Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, ráda bych slyšela názor někoho jiného. Já neovuluji a přítel má málo pohyblivých spermií. Chodím do Repro centra a tam mi radí, abych podstoupila IVF+ICSI, s čímž jsme samozřejmě počítali, ale jejich návrh je: IVF+ICSI poté nechat dojít do stádia embria, udělat na nich genetiku PGD a než budou výsledky tak zamrazit KRYO a poté rozmrazit embrio s dobrou genetikou a udělat KET. Jenže já si myslím, že by bylo možná dobré udělat IVF+ICSI a oplodněné vrátit zpět do těla a genetiku a KRYO udělat z těch zbylých oplodněných vajíček pro případ že by se na poprvé nepovedlo. Bojím se toho, že pak po rozmrznutí bude menší pravděpodobnost těhotenství a dočetla jsem se, že se po rozmražení můžou i rozpadnout a co potom? NEbude lepší to nejdříve zkusit s čerstvým embriem? Žádný genetický problém v rodině nemáme. Má někdo podobnou zkušenost? Ráda vyslechnu jakýkoli názor a budu vděčná… děkuji Monika
@Tashet PGD mi u vás přijde zbytečné… PGD jak popisuješ je určeno ženám, které k tomu mají nějaký důvod (vysoký věk = riziko Down a spol.), opakované neúspěchy po ET či KET (zase to mohla být patologická embrya) = primárně je to předcházení toho, aby se transferovalo patologické embryo…
není to moc o rodině, ale hlavně o věku = ženě, které je 40, bych to nabídla (pokud se bojí, někdo je ochoten to risknout a mít ET bez vyšetření)
taky je potřeba mít z čeho vybírat, pokud máš horko těžko folikul, dva, tak ta pravděpodobnost, že nějaké embryo dojde do 5-tého dne je malá
zamražení rozmražení se neboj, dnes se to umí skoro 100%
a naopak do budoucna je trend přejít jenom na KETy, protože jsou obecně úspěšnější (lepší příprava sliznice a tak)
pokud ti není 45 a nemáš za sebou 5 potratů, tak bych volila obyčejný ET/KET bez PGD ![]()
@Tashet taky bych volila et bez vyšetření
Me to vyšlo hned poprvé kety nevychazeji
Pokud půjdeme do dalšího pokusu tak to chtějí udělat
Ale me bude 40
No lékař mi tvrdí, že mám velmi dobré výsledky z krve, takže předpokládá, že po lécích a injekcích co si budu před IVF píchat počítá tak s 10 folikuly, tak jsem zvědavá. Děkuji za názor, taky se s ním ztototžnuji.
@Tashet vidíš pokud jich bude 10 tak by šlo jedno zavést hned a zbytek na genetiku
@Petra Z píše:
@Tashet vidíš pokud jich bude 10 tak by šlo jedno zavést hned a zbytek na genetiku
Mám stejný názor, doufám že nám to v centru takto udělají, přesto že doporučují vyčkat na PGD a pak KET. Ale tak jsem platící klient, tak by měli dát na naše rozhodnutí ne? Přímo k lékaři jsem obj. až 23 unora, tak uvidíme.
Ja bych zkusila urcite transfer nemrazenenho embrya. Vseobecne je znamo, ze transfer nemrazenych je uspesnejsi. I kdyz se blastocysty vitrifikuji, co je setrnejsi nez klasicke mrazeni, ale zasah to je. Do PGD bych sla az po nekolika neuspesnych transferech, ale prvni pokus urcite ne.
Já jsem zase četla, že v některých centrech je KET o něco málo úspěšnější než ET. Třeba v Heliosu.
Tarani - no a jak si můžu být jistá, že to není od heliosu jen reklamní tah, alespoň z části? Přece jen ET bude o dost levnější, než KET. V řádu tisícovek.
@Tashet jasně, pokud máš možnost jít na ET tak neváhej!! KET je prostě jen další šance. Pokud je embryjko nekvalitní, tak se asi neudrží tak ani tak.
A jisté si nemůžeme být vůbec ničím
celé IVF je dost o penězích.
Moc držím pěsti ať to vyjde!!