Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den,
ráda bych se zeptala někoho, kdo to v nejbližší době řešil či kdo s tím má podobnou zkušenost.
S manželem se budeme rozvádět a chci se zeptat, jak to bude s bytem, který jsme nabyli před manželstvím. V katastru je tedy 1/2 podílu moje a 1/2 manžela. Vzali jsme si na byt hypotéku, kterou bysme měli ještě několik let splácet. Manžel chce ale v bytě zůstat s tím, že by si hypotéku převedl jen na sebe (pokud mu to banka odklepne, že na to má dostatečný příjem). Pokud se tak stane, kolik by mi měl vyplatit? Každý mi říká něco jiného.
Moc děkuji všem za případné rady a odpovědi.
Vzala bych odhadni cenu bytu, castku napul. Od toho odecetla tvoji pulku doplatku hypo a zbytek ceny ti doplatit.
Jeste do toho muzou vstoupit jako promenna zmeny uroku pri konci fixace, ale to je asi risk noveho majitele obema smery.
No ještě by se měly vzít v potaz zaplacené splátky hypotéky v průběhu manželství a vlastní vklad při pořízení bytu.
Zakladatelko, proč si nenajdeš rozvodového právníka?
Byt neni soucasti spolecneho jmeni manzelu. Musite uzavrit dohodu o vyporadani spoluvlastnictvi a ten kdo byt prevezme vyplati druheho polovinou odhadni ceny. Dluh do toho neplette. Tam zalezi jak mate nastavenou smlouvu. Jste-li spoludluznici, musite oba jednat s bankou a s tou najit reseni. Mezi sebou nemate zadne naroky, dluh jste si vzali oba dobrovolne a splatky behem vztahu jsou bezna vec, bezne naklady bydleni, ktereho jste uzivali oba. Rozchod ani rozvod neni duvod k vyuctovani kazde koruny co kdo komu dal. Rodina zije spolu a ma naklady, to je normalni a taky je normalni, ze se to pak nevyuctovava. Tak to ted vidi i Nejvyssi soud. Take asi vazne zastavni pravo na nemovitosti, to vyresite rovnez s bankou
Manžel by vám měl vyplatit polovinu aktuální tržní hodnoty bytu minus polovinu zbývajícího dluhu na hypotéce. Například pokud má byt tržní hodnotu 4 miliony a zbývá doplatit 1 milion na hypotéce, manžel by vám měl vyplatit 1,5 milionu. Doporučuji konzultaci s právníkem pro přesné a individuální posouzení vaší situace.
Byt jsme sice vybírali spolu, ale v katastru je je jen moje jméno a hypotéka je na mě! Tudíž po právní stránce je můj. Ale manžel mi dal půlku na vlastní vklad. Oficiálně to nikde není a po dobu RD/MD platil celou splátku hypotéky, jinak jsme platili vždy na půl. Jak by to bylo v případě rozvodu? On má očekávání, že má nárok na současnou polovinu hodnoty bytu minus neplacená částka hypotéky… Já tak nějak, že bych ho vyplatila z poloviny součtu splátek hypoték. Jo a v tom bytě bydlíme i s dětmi…
@Anonymní píše: Více
na byt nárok nemá, ale má nárok na polovinu splátek, co se platily za trvání SJM.
A ten jeho počáteční vklad zohledňuješ kde? ![]()
@Kockazvysocan píše: Více
Narovinu nikde, on si myslí, že mi dal celý vklad a přitom jsme jeli napůl… Původní domluva byla že dáme víc, ale narozdíl ode mne neměl. Jen si to za těch 10 let nepamatuje
tvl, tak to jseš hustá ![]()
Na začátku píšeš, že dal půlku, tak tu mu snad vrátíš, ne? Považovala bych to za krádež a na místě budoucího exmanžela bych se teda obrátila na právníky, protože s tebou to asi nebude jednoduché ![]()
Pokud bude schopen dohledat počáteční investici a doložit (výpis z účtu například), tak mu jí samozřejmě budeš muset vrátit. A stejně tak má nárok na polovinu splátek, které jste po dobu trvání manželství do bytu vrazili. Takže v podstatě čistou půlku bytu.
Nebude schopen doložit, dal mi to hotově… Nejsem zlodějka, jen se ptám spíš mě děsí, že bude tvrdit, že to dál celý, když to není pravda… Hlavně za dobu SJM nabil taky nějaký majetek tak počítám, že to půjde proti sobě, třeba si koupil svoje vysněné auto, které nestálo zrovna pár desítek tisíc
Tak ale tu hotovost někde vybral, žejo. Takže ano, když bude chtít, doloží to. Hlavně pokud jste v té době již byli manželé, tak je úplně fuk, na koho je byt psaný, stejně mu náleží půlka. A ano, půlka „jeho“ auta je tvoje.
@unuděná píše: Více
V té době jsme manželé nebyli. Byt se kupoval zhruba rok před manželstvím.