Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
mám na vás jeden dotaz, tedy zejména na ty, co užíváte nebo jste užívaly antikoncepci ve formě náplasti Evra.
Já ji beru od té doby, co jsem přestala kojit, tj. od konce září.
Bohužel, tedy já vlastně nevím, je-li to ten pravý důvod, jsem ale do dnešního dne přibrala už 5,5 kg. Ještě v září jsem měla 53 kg, což byla i má předporodní váha, a teď mám už 58,5 kg
. Mám z toho jen deprese a nevím, co dělat. Kdyby se totiž každý hýbal tak jako já, tak jsme národ hubených. Jím také zdravě, tedy určitě ne nic nezdravého.
2-3× v týdnu se doma potím v posilovně, buď běhám nebo jedu na spinningovém kole, ale ta váha jakoby naopak spíš lezla nahoru. A 1× v týdnu se potím v sauně.
Byla jsem i na krvi, jestli to třeba není od štítné žlázy, ale údajně je vše v pořádku, tak já už opravdu nevím. Tolik co teď jsem vážila jednou v životě, a to když jsem byla asi ve 4. měsíci těhotenství. Prostě se s tou váhou nemohu smířit.
Měla jste některá stejný problém a co případně pomohlo? Já už si nechala teď předepsat zpět pilulky, konkrétně Yadine. Prý to je něco úplně nového a údajně po tom netloustnou ani ty, které přibraly téměř po všem. Je to pravda.
Myslím si, že by gynekologové měli dělat nějaká hormonální vyšetření, než něco předepíší, protože sice těch hormonů ve všech možných přípravcích je málo, ale jsou různé a v různém množství a ne každému vše musí vyhovovat.
Poraďte mi, prosím, jak na to, sama se už bojím postavit na váhu
, na kterou stejně lezu vždy jen ráno, když jsem „nejlehčí“.
Díky.
Andík
Andíku,
já měla Evru 3 měsíce a neztloustla jsem ani deko
. Tak nevím, možná Evra zrovna tobě nesedne a opravdu po ní přibíráš.
Nebyla jsem s ní spokojená, protože se POKAŽDÉ odchlípla (a kdo má pak věřit v její spolehlivost) a po odlepení mi zůstaly boláky jako akné a hojily se i 2 měsíce.
Eva
Andíku, s Evrou zkušenost nemám, ale s Yadine zatím měsíční a víc než dobrou. Sice mě prvních pár dní třeštila hlava, ale pak to přešlo, takže v ní pokračuju. A váha se mi konečně po měsících začíná hýbat směrem dolů. Pomalinku, ale jistě. A já hubnu od 77kg, teď jsem na 72,6kg - během 8týdnů. Nepřibírám ani před MS, ba naopak. Jen ta cena je šílená…
Ahojky Andiku ja jsem pouzivala Evru skoro roka nepribrala jsem po ni ale je fakt ze kazdemu asi sedet nemusi. Ja jsem si nejddrive myslela ze z te naplasti si telo bere tolik hormonu koli jen potrebuje ale udajne to tak neni, proste ta naplast do tebe ty hromony vpousti kazdy den ve stejnem mnozstvi. A poku jsi treba mela predtim prasky s mene hormony muze to byt tim. Tak hodne zdaru s novou HA. Pavla
Ahojky Andiku, s Evrou zkušenosti nemám, ale po HA jsem taky přibrala a to jsem měla s nízkou dávkou hormonů. Přibrala jsem za 4 roky kolem 10 kilo, a ať jsme se hýbala a jedla zdravě, jak chtěla, prostě jsem to neschodila. A to jsem běhala několikrát týdně 6-10 km a cvičila. Někde jsem četla, že aby se tělo zbavilo těch kil z hormonů, že to může trvat i 3 roky
. Teď jsem HA vy:,–(ila a doufám, že to konečně dostanu dolů, protože jsem taky celkem zoufalá. Jinak kamarádka měla Yadine, ale přibrala úplně stejně jako u ostatní HA. Asi to prostě na někoho tak působí. Mně ji taky doktor doporučoval, že je nová a nezadržuje vodu v těle, ale bylo to pro mě moc drahé. Budu ti držet palečky, ať se ti podaří vrátit na svou normální váhu. Já už jsem se smířila s tím, že když budu brát HA, tak prostě budu tloustnout a jen doufám, že když už jí neberu, tak se mi to podaří schodit…
Zdravim zeny, taky bych mela dotaz ohledne HA. Kolik ta Yadine stoji
Zitra jdu na gyndu aby me predepsali jinou HA, uz rok beru Jeanine a vubec mi nesedi (sice ne kvuli tomu ze bych tloustla ale kazdy mesic mezi cykly spinim nebo dokonce uz i krvacim
). Jenze kdyz tu ctu jak by se po te Y. melo hubnout tak me docela laka, sice mam 53kg ale brat HA ktera by mi to pomohla pekne drzet…
Sany.
Sany, Yadine stojí na 1měsíc lehce pod 300.--! Tady jsem moc uživatelek nenašla, když jsem o tom přemýšlela. Někdo snad jen psal, že místo Jeanine právě dostal Yadine (kvůli migrénám?). Mě jen první týden bolela hodně hlava, ale naštěstí to přešlo. Mě dr řekla, že to mam začít brát od 5dne od začátku MS kvůli tomu, abych předešla špinění a rozházení cyklu.
