Epidurální císař

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31386
18.5.15 21:41

Jak tu padlo, vše je individuální. Ať už procesy v porodnici (zda umožňují bonding, otce na sále atd.), tak vlastní reakce těla na operativní porod (očistky a jejich množství, kojení atd.)

moje zkušenost (2× porodnice ČB, 1× celková narkoza, 1× spinál…mmch. epidurál se u plánované sekce nepoužívá): otec na sále není, ale hned jak vybaví miminko, přivolají ho a už je přítomen samotnému ošetřování, vyfotí ho (sám si fotí a i sestřička ho blejskne s novorozencem v náručí), ošetřené miminko v zavinovačce přinesou ukázat mamince (přinese ho pediatr, který jí rovnou řekne, že je v pořádku atd.). Mimi pak putuje na odd. 6N k sestřičkám, maminka na JIP, kde se sbírá z operace, v podvečer (plánované sekce probíhají běžně spíš ráno) přivezou poprvé miminka na přiložení a pak je vozí cca. 6× denně.

Mlíko se mi spustilo pokaždé 3. den od porodu, syna jsem nekojila, protože se nechytl, dceru úplně normálně 15 měsíců bez jediného problému.

očistky osobně jsem neměla silnější než běžnou menses, spíš to bylo zvláštní v tom, že hodně nárazové, hlavně na toaletě a pak půldne ani kapička. Tohle zvlášť je opravdu individuální, nesmí bolet břicho, být horečka atd. to je příznak retence očistků a je nutné jakoukoli pochybnost hlásit, ale pokud se cítíš dobře, tak rozhodně žádné krvácení jako po porážce jak tu někdo psal být taky nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1914
18.5.15 21:43

Čerstvá zkušenost z kladenské porodnice:

Miminko vyndali a hned mi ho ukázali aspoň na chvíli. Potom ho šli změřit a zvážit, u toho byl tatínek a fotil. Po ošetření miminka mi ho ještě přinesli ukázat znova, už zabaleného a drželi mi ho u hlavy, abysme se na sebe mohli dívat :)
Po porodu mě odvezli na dospávací pokoj, kde jsem byla 2 hodiny, tam dávají všechny pacienty po narkóze, jsou tam pořád sestřičky a kontrolují, ptají se, jak ti je a tak. Potom mě odvezli na odd. šestinedělí, na pokoj pro maminky po císaři, který zase mají hned naproti sesterně, aby po zazvonění na zvonek tam sestry mohly být hned. Rodila jsem ve čtvrtek odpoledne, miminko mi dali na pokoj v sobotu odpoledne. Sestřičky ho nosily pravidelně na přikládání, rozkojit se pak nebyl problém. Krvácela jsem, ale ne nějak extra hodně, ale to podle mě nezáleží na tom, jestli byl císař nebo přirozený porod - moje kamarádka po císaři krvácela celé šestinedělí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
317
18.5.15 21:44

Tak to jste mě trochu uklidnili, že vozí mimi po 3 hodinách na kojení :) co si vzpomínám tak mi sestra říkala že na jip jeden den a pak na pokoj tak to bude asi podobné co píšete, jsem z toho ale nervozní radši bych rodila normálně ikdyž to bolí určitě víc než takhle, ale malá má hlavičku pořád nahoře a dr mi říkala že už je dost nízko a místa tam moc nemá tak otočení asi už nehrozí jsem 35+1tt, říká mi to od 30tt že bude muset asi vypsat papíry na cs

to se nastupuje do nemocnice asi den před plánovaným císařem? takže nás tam taťka odveze chvíli tam s námi bude a pojede asi domů a druhý den přijede na tu hodinu co naplánují? stihne to? do porodnice to máme asi 40km
klystýr se dělá den předem? holení taky když je to cs? to se ale nachystám z domu

a co vizita? chodí prý každý den ráno o 7, to kontrolují asi jen jizvu jinak dolů nekoukaj že ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
18.5.15 21:49

@emia ano nastupuje se den předem, ale mě u obou praskla voda doma asi 3 dny před plánovaným císařem, takže jsem tam den předem nemiusela :-) klystýr mě nedělali, jen cévku. holení mi jen zkontrolovali při příjmu. vizita kontroluje jizvu a dolů mě taky koukai, jak vypadají očistky - barva a jak silné je krvácení, ale vyloženě ab mě prohlíželi spodek to ne :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1914
18.5.15 21:49

@emia Já teda císař plánovaný neměla, ale porod se nakonec nechtěl rozjet, v nemocnici už jsem ale byla týden předtím. Takže s nástupem neporadím.
Jediný co, tak přesnou hodinu ti stejně asi nepoví, mě pořád říkali „ještě před vámi je jedna sekce, ještě jedna, ještě jedna“ a do poslední chvíle jsem nevěděla, kdy už půjdu na řadu. Jen že to bude odpoledne, takže tatínek tam se mnou byl už někdy kolem poledne a čekali jsme spolu.

