Euthanasie - pro nebo proti?

12154
4.3.13 20:23

Euthanasie - pro nebo proti?

Narazila jsem na tento článek:
http://www.novinky.cz/…dporuje.html
A opět jsem se zamyslela, jestli se vám zdá asistovaná sebevražda (odchod ze světa, úmrtí vlastní rukou - jak chcete) jako dobrý nápad… :think:.
Ne dobrý, to je divné slovní spojení s tímto problémem. Nevím, jaké spojení zvolit ve smyslu dobrovolného odchodu ze světa živých. Článek mě zaujal kvůli spisovateli, je to známá osobnost. Kdysi jsem se začetla do jeho románu, ale asi jsem nebyla dost zralá na to čtení, tehdy mně to prostě nechytlo… Člověk se vyvíjí, tedy i jeho vkus se mění. Možná, že se v knihovně po jeho knihách kouknu a třeba i ochutnám.

Ale to už zabíhám od euthanasie. Jak se na ni díváte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5476
4.3.13 20:29

Já jsem na toto téma kdysi psala jednu práci, bohužel jsem musela dospět k tomu, že společnost není natolik ideální, aby toto nedokázala zneužít a tam, kde se praktikuje, dochází ke zneužívání docela často. protože každý zbytečně ukončený život má podle mě hodnotu, nejsem pro povolení eutanázie. až bude stoprocentně zajištěno, že nedojde k nucení lidi do eutanázie, nebudu mít problém a budu pro, jenže nevěřím, že by k tomu mohlo někdy dojít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2133

Já jsem pro. Pokud má člověk nesnesitelné trápení, moc života už mu nezbývá a sám se dobrovolně rozhodne.
Neříkám, že kdyby se pro ni rozhodl někdo blízký, nebylo by to pro mě těžké.

Příspěvek upraven 04.03.13 v 20:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154

Jo, omlouvám se, já sama jsem nesdělila svůj názor… :oops: :oops: :oops: :oops:
Jindy názor mám, ale v téhle otázce už několik let nevím, kam bych se přiklonila. Fakt. :oops: :oops:
Tady prostě já nevím…
Vnímám negativa i jistá pozitiva, ale nevím, co je „víc“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
4.3.13 20:32
@radúna píše:
Vnímám negativa i jistá pozitiva, ale nevím, co je „víc“.

přesně tak to mám i já, pozitiva to jistě má, je to hezká myšlenka, ale jaksi zatím v praxi bohužel neproveditelná. zatím není stát (tam, kde je povolena), kde by nedocházelo ke zneužívání a mnohdy i nucení lidí do eutanázie… takže u mě převážily ty negativa… ale je mě jasné, že jsem (asi zase :mrgreen: ) v menšině…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2230
4.3.13 20:36

Já jsem pro, ale má to svoje ale… je pravda že tam je moc možností k zneužití, to by se muselo nějak ošetřit. ale proč prodlužovat někomu trápení? když trpí pes tak ho taky necháme utratit aby se netrápil, jsme s ním dokonce, je to naše poslední „služba“ pro něj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ohýnek
4.3.13 20:38

Pokud je člověk při smyslech a chce odejít důstojně, né čekat na to až mu budou dávat čisté pleny a pípat okolo něj x přístrojů. Souhlasila bych.
Tohle je podle mě PÁN, miluji jeho knížky a ty pro mě zůstanou věčné.

• Citovat
  • Upravit
27264
4.3.13 20:50

Dosti ožehavé téma, počítám, že ráno už tu diskuze nebude.
Já nevím. Na jednu stranu jo, na druhou ne.
Ano, pokud se pro to rozhodnu sama, protože vím, že nechci skončit jako ležák s proleženinama, otravující personál. Nicméně si myslím, že by tomu mělo předcházet psychologické vyšetření.
Jenže pak je tu zase otázka naděje,,co když se to zlepší,,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6536
4.3.13 21:00

Tak já jsem pro ni, aby lidé smrtelně nemocní, co maj velké nesnesitelné bolesti, mohli odejít, a nemuseli každý den čekat v bolestech kdy bude konec, kdy se jim uleví. Ale na druhou stranu je, že jsou, kteří by to zneužili

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
4.3.13 21:01

Já doufám, že to bude diskuze celkem v klidu a ráno se jí dočkám, protože je to hodně zajímavý téma. hodně jsem vlastně i zvažovala, jeslti vůbec psát, že nesouhlasím, abych ot neschytala :roll: ale nakonec proč se bát napsat, co si myslím, že :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8781
4.3.13 21:06

Tak i u tohoto tématu budou vždy dva tábory. Já jsem docela pro, ale i já vím, že je zde hodně rizik zneužití.
Já osobně kdybych na tom byla dost špatně, bych tuto možnost velmi uvítala, protože nechci skončit jako neschopná, nesamostatná osoba, která se o sebe neumí postarat a pobíhá kolem ní x lidí, kterým beru jejich svobodu a jejich část života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
4.3.13 21:18

Jsou tu samozrejme rizika zneuziti. Ale sama za sebe ano, jsem pro to, abych se mohla rozhodnout. Nejlepe to zaznamenat uz dopredu do zdravotni karty :mrgreen: Blbost, ja vim. Ale nechtela bych byt na obtiz mym blizkym a myslim si, ze by to pro ne bylo mensi trapeni, nez kdyby mne meli roky videt ve stavu ani ziva ani mrtva. A ani zit ve velkych bolestech by se mi proste nechtelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sandra752
4.3.13 21:23

Ja jsem pro. Kazdy at si dela se svym zivotem co chce…kdyz chce umrit, at umre.Kdo chce zit, at zije. Vim, zni to blbe, ale je to muj nazor. Stejne jako nechapu, co lidi litujou sebevrahy. Pokud chteli umrit, tak skoncovali se zivotem. Nikdo je k tomu nenuti. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
5476
4.3.13 21:23

Ono už to tady zaznělo, mě na eutanázii vadí i právě to, že lidé ji často chtějí ne proto, že by už třeba nemohli vydržet bolesti, chtěli ukončit život apod., ale zejména proto, že mají pocit, že jsou zbyteční a jen otravují svoje okolí. často se to prý právě používá jako citový vydírání těchto nemocných lidí od příbuzných, kteří by již rádi měli klid - a i oprávněně, ono je to nápor na celou rodinu, dá se to i pochopit. nakonec nemohoucí člověk i dobrovolně projeví vůli umřít, ale s tou dobrovolností je to hodně na štíru, no… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1553
4.3.13 21:29

Také jsem na toto téma psala práci. A i když je zde možnost zneužití, stále mám tendenci přiklánět se k legalizaci eutanázie, samozřejmě v případě těžce nemocného, postiženého atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí