Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj ![]()
chci se vás zeptat, co jste měli epidurálního císaře jak to probíhá? Chystám se rodit v Jihlavě, bude s námi u toho i taťka to jsem ráda, že to dovolují, ale víc moc nevím. Dávají vám potom hned po vyndání mimi na pochování a na jak dlouho? a co potom? to je s otcem jak mimi koupou, měří atd.? potom je mimčo s otcem do doby než ho můžou dát mně? dávají pak mimi ještě ten den k vám na pokoj nebo až druhý? jak je to? dá se to předem nějak domluvit jak to bude? jsem z toho dost nervozní, že by mě měli malou přivýst až druhý ne-li třetí den.
a co kojení trvá dlouho než se rozkojí? jsou také potřeba porodní vložky nebo u císaře se pak nekrvácí vůbec?
budu moc ráda, když se podělíte o zkušenosti jak jste to měli vy
U císaře se krvácí normálně, syna mi dali třetí den, rozkojit se mi nepovedlo, otec u porodu být nesměl ![]()
jo a syna mi ukázali na 30vteřin
@emia Jo tak na příspěvky se ráda taky kouknu
. Vypadá, že mě skoro jistě císař nemine a taky bych ráda slyšela nějaké informace a zkušenosti maminek
.
@emia Sice Ti můžu sdělit svou zkušenost, ale rodila jsem jinde, takže Ti to v podstatě k ničemu nebude. Zeptej se buď přímo v tvojí porodnici nebo holek, které tam rodily.
Kojení s císařem podle mě nemá co dočinění - tam hraje spíš roli hormonální nastavení matky, šikovnost miminka a profesionalita sester (aby nenaládovaly mimino umělým mlíkem z flašky, nosily miminko mamince na přiložení, dokud nebude sama schopná se o něj starat). Vložky potřebovat budeš, krvácí se.
@ka2ka píše:
U císaře se krvácí normálně, syna mi dali třetí den, rozkojit se mi nepovedlo, otec u porodu být nesměl
jo a syna mi ukázali na 30vteřin
Nestraš jí, tohle fakt není standart.
Neporadím s epidurálním, ale byla jsem v Jihlavě na akutním v celkový anestezii, takže ti popíšu až to po. Manžel byl u měření, vážení, dali mu ho pochovat, sestry ho s ním dokonce vyfotily
Byl ještě celej špinavej zabalenej v dece
Mně potom probrali a převezli na novorozenecký hned vedle sesterny na pooperační. Chvilku trvalo, než jsem se probrala, ale syn už byl vedle mě. Sestry se snažily mi ho přiložit na kojení, ale já jsem musela ležet ve vodorovný poloze tak, to moc nešlo. Na noc si ho po domluvě vzaly k sobě, protože já musela ještě ležet, takže bych se o něj nepostarala a abych si odpočinula - stejně jsem moc nespala
Druhý den mi ho ráno přivezly, odpoledne jsem vstávala, stěhovali jsme se do vedlejšího pokoje a tam už byl se mnou pořád (ale nabízely mi, že si ho na noc klidně vezmou)
Vložky si normálně vezmi, krvácí se úplně stejně. S kojením to chvilku trvalo, ale pak se to rozjelo. U mě teda s kloboučky.
@Svistice píše:
Nestraš jí, tohle fakt není standart.
