Euthyrox 50

Anonymní
18.5.22 11:11

Euthyrox 50

Dobrý den,

vím, že už jsou tu i jiné diskuze, ale mám trochu jiný dotaz. Na zvýšené hodnoty mi přišli spíš náhodou. Byla jsem na endokrinologii a tam opět provedli odběr krve a sono. Dle sona prý nejde vyloučit počínající zánět. V krevních testech mi vyšlo TSH 3,63 (laboratoř to má do 3,50), fT4 a anti-TPO bylo v normě.

Ve zprávě mám, že je to subklinická hypotyreóza. Doktor mi dal Euthyrox 50 a že mám brát 1 tabletu ve všední dny a o víkendu ne. Prý mi ho dal proto, že jsem obézní a abych neměla zbytečně zpomalený metabolizmus.

Hned po 1 tabletě jsem měla průjem a mám pocit, že se zadýchávám. Jen nevím jestli je možně, že by to bylo z toho. Doktor mi tvrdil, že toto je velmi malá dávka, která prý nemůže způsobovat vedlejší účinky.

Je při takových výsledcích vůbec nutné brát prášky? Nestačilo by to jen sledovat. A je šance, že by byly jen dočasně a po úpravě by se daly prášky vysadit? Mám strach, že když to budu pořád brát, tak se budou postupně dávky jen zvyšovat.

Lékař je hodně takový „Studený čumák“ a je těžké se na takové věci ptát. Hodně jsem hledala i někoho jiného, ale všichni jsou beznadějně plní a neberou nové pacienty.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53518
18.5.22 12:04

Myslíš, že víme víc než endokrinolog? Prášky bych brala a při další návštěvě mu případné pozorování přednesla. Mně se vždy ptá co a jak. Průjem je jistě náhoda a to zadychávání - oteplilo se a ty jsi obézní dle tvých slov. Tak co čekáš. Těch prášků se bát nemusíš, není to Neurol nebo Diazepam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6145
18.5.22 12:12

Na tych liekoch sa zavisla nestanes. Doplnas nimi hormon, ktory tvoje telo nie je schopne vyprodukovat. Bez neho budes pocitovat problemy. Hladaj ineho lekara, ked sa s tymto nevies dohovorit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27628
18.5.22 12:18

No po první tabletě si tělo ani nevšimlo že jsi si něco vzala tyhle léky mají hodně dlouhou nástupní dobu v řádů měsíců, jinak pokud léky brát nebude můžeš dopadnout hodně šeredně dohledej si tu diskuze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
18.5.22 12:19
@Russet píše:
Myslíš, že víme víc než endokrinolog? Prášky bych brala a při další návštěvě mu případné pozorování přednesla. Mně se vždy ptá co a jak. Průjem je jistě náhoda a to zadychávání - oteplilo se a ty jsi obézní dle tvých slov. Tak co čekáš. Těch prášků se bát nemusíš, není to Neurol nebo Diazepam.

To já vím, ale i když jsem obézní, tak se normálně právě nezadýchávám. Proto mě to tak zaskočilo. A určitě jsou tady lidi, co s tím mají nějaké zkušenosti.

Příspěvek upraven 18.05.22 v 12:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
18.5.22 12:21

Jinak já žádné příznaky právě neměla, přišlo se na to náhodně. A zvýšený mám jen jeden hormon a vše ostatní je v normě. Četla jsem, že se názory na tento stav hodně liší. Jako jestli léčit, nebo jen sledovat.

A také se liší názory na to jestli je pravda, že se postupně ty prášky pořád jenom zvyšují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
18.5.22 12:26
@TinkaM píše:
To já vím, ale i když jsem obézní, tak se normálně právě nezadýchávám. Proto mě to tak zaskočilo. A určitě jsou tady lidi, co s tím mají nějaké zkušenosti.

Beru skoro 9 let Letrox. Chodím 2× za rok na endokrinologii. Řekla bych, že zkušenost mám.

Příspěvek upraven 18.05.22 v 12:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
18.5.22 12:28
@TinkaM píše:
Jinak já žádné příznaky právě neměla, přišlo se na to náhodně. A zvýšený mám jen jeden hormon a vše ostatní je v normě. Četla jsem, že se názory na tento stav hodně liší. Jako jestli léčit, nebo jen sledovat.A také se liší názory na to jestli je pravda, že se postupně ty prášky pořád jenom zvyšují.

Ne. Není. Začínala jsem na 50. Pak jsem otěhotněla a brala 75. Teď po 7 letech beru zase 50. Dvakrát do roka musím na krev, doktor mi dělá sono štítky. Ani před, ani po navýšení, jsem nikdy obtíže neměla. Kdyby mi nevyšly špatné výsledky, nevím, že mám problém se štítkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1268
18.5.22 12:30

Tak vzhledem k tomu, že TSH v normě není, tak brát prášky asi zbytečnost nebude.
Určitě je začni brát a při příští návštěvě se po výsledcích uvidí.
A neboj se dopředu nějakých možných zvyšujících se dávek. Já beru Euthy 50 už 20 let.
Na 100 mi to doktorka zvyšovala jen pro jistotu v těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
18.5.22 12:41
@Gina píše:
Tak vzhledem k tomu, že TSH v normě není, tak brát prášky asi zbytečnost nebude.
Určitě je začni brát a při příští návštěvě se po výsledcích uvidí.
A neboj se dopředu nějakých možných zvyšujících se dávek. Já beru Euthy 50 už 20 let.
Na 100 mi to doktorka zvyšovala jen pro jistotu v těhotenství.