Vzhledem k tomu, že jsem byla už týden předtím v nemocnici, kde si mě nechali ze dne na den, tak mě oholit museli :lol: klystýr mi nedělali, jen mě cévkovali. Vizita mi prohlížela pouze jizvu, spodek ne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3823
18.5.15 21:50

Rodila jsem císařem v Praze, nevím jak to chodí v Jihlavě, ale můžu napsat svojí zkušenost.
Manžel u císaře být mohl, ale my jsme nechtěli. Miminko mi po vyjmutí z břicha ukázali, ale nedali ho ke mě, hned ho odnesli otřít, změřit, zvážit. U toho byl manžel.
Mě přinesli miminko už zabalené a položili mi ho na ramena. Měla jsem volnou jen jednu ruku, kterou jsem se ho snažila aspoň trochu pohladit. V druhé ruce máte hadičky.
Když mě došili, tak syna odvezli nevím kam, ale manžel už s ním nebyl.
Mě převezli na Jipku. Rodila jsem dopoledne a syna mi v průběhu dne přivezli 3×, prý na přiložení, ale sestra mi ho položila na hrudník a odešla a jelikož se nemůžete skoro hnout a ležíte, těžko ho k prsu přiložíte :cert: Ale jinde prý u toho asistují. A nebo si o pomoc řekněte ;)

Druhý den ráno vás donutí vstát a jít se osprchovat. První zvednutí z postele je opravdu bolestivé, ale dá se to přežít ;)
Pak přejdete na normální pokoj a tam už vám miminko nechají pořád a staráte se o něj jako ostatní maminky.

Krvácíte normálně jako po porodu, jen hojení je pomalejší a taky břicho se nezatáhne tak rychle.
S kojením může být problém a nemusí. My ho měli a myslím si, že to bylo tím, že se mnou syn neměl kontakt hned po porodu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
18.5.15 21:51

@emia ta anestezie ktera se pouziva se jmenuje spinalni.Mam tri cisare, z toho posledni ve spinalu…byla to parada…byla jsem moc spokojena..nebolelo me vubec nic…myslim tedy po operaci…nevyhoda jsou mrtve nohy, ale to po case odezni ;) taky jsem mela tres…nohy atd..taky preslo ;)

• Citovat
  • Upravit
4535
18.5.15 21:52

Já to mám čerstvé a z Třebíče :-), takže kousek. Jsi uspaná částečně. Tatínek tam být může, vnímáš, ale jsi tak trošku oblblá práškem. Píchnou tě, přestaneš cítit nohy, nic neuvidíš, bude tam plachta, u hlavy ti bude ansteziolog. Mně nic nebylo, ale hodně žen prý zvrací. Co mi bylo nepříjemný, tak fakt, že slyšíš, jak ti odsávají plodovou vodu a krev, celou dobu cítíš takový škubání, asi jak se tam mimčo pohybuje, ale na to tě upozorní. No, a pak už jen uslyšíš jak mimčo zabrečí a začneš brečet i ty :D :kytka:. Hned jak ho vyndají tam běži tatínek a fotí. Náš si ho i podepsal :-), potom ti ho donesou a bude ho držet tatínek a ty si podíváš a pohladíš, budou tam během šití než tě dají dokupy. To samozřejmě necítíš. Pak mě převezli na pokoj, kam šel i manžel. Miminko nám donesli přisát, jinak ti ho tam nenechají o nosí jen na kojení a na pomazlení. Ale ono ti to „nevadí“ protože jsi zničená. Hned jak ta jizva začne přicházet k sobě, tak si volej o léky, já dostala prášek, pak paralen v kapačce, pak ještě injekci. Nebud hrdinka, jak to začne přicházet k sobě, tak to fakt hodně bolí. Druhý den se zvednete se sestrama a pomůžou vysprchovat. To zvednutí je šílený, ale s každým dalším krokem lepší a po vysprchování se hrozně uleví. Během dne ti pak i vyndají katetr a pujdou se s tebou vyčurat. Přes den ti prcka nechají, na noc si ho ještě vezmou a dají injekci na prospání, potom už ho máš u sebe. Mně rozkojily krásně, ale sestra v Třebíči jsou k nezaplacení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
18.5.15 21:54

@barčulik No hele, já jsem šla na císaře v narkóze kvůli tomu, že byl v rozběhlém porodu problém s epidurálem a doktorka se mi nakonec propíchla moc daleko. Ale neřekla bych, že to byla její vina. Já se jív těch bolestech a tím, že malý mi špatně rotoval (točil se do zad), nemohla pořádně ohnout a nešlo jí to napíchnout. No a jak se propíchla, tak mě pak položili, abych z toho neměla problémy a vzhledem k tomu, že jsme naznali, že ve vodorovně poloze porodit nedokážu (nebo jen dojít k porodu - byla jsem pořád na 2 cm a 2 dny za sebou :roll: ), tak se rozhodlo pro císaře. Nebylo to rychlý, tak mě nachystali, dostala jsem cévku, ještě mě holili :oops:, zavázali nohy, svlékli mě a převezli na sál. Uspali mě, pak mě asi probrali, opodál brečel syn. Přendali mě postel a jeli se mnou výtahem na novorozenecké. Normálně tam, kam se převáží i po normální porodu. Jen jsem byla na pokoji hned vedle sesterny a ještě na přístrojích. Manžel se synem přijeli zanedlouho a byli tam se mnou až do večera. Kluka si potom vzali na sesternu (obzvlášť s dvojčaty asi doporučuju :mrgreen: ) a ráno ho zase dovezli. Trochu umělý výživy dostal, ale když jsem druhý den vstala, tak potom už ne. Ležet jsem já musela 24 hodin, jak je to jinak, to nevím. Ale asi tak dlouho ne, protože sestra mi říkala, že se mi to bude rozcházet hůř, když jsem musela ležet tak dlouho :nevim: No párkrát mi přišli zkontrolovat dren, jizvu, vyměnit sáček na cévku. Po vstávačce jsem dostala pigáro proti bolesti. Pak už jsem si ho nechala dát jen na noc a pak už vůbec. Ten píchanec bolel snad víc než celý břicho :mrgreen: Kluka mi přikládat chodili i jak jsem ležela, jen to šlo blbě. Asi třetí den mi tam pak s kojení dost pomohla jedna sestra.
S dvojčaty se to asi bude lišit, té péče bude víc. Taky asi bude záležet, jestli půjdou na termín nebo dřív. Možná budete fakt na JIP, to nevím. Z Jihlavy máme sice dvojčata v rodině, ale ta se rodila v Podolí hodně před termínem a pak je převezli do Jihlavy právě na JIP.

• Citovat
  • Upravit
33005
18.5.15 21:57
@elanaa píše:
Jak tu padlo, vše je individuální. Ať už procesy v porodnici (zda umožňují bonding, otce na sále atd.), tak vlastní reakce těla na operativní porod (očistky a jejich množství, kojení atd.)moje zkušenost (2× porodnice ČB, 1× celková narkoza, 1× spinál…mmch. epidurál se u plánované sekce nepoužívá):

Používá, měla jsem u druhého dítěte a na JIP se mnou leželi další dvě maminky taky s epidurálem, na šewtinedělí pak další maminka, které ale špatně nasedl, takže nakonec skončila v celkové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31386
18.5.15 21:59

@Svistice to je fakt divný, nějak nevidím důvod a i anesteziolog mi říkal, že prostě se dává jednorázová injekce (spinál), ten epidurál se použije spíš když už, tak u akutního, že žena, která má epidurál zavedený, tak prostě jí tam jen pustí víc anestetika, aby přestala cítit nohy a břicho úplně. Tak asi opět dle zvyklostí, každopádně já se setkala vždy jen s plánovanými sekcemi ve spinálu nebo celkové (nejen v naší porodnici).

Příspěvek upraven 18.05.15 v 21:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
18.5.15 21:59

@monta chci se zeptat, jak jste to měla se zavinováním břicha, jsem pět týdnu po císaři. Už jsem zhubla na váhu před těhotenstvím, ale břicho mi zůstalo šílené. Sem tam mě ještě píchne v děloze a mám jí od jizvy dolů takovou „necitlivou“ nebo jak to mám popsat. Když chci jakoby jezdit na kole v leže (na posílení svalů), tak mě bolí stydká kost. Nevím, jestli je brzo nebo je něco špatně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
18.5.15 22:00
@elanaa píše:
@Svistice to je fakt divný, nějak nevidím důvod a i anesteziolog mi říkal, že prostě se dává jednorázová injekce (spinál), ten epidurál se použije spíš když už, tak u akutního, že žena, která má epidurál zavedený, tak prostě jí tam jen pustí víc anestetika, aby přestala cítit nohy a břicho úplně. Tak asi opět dle zvyklostí, každopádně já se setkala vždy jen s plánovanými sekcemi ve spinálu nebo celkové (nejen v naší porodnici).Příspěvek upraven 18.05.15 v 21:59

souhlasim, presne tak.

• Citovat
  • Upravit
3823
18.5.15 22:01

Já nastupovala až v den sekce, ale v Praze je to kvůli nedostatku lůžek.
A klystýr mi dali.

Asi tak za měsíc mě čeká nejspíš druhý císař a tentokrát bych chtěla, aby bylo miminko po porodu aspoň s tatínkem, když nebude moct být u mě a to kojení si taky ohlídám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
18.5.15 22:02
@emia píše:

to se nastupuje do nemocnice asi den před plánovaným císařem? takže nás tam taťka odveze chvíli tam s námi bude a pojede asi domů a druhý den přijede na tu hodinu co naplánují? stihne to? do porodnice to máme asi 40km
klystýr se dělá den předem? holení taky když je to cs? to se ale nachystám z domu

a co vizita? chodí prý každý den ráno o 7, to kontrolují asi jen jizvu jinak dolů nekoukaj že ne?

Nastoupila jsem až v den sekce (v 9h příjem,, na sál jsem šla okolo 11h), ale zas je to porodnice od porodnice.
Holí se taky, mě řízli vždy v místech, kde začíná ochlupení. Sice se člověk holí doma, ale sestra ho ještě jednou „přelízne“. Klystýr tak hoďku až dvě před výkonem.
Při vizitě se kontroluje jizva, zavinování dělohy, jestli odchází větry, jestli něco nebolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí