Epiduralna analgezia

445
27.2.06 07:55

Epiduralna analgezia

Ahoj zkusene maminy :)

Chcela by som sa opytat na vase skusenosti s epiduralom. Viete porovnat porod s epiduralom a bez? Keby ste rodili este raz tak by ste si ho zelali? Mali ste nejake poporodne problemy kvoli epiduralu ako bolest hlavy atd..

Dakujem za nazory :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
367
27.2.06 11:46

AHOJ MAGIE-ve tvé dotazu cítím trošku obavy z bolestí......... ale neboj,není to tak hrozné jak to vypadá a někdo popisuje.Já tedy rodila zatím jednou a to bez epidurálu ale zato s oxytocinem a porod trval dlouho-28 hodin.Je to náročné,bolestivé ale v pohodě to zvládneš.Každá to zvládla ať už s epidurálem,nebo bez něj,ale abych ti pravdu řekla,šla bych klidně znovu rodit hned.Dá se to opravdu i užít,i když to zní nepřesvědčivě.Někde jsem četla,že když žena rodí s epidurálem tak se ta látka dostane do krve i miminka a to se vzhledem k tomu,že už nestihne vyloučit odpadní látky přes placentu tohoto zbavuje dalších 50dní po porodu(tuším v Betynce) doktoři sice říkají,že to miminku neuškodí,ale já si myslím,že ani neprospěje.Je lepší rodit přirozeně ,bez medikamentů apod.Už tu na toto téma proběhla diskuze a myslím,že pokud není žádný problém,tak to jde líp bez toho.Holky ještě psaly,že je hooodně bolela hlava.Já bych osobně si nenechala píchat do páteře ani zanic.Je to pro mně horší představa než porod:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
27.2.06 12:46

Ahoj, zadne problemy kvuli epiduralu jsem nemela, ale znovu bych ho nechtela…Prvni dcera (7l) se narodila v 27tt tam sem epidural mela, porod byl dosti „chemicky“ rizenej a 2dny jsem lezela na porodnim sale primo na te posteli bez moznosti pohybu ba ani jsem nemohla na bok takze sem za epidural byla vdecna…Druhy porod uz byl normalni, taky sem rodila 2 dny ale celou dobu jsem byla doma takze pohoda klid a do porodnice sem sla jen zatlacit :P Sany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
27.2.06 12:53

100%bych ho znovu chtela.Urychlil mi porod o dobrych 6 hodin.A bolesti zadne,jen tlak.

• Citovat
  • Upravit
461
27.2.06 14:53

Magie,

hlavne sa neboj a nemysli si, ze ked niekto napise, ze rodil 28 hodin, ze to 28 hodin aj boli. Ja som rodila 34 hodin, ale z toho dve tretiny casu mi odchadzala plodova voda a necitila som vobec nic. Potom druhy den rano som zacala citit male menstruacne bolesti, a to velmi pravidelne, takze sup na box a zlaty epidural. JE TO BOMBA VEC! Az do tlacenia, co bola vlastne jedina bolest za cely porod a trvala 30 minut, som necitila VOBEC NIC!!! A veru damy, ktore to bude nechceli, alebo im epidural uz nestihli pichnut, jacali ako o dusu. Po odozneni epiduralu, co vlastne ani nevies, kedy nastane, mi nebolo vobec nic. Mimino je krasne a zdrave a ani na nom sa nic neprejavilo. Rodila som u Apolinare a su tam vsetci machri a velmi prijemni, mladi a fesaci :-) Vratane asistentiek a sestriciek :-)
Znie to ako rozpravkovy bezbolestny porod, ale zase nemysli si, ze som tych poslednych 30 minut nehystericila :-) Jacala som na doktora, ze ho prdim a tlacit uz nebudem, ze to decko uz vlastne ani nechcem a podobne kraviny :-) Potom, ked ma sil a ja som maleho drzala v naruci, som sa hanbila a furt dookola som mu hovorila, ze sa strasne hanbim a on sa len smial a vravel, ze som rodila super a ze este existuju aj vacsie hysterky :-))) Na tu bolest, ci akokolvek sa to da nazvat, straaaaasne rychlo zabudnes! Kamosky strasne chceli, aby som im to popisala a ono to fakt neslo, lebo to ti je tak specificka vec, ze sa to stane a smitec, zabudnes - priroda to ma super zariadene! Inak by sme viac ako raz rodit urcite nechceli :-)
Neboj a drz sa, bude to SUPER! :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
27.2.06 14:58

Salecku nepocuvaj, aj ked je to mozno fajn holka :-)

Podla odbornikov boli po epidurale hlava jednu z tisica rodiciek a je to aj jediny vedlajsi ucinok. Epidural sa NEPICHA DO PATERE!!! Je to bohuzial dost zauzita verejna dezinformacia, ale je to blbost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
938
27.2.06 15:07

nat, sice nakukuju do tematu, strach z porodu, ale tady se to taky tak vyvinulo… :)
napsala jsi to uplne super! ja se prave bojim ze budu hystericka!
a kam se picha? ja to urcite chci!
tak vsem preji at to vyjde podle predstav! vsechno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5525
27.2.06 15:20

epidural se picha mezi dva obratle, tedy do patere /ale ne do michy/… samozrejme je myslim nejvic citit kdyz se prochazi kuzi …
moje svagrova mela epidural, rikala, ze to bolelo stejne jako nez ji ho pichli a dodnes /13let/ ma obcas bolesti v zadech, ktere s tim muzou a nemusi souviset…
ja osobne se bolesti bojim dost, ale az to jednou prijde /snad brzo/, tak se to pokusim vydrzet co nejdyl bez nej…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
27.2.06 15:22

Epidural je uzasna vec. Po aplikaci jsem si mohla porod konecne uzit. Doktor rikal, ze veda jde do predu a ze epidural pred deseti lety a ted je o necem jinem. Nejsou vedlejsi ucinky. Pri druhem porodu budu uz u dveri kricet, ze chci epidural!!!!!!!!!! Nora

• Citovat
  • Upravit
461
27.2.06 15:27

MISO2,

to, ze sa bojis, je uplne normalne. Predsa pred prvym porodom ziadna nevie, do coho ide. Aj ja som sa bala. Ale ked to zacalo, rano o stvrtej na zachode - to mi zacala oddekat ta plodova voda - tak som sa sama seba pytala, co som nervozna, alebo ci sa bojim a snazila som sa najst v sebe taky ten hnusny pocit, ako ked mas pred pisomkou, no a ziadny tam nebol :-) Proste to zacne a hotovo a ty tomu nijako nezabranis. Ja som sa paradoxne zacala tesit a hovorila som si, boooze, buduci vikend uz budem mat syna!!! To bol super pocit.
Epidural sa picha do predmiesnej oblasti, takze v ziadnom pripade nemoze dojst k ochrnutiu, nota bene ked ti to picha anesteziolog. Lahnes si na bok a budes musiet co najviac vyhrbit chrbat proti doktorovi. On ti to znecitlivie injekciou, ako u zubara, aby ta ten vpich epiduralu nebolel. No a potom ti tam zavedu do tej predmiesnej oblasti taku dutu kanilku ihlou, cez ktoru ti vstreknu tu latku, co ti znecitlivie delohu. Nic viac, nohy budu vpoho, mozes potom kludne chodit, skakat na balone, co chces. Ja som mala mnozstvo latky na hodinu a pol, povedali mi, za ak by som odila dlhsie, latku mi znova pridaju. Tu kanylku ti vyvedu hore na plece a prilepia. Ked ti tu ihlu zavadzaju, stale sa ta pytaju, ci necitis nejake neprijemne veci v nohach, ale ja som v nohach nic necitila. Ta ihla nebola trikrat prijemna, ale vidina, ze ma minu porodne bolesti, bola silnejia a vyplatilo sa. Cele to inak trva cca 5 minut.
Hlavu hore! Zijeme v modernej spolocnosti a vybornymi odbornikmi, tak preco si neulahcit, ked to ide!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
938
27.2.06 15:37