Ale TSH je zvýšené jenom malinko. Podle toho jak mluvil a co napsal, tak mi přišlo, že kdybych nebyla tlustá, tak by mi prášky ani nedával a jen to sledoval. Proto jsem se ptala jestli je léčba při těchto hodnotách nezbytně nutná.

Přiznávám, že z toho mám docela strach. Moje mám kdysi brala léky a postupně je vysadili. Ale prý to není moc častý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
18.5.22 12:44
@TinkaM píše:
Ale TSH je zvýšené jenom malinko. Podle toho jak mluvil a co napsal, tak mi přišlo, že kdybych nebyla tlustá, tak by mi prášky ani nedával a jen to sledoval. Proto jsem se ptala jestli je léčba při těchto hodnotách nezbytně nutná.Přiznávám, že z toho mám docela strach. Moje mám kdysi brala léky a postupně je vysadili. Ale prý to není moc častý…

Těch léků se neboj. Opravdu. Není to hormon, co z tebe udělá chodící zombie. Budeš chodit na kontroly. Na každého zabere něco jiného. Někdo bere léky už napořád, někomu je sníží nebo zkusí vysadit. Když tomu nedáš šanci, může se ti to „malinko“ zhoršit a potíže mít budeš. Problémy se štítkou maji i lidé štíhlí. Není to o počtu cm kolem břicha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1506
18.5.22 12:54

Euthyrox 50 jsem na hypo brala roky (6-7?), až teď mi to zvedli na 75. Mám ezo kamarádky, které i tak malé dávky odmítají brát, že si s tím tělo poradí samo. Podle mě to je totální blbost a akorát se tím zatíží zase jiné orgány, které musejí makat víc, než by musely. Nikdy jsem s užíváním těchto léků problém neměla, zároveň jsem ale nikdy neslyšela o tom, že by se nemusely nějaké dny brát :D A jsem super štíhlá :D

Příspěvek upraven 18.05.22 v 12:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
18.5.22 12:56

Léky rozhodně berte, máte sníženou funkci, potřebujete doplnit chybějící hormony, které vaše ŠŽ nezvládá vytvořit. Ty hormony jsou důležité pro celý metabolismus. Ohledně průjmu a zvýšeného tepu je to možné, dávka je sice opravdu malá, ale tím že vaše tělo jede v pomalém režimu, mohlo to být pro ně šok. V 18 mi ŠŽ vyoperovali pro podezření na zhoubný nádor. Doktor, když mi pak nasazoval nově léky po operaci mě upozornil, že po změně dávkování může průjem přijít a celkově to bude trvat několik týdnů, než se tělo přizpůsobí. Obecně se uvádí 14 dní než se změna dávkování začne projevovat. Půjem i zvýšený tep je jeden z příznaků zvýšené funkce, ale může být jen dočasný, než se tělo přizpůsobí. Nenechala bych se tím odradit. Dejte tomu pár dní, o víkendu uvidíte, jestli se budete cítit líp po vynechání dávky, pokud by to bylo stále stejné nebo horší, zkuste se domluvit na postupnější nájezd na tu 50. Třeba byste 14 dní brala jen polovinu té 50 a poté zvýšila na celou 50. Možná vaše tělo reaguje více citlivě. Každopádně, pokud máte pochybnosti o správnosti léčby, vyžádejte si konzultaci u jiného endokrinologa, máte na to jako pacient plné právo.

Jinak léčby se nebojte, pokud bojujete s váhou, ta léčba by vám mohla dost pomoct. Mohla by se zlepšit pleť, vlasy, zmírnit únava, ono to opravdu ovlivňuje celé tělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
18.5.22 12:56
@leylen píše:
Euthyrox 50 jsem brala roky (6-7?), až teď mi to zvedli na 75. Mám ezo kamarádky, které i tak malé dávky odmítají brát, že si s tím tělo poradí samo. Podle mě to je totální blbost a akorát se tím zatíží zase jiné orgány, které musejí makat víc, než by musely. Nikdy jsem s užíváním těchto léků problém neměla, zároveň jsem ale nikdy neslyšela o tom, že by se nemusely nějaké dny brát :D

Já má kole sebe taky spíš ty, co to berou denně. Ale při diskuzích zde jswm narazila i na tento způsob braní. Mně doktor při mých nočních říká brát po 24 hodinách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
18.5.22 13:12

Tak já rozhodně nějaká ezo nejsem, ale i tak mě to děsí. Takže tohle je opravdu až tak nízká dávka?

A ano opravdu mi řekl, že to o víkendu nemám brát, že je tam dlouhý dojezd a v té krvi to dva dny určitě vydrží.

Myslíte to jako, že je možné, že tomu tělo přivykne a přejde to? Doktor mi tam napsal doslova hraniční subklinická hypotyreóza a že vzhledem k obezitě bude vhodná léčba. Já jsem právě četla, že se názory na to jestli tenhle případ léčit nebo jen sledovat dost liší. Ale určitě uznávám, že jsem to četla na internetu, což chápu nebývá moc oblíbené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová