Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky ![]()
Prosim, je tu nekdo, kdo rodil v poslednich dejme tomu 3letech s kombinaci leidenska mutace a pfo? (Pravolevy srdecni zkrat)
Zajimaly by mne zkusenosti s pristupem porodniku, zda jste mely planovaneho cisare nebo se jen podchytila srazlivost krve a porod byl prirozeny.
Jasne, budu to resit v porodnici, ale moc se mi do CS nechce a tak me zajima, jak se k tomu porodnici stavi, at vim, na co se pripravit, at se treba pak v poradne vlivem hormonu nerozplacu
![]()
@JednaPrazacka tak já neznám žádnou maminu, která by kvůli leidenovi rodila sekcí plánovitě. Spíš to druhé, to netuším, jaký by to mohlo mít vliv na přirozený porod… ![]()
@berry4 ono prave o leidena vubec nejde. Spis o to spojeni, kdy diky pfo a velkemu tlaku jde krev v srdci opacnym smerem, tudiz muze teoreticky dojit k mrtvici, kdyz se vytvori byt nepatrna srazenina a projde spatnym smerem. Studie moc jeste nijak extra nejsou, co se tyce napr kardiologu a neurologu, stavi se k tomu ruzne, proto se ptam, zda ma nekdo zkusenost, jak se k tomu pak stavi v porodnici. Pri prvnim porodu pred 10lety jsem o tomto nevedela, takze to ani nikdo neresil.. ![]()
@JednaPrazacka píše:
@berry4 ono prave o leidena vubec nejde. Spis o to spojeni, kdy diky pfo a velkemu tlaku jde krev v srdci opacnym smerem, tudiz muze teoreticky dojit k mrtvici, kdyz se vytvori byt nepatrna srazenina a projde spatnym smerem. Studie moc jeste nijak extra nejsou, co se tyce napr kardiologu a neurologu, stavi se k tomu ruzne, proto se ptam, zda ma nekdo zkusenost, jak se k tomu pak stavi v porodnici. Pri prvnim porodu pred 10lety jsem o tomto nevedela, takze to ani nikdo neresil..
Podle mě budou chtít vyjádření kardiologa a budou se jím řídit. Gynekolog todle nerozštípne. Jinak bude hodně záležet na přání pacientky a postoji porodnice k sekcím. Jednoznačné guidelines v tomto ohledu asi nejsou.
@Lama Lama diky! Moje prani je jedna vec, ale samozrejme nechci ani dceru ani sebe ohrozit, rodit budu v Podoli, tak jsem zvedava, jaky bude jejich postoj ![]()
@JednaPrazacka píše:
@Lama Lama diky! Moje prani je jedna vec, ale samozrejme nechci ani dceru ani sebe ohrozit, rodit budu v Podoli, tak jsem zvedava, jaky bude jejich postoj
Podolí je sekce-friendly
Takže typuji, že pokud nebudeš mít dobrozdání kardiologa, žerodit přirozene, taktěříznouZajdi za kardiologem a uvi. A chtěj papír.
Ja bych teda sla do sekce. Vazne mas zkrat? PFO muze byt i beze zkratu. Dali ti neco na redeni v tehotenstvi? Melas nekdy neurologicke potize? A Leydena mas homo nebo hetero?
@Lama Lama zajdu, dekuju ![]()
@Pudloslava Vazne mam, definovano kardiologem jako vyznamnou diru. Prislo se na to nahodou diky migrenam s aurou, protoze mam nalez ischemickych lozisek na MR, tak zkoumali, zda to nemohly byt mikromrtvice prave zpusobene pfo a leidenem. Mam clexane a ja nikdy nevim, jestli homo nebo herero, ale po jednom rodici, takze aspon ze ten min zasadni
neurologicke potize mam od mala - tezke migreny, parestezie rukou, v tvari, problemy s mluvenim pri zachvatu.
Ps. Delali mi na pfo i ten test propustnosti a propousti, nepamatuju si ted, jak se jmenuje..
@JednaPrazacka píše:
@Lama Lama zajdu, dekuju![]()
@Pudloslava Vazne mam, definovano kardiologem jako vyznamnou diru. Prislo se na to nahodou diky migrenam s aurou, protoze mam nalez ischemickych lozisek na MR, tak zkoumali, zda to nemohly byt mikromrtvice prave zpusobene pfo a leidenem. Mam clexane a ja nikdy nevim, jestli homo nebo herero, ale po jednom rodici, takze aspon ze ten min zasadni
Ps. Delali mi na pfo i ten test propustnosti a propousti, nepamatuju si ted, jak se jmenuje..neurologicke potize mam od mala - tezke migreny, parestezie rukou, v tvari, problemy s mluvenim pri zachvatu.
to je bubble test
sla bych do sekce, nesla bych tlacit s pravolevym zkratem. Ale nazory se mohou ruznit.