diky moc za povzbuzeni… aspon vim ze takove pocity ma vic zenskych akorat o tom mozna nemluvi…
akorat ja se bojim ze ten strach mi brani v otehotneni (i kdyz tam je i jiny problem, protoze chodime na IVF)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
27.2.06 15:37

epidurál

Ahoj,
mám zkušenosti z obou stran- jsem anestezioložka a sama jsem před 2 roky s epidurálem rodila. Znám všechny možmé komplikace, které se mohou přihodit, ale stejně mě to po cca 15 hodinách kontrakcí a dilataci na 4 cm" přestalo bavit" a šla jsem do toho. Aplikace, tedy píchnutí je proti kontakcím" Nic". Byla jsem taky jediná, která v porodních boxech neřvala, což bylo fajn:)))
Co se týká bolestí hlavy po epidurálu, kde o komplikaci při zavádění a zkušenému anesteziologovi se to stane tak 1× za 200 aplikací. Látky podáváné do epidurálu miminko ovlivnˇují velmi málo.
Tlačit jsem mohla v pohodě, ošetření nástřihu jsem ani necítila a to jsem já hubeňour porodila skoro 3700 g vážící dítko..
Pokud vím, bšechny moje kolegyně, které rodily- všechny s epidurální analgezií a některé i 3×..
 SARA

• Citovat
  • Upravit
367
27.2.06 16:38
nat77 píše:
Salecku nepocuvaj, aj ked je to mozno fajn holka :-)Podla odbornikov boli po epidurale hlava jednu z tisica rodiciek a je to aj jediny vedlajsi ucinok. Epidural sa NEPICHA DO PATERE!!! Je to bohuzial dost zauzita verejna dezinformacia, ale je to blbost…

Milá Nat77 příště si nejprve něco o epidurální anestezii přečti a pak tady uděluj rady.To že jsi ho měla neznamená,že o něm všechno víš.Dále jsi se zřejmě překlepla s tím počtem žen,které trpí bolestí hlavy po epidurálu.Je to totiž jedna ze sta,ne z tisíce.Těch vedlejších účinků je tam mnohem víc,než popisuješ.A ten vliv na miminko,si přečteš v každém článku,který píše o přednostech přirozeného porodu.

Po úspěšné detekci - rozpoznání prostoru (pomocí typických známek) se skrz jehlu zavede tenký plastový průhledný katetr - hadička, zasune se cca 2-3 cm do epid. prostoru páteřního kanálu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
carsa
27.2.06 16:49

Salecku, já se zase musím zastat Nat77. Na mě ten tvůj popis taky působil stylem: nikdy si epidurál nenechávej dát, je to pohodička a zvládneš to hravě bez něj, kdo si ho dá, je srab. Tohle říkat holce, co porod ještě nezažila mi nepřijde fér. Já si myslím, že něco vydržím…jsem horolezec, ale po 10 hodinách nepřetržité bolesti, kdy jsem se pořád neotvírala, jsem za něj byla vděčná. Velice se mi najednou ulevilo a i jsem trochu podřimovala a tím jsem nabrala síly k samotnému porodu, který jsem si pak krásně vychutnala.
Je dobré znát pro i proti, ale nic není jednobarevné.
 carsa

• Citovat
  • Upravit
27.2.06 16:51

ahoj. rodila jsem s epidurálem a bylo to naprosto úžasné. 10 hodin jsem měla bolesti po pěti minutách a když mi po nich řekli, že jsem otevřená na tři prsty, myslela jsem, že zešílím…dostala jsem dve davky epidurálu (jedna vydrží asi hodinu a půl) a jeho hlavní přednosti vidím ve dvou vecech. za prvé jsem po těch dlouhých hodinách pomalého otvírání byla šíleně vyčerpaná a díky tem dvema dávkám epidurálu jsem si mohla 3 hodiny odpočinout a nabrat sílu na finále (tlačení), které také trvalo pomerne dlouho kvůli pupeční šnuře omotané kolem hlavičky miminka a také jsem díky nemu necítila bolest při šití. Mně tedy při mém dlouhém porodu moc pomohl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí