Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Apolena05 píše: Více
Pokud rodič s druhým rodičem moc nekomunikuje, je takový, že o tom s dítětem nemluví…co asi udělá to, když ho přijde druhý rodič v jeho očích „buzerovat a poučovat“. Já chápu jak to myslíš, ale to bereš v úvahu normálního rodiče, ale ten by to s dítětem probral sám…Takhle za mě jen bude dusno a obrátí se to proti dceři. Určitě se tatínek nechytne za hlavu všem se neomluví a nezačne řešit:-).
@Anonymní píše: Více
Zakladatelko, já Ti rozumím a soucitím s Tebou i s Tvou dcerkou. Měla bych také chuť se s tou ženou zkontaktovat, ale neměla bych na to odvahu. Naopak bych byla ale ráda, pokud by ona zkontaktovala mě.
Dcera Ti to řekla jako tajemství, proto bych to nikomu, a už vůbec ne exovi, neříkala bez jejího souhlasu. Od exe je to teda dost bezohledné, chtít vlastně už po 9 letém dítěti, aby takovouhle informaci nikomu neřeklo
. To je šílené. Tvoje dcerka se jistě chtěla pochlubit malinkou roztomilou sestřičkou, sdílet tu informaci, radost a on jí zakázal o tom mluvit, i se svojí maminkou
. Co je to proboha za člověka? Co je to za otce?
Dceři bych určitě řekla, že se mnou o tom může kdykoliv mluvit a ať se nebojí, že její tajemství neprozradím.
Pokud by si ovšem dcera přála, abych o tom s otcem promluvila, učinila bych tak, nebo bych se o to alespoň pokusila. Záleželo by na tom, zda on by mi dal vůbec možnost o tom s ním mluvit.
Už to tu zaznělo, ale je ta malá holčička vůbec exe? Neseznámil se s tou ženou, když již byla na začátku těhotenství? Nezjistil třeba přes test DNA, že není biologicky jeho? Vím, že na toto odpověď neznáš, ani Tvoje dcera, je to jen taková úvaha, proč se třeba ex už s holčičkou nevídá. A nebo se s ní vídá tajně, aby o tom Tvá dcerka nevěděla, jak už zde také padlo.
Nejlepší by samozřejmě bylo, aby si o svém trápení promluvila sama Tvoje dcera s otcem. Ale vím, že někteří otcové (i matky) o těchto věcech neradi hovoří se svými dětmi a že může dceru odbýt, nebo jí dokonce vynadat, ať se do toho neplete
.
Ještě mě napadla jedna věc. Alimenty. Nepotřebujete je třeba soudně zvýšit? Že by u soudu otec mohl přiznat, že má další vyživovací povinnost a tím bys měla možnost s ním o tom promluvit? Ovšem jestli ho má holčička uvedeného v RL a zda by ji u soudu vůbec přiznal
.
Každopádně Ti přeji, aby se to „nějak“ vyřešilo ke spokojenosti Tvé dcerky a pokud je to opravdu její sestřička, aby se mohla s holčičkou vídat
.
@Prelesta ja bych se vsadila, ze zadne tajne dite nema. A s ditetem ex přítelkyně se nestyka, ani nikdo z rodiny, protože zkratka neni jeho otcem.
Zakladatelka si vymalovala scenar jak telenovely.
@PaníBovaryová píše: Více
No, v tom případě by byla chyba stejně na straně otce, protože dceři dostatečně nevysvětlil, že miminko není jeho, že ho má přítelkyně s jiným mužem, který ji opustil/ona opustila jeho apod. Dceři bylo při narození holčičky 9 let, to už není malé nechápající batole. Chyba je evidentně v jeho špatné komunikaci, nebo spíš nekomunikaci s dcerou (i s dalšími blízkými).
Zakladatelka má informace jen od dcery a nemá jak zjistit skutečnost, takže bych ji nepodezřívala, že si vymalovala nějaký scénář.
@Prelesta píše: Více
dekuju
vnimam to presne takhle
Jestli je to nebo neni jeho dite nevime a je i dost velka sance, ze ne. Kazdopadne dcera ma v hlave chaos a pracuje s tim co ji ex rekl. Parkrat se ho pry zkousela ptat, ale nic dalsiho se nedozvedela.
Zni to cele silene, ale on nam uz pripravil takovych nepredstavitelnych prekvapeni, ze by to byla jen dalsi perlicka v rade ![]()
Alimenty nemame, takze to cesta neni jak neco zjistit (vzdy jsme na tom byli dost podobne co se prijmu tyka).