Já beru Yadine skoro rok, nezhubla jsem vůbec. MS se dostavila v prvních měsících silnější než kdy před tím, bolela mě prsa, ale ted už je vše ok, MS slabá dva dny. Jsem spokojená, no, až na tu cenu 850kč na tři měsíce ![]()
Ahoj holky,
diky za info, ale moc jste me nepotesily. Ale mne se fakt 5.5 kg za 5 mesicu zda hodne (kilo mesicne a hlavne obcas dost skokove - najednou 1/2kg nahore a uz to zustane). Pravda je, ze tato antikoncepce je jednofazova (stejne mnozstvi hormonu po celou dobu) a ze treba to mi nesedi, ale kdo mi to opravdu potvrdi? Kdyz jsem u doktorky nadnesla, jestli by mi treba neudelala nejake hormonalni vysetreni, aby se zjistilo, co mi naopak sedet bude, tak se na me podivala, jako ze jsem spadla z jahody na znak, co si to vymyslim.
Doufam, ze po tom Yadine se ze me ta voda, protoze co jineho by to mohlo byt, vypusti aspon castecne. Ja si vzdy zakladala jako velky sportovec na tom, ze preci nebudu mit problemy s vahou a ze se snad nikdy nebudu muset snizit k tomu, abych si zacala kupovat vsemozne hubnouci nesmysly. A kdybych se opravdu cpala, tak nereknu, ale k snidani mam jogurt a musli, k obedu vetsinou housku se syrem a zeleninou, sem tam neco tepleho, svacinu jak kdy, vecere vetsinou tez studene a hlavne velky zeleninovy salat a pak tedy jeste obcas zhresim tzv. druhou veceri v podobe kousku cokolady ci neceho slaneho, ale uznejte, ze to je spis mnozstvi pro male deti nez ze by po tom dospely mel pribirat, zvlast kdyz se hybe jako ja.
Ach jo, kdybych nemusela, tak HA neberu, jenze tu ja beru hlavne z duvodu upravy cyklu, nebot jsem s nim mela vzdy problemy, abych menstruaci vubec dostala.
Zatim ahoj,
Andik
Ahojky Andiku, já měla Evru půl roku. Hrozně mi vadily ty ulepené žmolky z nití z oblečení co se lepily kolem náplasti, každý večer mi to přítel musel oškrabávat, ale co je hlavní za půl roku 7kg nahoře!!! Přitom žádná změna životního stylu, stejná vytíženost v práci, stejné aktivity. Gynekolog potvrdil, že to tím být může, že je to individuální a nikdy nelze dopředu říct jak která žena zareaguje. Musím ale říct, že se takto nabytá kila strašně špatně shazovala a 3 kg mi dosud zůstala a to je už přes půl roku co nic neberu. ![]()
ahojte!
Já beru Yadine teprve 3 měsíce a dobrý - nepřibrala jsem (doufám že už to víc ani nejde) a ani nezhubla. MS je slabá 2-3 dny
V naší velké nemocniční lékárně platím 836,– a v menší lékárně mě tedˇ vyšla na 750,– tak zkuste ve svém městě popátrat a třeba budete taky úspěšné. Yadine by neměla zadržovat vodu a proto by se po ni nemělo přibírat.
Ahoj,
já brala YADINE cca 2 roky před otěhotněnín a mám jen ty nej zkušenosti. Cena mi přijde docela v poho, pořád lepší,než abych do sebe cpala něco horšího,ač levnějšího. Nabídl mi ji sám gynekolog na tři měs. zdarma a pak jsem u ní už zůstala.
Moje známá měla také problém,že přibírala a zavodňovala se po ant. a pak vyměnila za YADINE a byla max. spokojená.
IVULE+TOBI
Ahojky taky jsem měla Evru a přibrala jsem 4kg během dvou měsíců(jím fakt málo a zdravě)děsně mě bolela hlava a taky se mi odlepovala a měla jsem podrážděnou kůži.Když jsem ji vy:,–(ila měla jsem děsně rozhozenou ms - 3 dny krvácení 2 dny pauza a pak dalších 7 dní pokračování no hrůza
.Spravilo se mi to po 5 měsících váha i ms.Tak jsem se na ní vyprdla a stará se manža
.Pa Hanyna
Verous, a kde jsi tu Yadine kupovala? Tedy odkud jsi.
Já jsem dneska v Pze a jdu si pro recept, jenže jí musim koupit dneska, takže asi nemam moc šancí sehnat levněji, ale pro příště by se to šiklo
Ahoj Andiku,
já jsem brala Yadin víc jak dva roky a můžu vřele doporučit, po Depo Proveře jsem přibrala skoro 20 kilo a trvalo mi to rok než jsem to dala dolu.
Je také možné, že přibíráš kila protože jsi nebyla zvyklá předtím cvičit a podle toho co píšeš teď cvičíš hodně, tudíž se ti přetváří tuk na svalovou hmotu a ta je těžší než tuk, ale o tom se nechci hádat, protože nejsem odborník a třeba je to lbost i když pro mě logická. Takže jsem ti vlastně vůbec nepomohla
.