhat ![]()