já nestraším jen jsem konstatovala jak to bylo u mě
i to je realita
né jen to, že miminko dostane na pochování, tatínek bude u porodu a kojit bude bez problémů ![]()
Ahojda, už mám za sebou dva takovehle porody, oba v Hradci Králové. Obě byly moc hezké. Děti mi ukázali hned, jak je vyndali, tatka pak byl u ošetření a pak je choval, než mě došili, mně pak miminko rychle zkusili přiložit, krátce jsem si je přitulila a vezli mě na JIP. Tam jsem byla asi 6 hodin, pak na normální pokoj. Děti mi po třech hodinách vozili na kojení, druhy den ráno - asi 24 hodin po porodu jsem vstala a začala chodit, od odpoledne už jsem měla deti u sebe, na noc si je ještě vzali, pak už byly pořád se mnou. Mlíčko se rozjelo asi 48 hodin po porodu, takže normální. Očistky odchází taky, ale méně než u klasického porodu, ale můžeš mít klasické vložky - nebudeš dole šitá. Klidne se ptej ☺
Malyho nejdriv osetrili a pak mi ho ukazali, na chvilku. Uvolnili mi i ruku, abych si sahla
Tatinek musel cekat mimo sal, tomu ho dali pochovat a pak supajdil do inkubatoru - kde jsem rodila je davaji na 24h do inkubatoru v pripade cisare. Takze s tatinkem nebyl. Ten den ti ho nedaji. Nesmis zvedat hlavu nekolik hodin a 24h jsem nesmela vstat - ja ani tu hlavu nezvedala, jak mi bylo strasne. Takze o mimco se tezko postaras. Ale sestricky je na JIP pravidelne vozily na prilozeni. Druhy den se vstava a jdes na normal pokoj a nejak si nepamatuju, ale malyho jsem asi jeste nemela u sebe. Musela bych mrknout do smsek ![]()
Kojeni mi trvalo mene nez tem, ktere rodily normal cestou. Jako prvni se ta rozkojila maminka po cisari. Takze u nas vubec neplatilo, ze po cisari to trva. Jako trva, ale to i tem po normal porodu. Domu jsme sli s dokrmem.
Krvacis jak po porazce. A na JIP ti to kontroluji…trochu divne to pro me bylo. Ja nekrvacla jak bych mela, tak mi prisla doktorka porychtovat bricho s druhou rukou uvnitr - to byl ocistec, ktery slyseli asi az na chodbu, hruza. Dalsim dvema maminkam na jip to nedelali, neboj
Mám dvě děti, obě císařem v poloviční anestezii. Mimčo mi ukázali ihned po porodu, mohla jsme se s ním ponuchnata pak ho odnesli umýt a zvážit atd. otec bohužl nebl ani u porodu ani u vážení, ale hned po tom mu ho dali na hlídání. já přijela ze sálu asi 45 minut po porodu, ta dlouho trvallo potom šití, rovnou na normální pokoj, kd ena mě už čekal manžel s mimčem. Asi 4 hodiny jme byla napojena na monitor, hlídali tlak atd. Nohy jsm začala cítit taky asi po 4-5 hodinách. Mimčo jsme tam měli dokud tam byl manžel, pak si ho sestry odvezly a vozily ho na kojení a pomuchlání. Třeb mi ho dali ke mě do postele a vzali si ho až když já jsme chtěla. První vstávání nebylo moc příjemné, ale dalo se to. Pak mě nutili chodit a chodit. Na 2 noci si ho brli jště k sobě, ale přes den jsme ho měla hned druhý den celý den.
Kojení se rozjlo normálně, mléko se vytvořilo asi o den později než u maminy co rodila normálně ve stejný den s emnou na pokoji.
Krvácení také normální, u mě trvalo rovných 6 týdnů, z toho asi měsíc krev, pak jen špiněni.
Jinak je asi fakt, že každá nemocnice bude mít určité možnosti jinak ![]()
Kdyžtak se ptejte ![]()
Je to 9 let a rodila jsem v Motole. Rozkojila jsem se hned druhý den i přesto, že se říká, že po císaři to jde hůř. Otec byl u porodu, vlastně i u všeho, co bylo po. Miminko mi dali hned po umytí a pak jsem jí měla vedle sebe asi 2 hodiny v inkubátoru. Až když měla srovnanou teplotu, odvezli nás každou na pokoj, mě na JIP a dceru na sesternu. Druhý den mi jí nosili každé 3hodiny na kojení, po 2 dnech mě přesunuli na normální pokoj, kde jsem mohla mít malou už u sebe, ale zanítila se mi jizva, tak se společné „bydlení“ odložilo. Poporodní vložky jsem používala jako po normálním porodu. Neboj se, bude to krásný zážitek.