Tak ta zena o tve dceri vi, kdyby stala o to aby se deti stykaly, nejak by te kontaktovala. Jak vis (jak tva dcera vi), ze on nema zajem o to dite, ze treba dite nevida, kdyz tvoje dcera u nej neni? Nebo ze ta zena styk neumoznuje?
Je to smutný a rozumím ti co ti na tom vadí. Ale je to život tvého ex a neuděláš nic. Bohužel chlapů, kteří kašlou na své děti je plná republika. To víš, kdyby to bylo o ženský která má někde dítě a kašle na něj, to by bylo zhnusení co že je to za matku hydru a toho odsouzení, jéje.
Nech to být, jediné co s tím kdo může dělat je tvůj ex, nebo až bude tvé dítě starší a odvážnější, tak na to téma hodit řeč se svým otcem samo.
@hani28 píše: Více
nevim nic vic, nez ci mi rekla. Muze to byt jakkoliv. Dcera rikala, ze se na to otce parkrat ptala a dostala odpoved, ze se s ni(ma) nestyka. Samozrejme to muze byt vselijak. Nechce pry aby nikdo vedel, ze mu nevysel dalsi vztah a proto o tom nikomu nerekl
Moc jsem ji netyrala otazkama, spis jsem jen poslouchala, co mi chce rict.
@Anna766 píše: Více
ja vim, ze s tim nic neudelam. Spis nechapu proc holce takhle mota hlavu at je to jakkoli. ![]()
Kazdopadne dcera ted bude na tabore, tak prijde na jiny myslenky a uvidim, jestli to usne a nebo ne. Sama nic delat nebudu a ani to nebudu otevirat, pokud neprijde sama a nepozada me. Ono to casem vyplave na povrch, jak ze to cely vlastne bylo.
Zakladatelko, vůbec se nedivím, že má Tvoje dcera z toho všeho v hlavě chaos.
Je od otce dost nezodpovědné a hloupé, že se to dceři nesnaží vysvětlit, i za cenu, že jeho to bude hodně bolet, pokud měl tu ženu skutečně rád, nebo pokud mu ona nějak ublížila a on to těžce nese. Přeci on je ten dospělý, on musí něco unést. Naopak dcera je dítě a je pochopitelné, že chce znát pravdu o tom, zda má/nemá sestřičku a pokud má, že jí chce vídat, mít o ní informace, ale i mít možnost o ní mluvit se svými blízkými a kamarádkami.
Obzvlášť to nechápu (i když chápu, že takoví „experti“ jsou), když otec s dcerou tráví polovinu času ve střídavé péči a tedy prostoru na to vše rozebrat mají dost. Taky by člověk myslel, že díky tomu k sobě mají blízký, důvěrný vztah, ale asi až tak ne, když je pro něho problém mluvit s ní o svém soukromí. Přeci jen dcerce už je 12 let, už dokáže spoustu věcí pochopit
.
A kvůli tomu, že se před rodinou a známými stydí za to, že mu nevyšel další vztah, nechává dceru v nejistotě… Zřejmě si není jistý sám sebou, nemá zdravé sebevědomí a neumí nést odpovědnost za své činy, ale proč to má odnést jeho dítě/děti
? Je to jen řečnická otázka, vím, že Ty s tím nic udělat nemůžeš, i kdyby ses na „hlavu stavěla“, bohužel.
Přeji Ti, aby se vám s dcerkou povedlo nějakým způsobem, nějakou „náhodou“ zjistit co nejdříve pravdu. Tvoje dcera má štěstí, že má tak chápající a rozumnou maminku a spolu jistě všechny trable, které vám on připraví, dobře zvládnete a ještě vás to navíc posílí
.
Příspěvek upraven 24.08.24 v 02:07
@hani28 píše: Více
Možná ta žena nemá odvahu kontaktovat zakladatelku. Neví, že by za to byla zakladatelka ráda. A třeba na ni nemá ani kontakty, možná ani pořádně neví, kde zakladatelka bydlí. Otec mohl jezdit pro dceru sám. A také může mít jiné starosti a zatím jí to nepřijde tak důležité. Kdyby byla její holčička starší, na sestřičku si pamatovala a chtěla ji vidět, tak by se třeba snažila pro to něco udělat. A možná jí chlap tak ublížil, že už o něm nechce nikdy slyšet (jen kdyby musela, pokud je holčička jeho).
Moc neverim, ze jedno dite ma stridave peci a druhe by nijak nevidal.
Spis se přiklanim k jednoduchemu vysvetleni, ze dite proste nebylo jeho.