Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@elanaa @KackaDoup U Apolináře fakt jedou i plánované sekce v epidurále.
@RadkaCh No já se právě teprve budu na vše ptát v nemocnici. Týden jsem si tam poležela s hrozícím předčasným porodem. Dnes jsem 31+3,ale dle UTZ jsou mimča o týden větší. Tak věřím, že teď už vydržíme. Já právě nevím zatím jak budi rodit tak by mě i zajímalo jak je to po spinálu a jak po celkové narkóze. Hlavní pro mě je, že bych chtěla aby mi prcky vozili na kojenía pomazlení dokud nebudou moct být u mě. Jak to bude s pohybem po operaci. Nemyslím bolest, ale kdy mi dovolí se hýbat a vstát a tak
.
@Mallorka Mě se břicho nezatáhlo ani po půl roce
Jsem malého vzrůstu a měla jsem veliké břicho, protože mezi kyčle se mi toho moc nevejde
Zůstal mi rozestup břišních svalů a břicho už nikdy nebudu mít jako dřív.
Pozor na cvičení přímých svalů. Na ty můžete cvičit až po několika měsících. Mě to dovolili až po 6měsících.
Na šikmé svaly můžete dřív.
Břicho se mi podařilo jakš takš zpevnit až po roce a půl.
No a ted' mě to čeká znovu ![]()
@barčulik Já rodila v noci v půl 3 a dopoeldne v 10hod už jsem musela vstát z postele a dojít na wc, samozřejmě s pomocí sestry, první vstávání je hooodně nepříjemné. Poté už mě nutili se pohybovat a rozchodit to. Sama jsem se snažila brzy, už jen kvůli mimču, abych ho měl u sebe napořád co nejdřív ![]()
@barčulik Pokud nebudeš mít nějaké komplikace, tak všude se vstává cca 24 hodin po porodu a od té doby normálně funguješ (rehabilituje se, sprcha, záchod, atd.) Hýbat ve smysl rozhýbat nohy, podat si pití apod. může v podstatě již pár desítek minut po operaci (teda záleží na tom, jak sneseš anestezii - při prvním jsem nohy necítila skoro ještě 5 hodin po sekci, u druhého jsem je cítila i při operaci).
@barčulik Já ho měla u sebe od porodu (narodil se o půl druhé odpoledne) až do večera a pak od rána, odpoledne jsem vstávala, a pak už jsem si ho tam nechala. Když jsem ležela a on brečel, tak jsem pak volala na sestry.
Já jsem ráno rozhýbala jen jednu nohu a druhou jsem necítila ještě několik hodin.Do sprchy jsem skákala po jedné, což docela bolelo
Ale zvednout jsem se chtěla za každou cenu, abych už měla malého u sebe.
Pani co ležela vedle mě, rodila po 3 a říkala, že jí tak strašně bolí zavinování dělohy, že se prostě nezvedne. Z Jipky jí odvezli na vozíku.
@Svistice Taky jsi rodila u Apolináře?
@barčulik celkovou ne…nnei komfort tlumeni boelsti po operaci skrz katetr…mam za sebou dve..a ne, dekuji nechci..kojeni..proste vsechno je lepsi ve spinalu.
Krvaci se normalne. Kojeni nam slo spatne, mala spatne sala, coz je pry po cisari caste. Jako sala porad, ale olizovala bradavku, misto aby dala jazyk pod ni, tak to slo hur. I z lahvicky pila spatne, porad kricela hlady a zaroven malo pila…prisla na to jedna porodni asistentka, nakonec se podarilo malou naucit sat spravne lahvickou a ja se rozkojila asi za tri tydny. Jinak jizva bolela dost, prvni dny jsem se starat nemohla, i kdyz jsem druhy den mohla vstat, necitila jsem se na to brat miminko, to az tak ctvrty den, druhy a treti den jsem mela co delat se sebou, abych neupadla. Nastesti ale byl v porodnici se mnou muz (neziju v Cechach) celou dobu, takze jsem mela malou u sebe hned a uplne porad, muz mi ji podaval na chovani a kojeni, prebaloval, myl ji, proste vsechno. Po porodu mi ji ukazali a polozili jen par minut, protoze na operacnim sale je moc zima, ale pak, jakmile me zasili a ujistili se, ze je vsechno OK, mi ji dali, jak jsem psala, mezi tim s ni byl muz, mel ji na holem tele (bonding), byl i u vazeni atd.
@DDDeni A měla jsi spinál nebo celkovou?
Takže je to tak, že po spinálu se zpravidla vstává po 24 hodinách a po celkové dřív?
Já totiž zatím nevím co u mě bude. Čekám dvojčátka a navíc jsem po operaci srdce takže nevím jakou anestezii pro mě zvolí jako,,vhodnější". Pořád doufám, že se mimča otočí, můj doktor říkal dnes na kontrole, že naděje umírá poslední, ale že to vypadá spíš na císaře. Tak právě zjišťuju co a jak. A radši se ptám tady ať se dozvím zkušenosti maminek a až to semnou budou řešit v nemocnici doptám se tam.
Ahojky, já měla rodit v r. 2008 plánovanou sekcí v Motole, jenže syn se rozhodl dřív ve dvě v noci, tak to bylo jinačí, příjezd sanitkou, monitor, papírování, partner za náma dorazil taxíkem, napojená cévka, veškeré přístroje, umrtvení od břicha dolů a sekce, partner seděl za skleněnýma dveřma tak něco viděl, syna mi po vyndání zabalili, přiložili jen ke hlavě, mohla sem si ho pohladit, pak mě šili a tatínek šel se sestřičkou a synem na mytí, popis apod.. pak byl u mě, syna odvezli do inkubátoru, já pak byla celou neděli, pondělí na Jipu a až v úterý mě převezli na šestinedělí, syna mi přinesli v neděli ve dvě odpoledne na kojení, pak nosili po třech hodinách na kojení, vstát na Jipu sem mohla až v pondělí, krvácíš normálně, kojení sme měli zároveň s příkrmem, v Motole je zvyk, teda byl, že děti menší než třikg rádi přikrmují.. Za cca měsíc mě čeká druhý císař, tak sem zvědavá, zda nám naplánování vyjde či si zas miminko řekne svůj termín, příjem by byl jinak den před sekcí..
Hodně štěstí a neboj..
Jinak v Jihlavě dávají (nebo tenkrát jo) vstřebávací stehy. Na vyndání už se nechodí. Něco se vstřebá, něco odpadne.
@barčulik píše:
@DDDeni A měla jsi spinál nebo celkovou?Takže je to tak, že po spinálu se zpravidla vstává po 24 hodinách a po celkové dřív?
Já totiž zatím nevím co u mě bude. Čekám dvojčátka a navíc jsem po operaci srdce takže nevím jakou anestezii pro mě zvolí jako,,vhodnější". Pořád doufám, že se mimča otočí, můj doktor říkal dnes na kontrole, že naděje umírá poslední, ale že to vypadá spíš na císaře. Tak právě zjišťuju co a jak. A radši se ptám tady ať se dozvím zkušenosti maminek a až to semnou budou řešit v nemocnici doptám se tam.
No nedá se to říct jistě. Po celkový narkóze bez vpichu do zad není důvod ležet tak dlouho. Vím, ale o maminách, který vstávaly pár hodinek po spinálu a v pohodě.
Chodí každý den, zkontrolují jizvu, i letmo spodek. Ale jen očkem, žádný šmátrání. Druhý nebo třetí den, to už si nepamatuju, půjdeš na ultrazvuk, jestli se ti správě zavinuje děloha.
Nás načapal 
Horší je vizita z dětskýho. Jestli na to nemáš náturu, tak při vizitě tam neměj dudlík, jestli ho budeš používat. Za ty jeho řeči to nestojí