@emia nevim jak je to v Jihlave, ale ja mela tatinka taky u porodu. Hned po vyndani mi maleho ukazali a sli ho i s tatinekm dozadu merit a vazit a mne zasivali. Pak mi maleho prinesli a celou dobu co me sili jsem ho mela na hrudi. Ja pak musela na JIP, takze maleho odvezli na sestinedeli, me na JIP a tatinek sel domu. Na JIP mi ho nosili co 3 hodiny na kojeni. Sama jsem si ho k sobe vzala az 3.den.
Kojeni je individualni, ja uz ten 3.den kojila a domu jsme sli 4.den plne kojici.
Krvacis stejne jako pri prirozenem porodu, takze vlozky urcite ano ![]()
@emia Milá zakladatelko, sice jsem 14 měsíců po císaři ve spinále (obdoba epidurálu), ale vše si pamatuji. Ráno mi dali vykapat ATB, potom jsem se šla osprchovat, zavedli mi cévku ( kvůli kontrole močového měchýře), dostala jsem kompresní punčochy a přesunula jsem se na sál. Na sále bylo plno lidí ( sestřičky, bratři, anestezioložka. Svlékli mi košili, zuli boty a hodili přese mě takové to zelené prostěradlo, pak mě posadili na operační stůl a musela jsem se úplně uvolnit a svěsit hlavu a ruce, potom mě napíchli páteř a za chvilku už mě pokládali na stůl a od části pod prsama až po palce na nohou jsem nic necítila. Ještě mě napojili na různé přístroje, dali kapačku, zakryli prostěradlem tak abych nic neviděla. Potom dorazili doktoři a pustili se do toho, asi za 15 minut jsem slyšela dcerku plakat, očistili ji, zkontrolovali a na chviličku mi ji zabalenou ukázali, stihla jsem ji pohladit a říct jí, že jí vítám na světě. Pak jí odnesli na šestinedělí, kde mohl být i manžel a mohl si ji pochovat a vyfotit. Jinak u císaře být nesměl, ale v každé nemocnici je to jinak. Potom jsem byla 24 hodin na JIP, dcerku mi poprvé přinesli někdy odpoledne na první kojení, potom mi jí nosili asi každé 3-4 hodiny, kojení nám šlo hned, ale to má taky každý jinak, někomu to jde, někomu ne. Druhý den mě zvedli z postele, šla jsem do sprchy a pak mě převezli na normální pokoj, kde už jsem měla dcerku až do odchodu z porodnice u sebe. Ale to záleží na nemocnici, opravdu to má každá jinak. Po císaři jsem taky měla normální očistky, takže vložky potřebuješ. Přeju pevné nervy, pokud to půjde, vyspi se na ten velký den, je to psychicky náročné, ale máš velkou výhodu v tom, že budeš mít manžela u sebe, to bude dobrá podpora. Držím palce a přeju hodně štěstíčka a zdravíčka miminku ![]()
@RadkaCh Jsem ráda, že tu je někdo kdo byl přímo v Jihlavě
. Já tam už jednou rodila, ale přirozeně a teď to vypadá, že budu rodit císařem kvůli příčné poloze prcků. Mě nejvíce zajímá jak to je po porodu. Jestli se snaží přikládat mimča na kojení a kde pak budu ležet jestli Jip nebo na šestinedělí. Kdy dostanu prďolky k sobě. No a jak to bude semnou, jak dlouho musím po císaři ležet když budu mít spinál. A co pokud by mě případně uspávali. Jaký je rozdíl v následné péči? Děkuju předem za odpovědi
!
Nerodila jsem v Jihlavě, ale otec u porodu být nesměl, dítě mu ovšem šoupli na pochování hned na chodbě jak nás převáželi, mě ho ukázali ještě na sále, ale až po menší prohlídce, rozhodně ne hned po vytažení. Mrně nosili na přiložení, no, spíš jak se jim hodilo a jak byl vzhůru. Na pokoj k plnému starání mi ho dali až asi 3 den. Na JIP jsem byla podle toho, kdy došlo k operaci. Ale cca den. Kojení šlo dobře, první jsem kojila asi 11m, druhýho kojím pořád-19m. Hlavně se nenechat rozhodit.