Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Pokud máš bloklý účet, tak s tím hned nic neuděláš, ba naopak. Pokud bude bloklý déle, banka ti vypoví smlovu jako mě.
Píšeš, že dlužíš na pojištění, ale už je na tebe exekuce. Tudíž to už má v rukách exekutor. Nejprve si zavolej tam ať ti řeknou jaká je výše jistiny, atd. Někdy se jim komunikovat ani nechce, ale měla ti přijít obsílka - ta a ta částka apod. Pokud ne, zavolej přislušného exekutora, který to má na starost a domluv se s ním přes telefon na splátkách a vyzjisti pokud možno co nejvíce info.
Splátkový kalendář ti dá, pak ti přijde o tom i papír. U zaměstnání, no říkali mi, že automaticky jim odchází exekuční příkaz o srážkách ze mzdy, takže k zaměstnavateli může dojít. Záleží jsk si nastavíš splátkový kalendář. Od zaměstnavatele to mají jisté a dřív umořené.
Dále postupovat až zaplatíš vše co máš, poslat jim žádost o zastavení exekuce o které musí rozhodnout příslušný soud a pak žádost o konečné vyčíslení nákladů exekuce.
Prý toto do registru nedávají, ale vedou to v centrální evidenci exekucí.
U mě ze 4.000,– po 2letech naskákalo na 16.500,–
Komunikovat bys měla s exekutorem. Kontakt na něj máš na všech písemnostech. které ti poslal.
Já právě žádné písemnosti nedostala. O blokaci účtu vím od pátku, ale dopis žádný nemám, nevím, s kým mám komunikovat.
Na int. bankovnictví mám napsáno exekuce OSSZ
@JayLee píše:
jeste to nepradali exekutorovi nejspisnevolej nikam musis tam osobne
Určitě to chci řešit osobně, ale kde? Na ČSSZ? Na účtu mám psána EXE OSSZ. Jsem z toho jelen. Když je psáno EXE, tak už to asi exekutor má, ne? A mám dohromady 3 bankovní účty, zablokovaný mám zatím jen jeden. Ty další dva mám kvůli úvěrům na bydlení, mám tam každý měsíc připravené peníze na splátku. To mám asi očekávat, že mi zablokují také, že. Ten blokovaný je podnikatelský.
Pokud proběhla exekuce, proběhlo i soudní řízení. Lidé, kteří tvrdí, že jim písemně nic nedošlo, lžou nebo si dopisy nezvedávají.
@matkabagristy píše:
Pokud proběhla exekuce, proběhlo i soudní řízení. Lidé, kteří tvrdí, že jim písemně nic nedošlo, lžou nebo si dopisy nezvedávají.
Nic mi nepřišlo. I jsem se byla zeptat na poště a nic tam nemám. Veškerou poštu jsem vždycky vyzvedávala. Nevím, proč bych měla lhát. Pokud nemáš radu nebo zkusenost, tak prosím nereaguj. Jasně jsem psala, že jsem žádný dopos od exekutora ani soudní řízení neobdržela. Adresu mám už 15 let stejnou… Už takhle mám dost nervy, tak dík, že ze mně děláš ještě lhářku. Ničemu jsem se nikdy nevyhýbala, s úřady komunikovala. Bohužel v posledních měsících už jsem to psychicky nedávala a takhle to dopadlo. Je to jen má chyba. Ale nikdy jsem neměla žádnou nevyzvednutou poštu
Zkušenosti mám, i teda s tím lhaním. Exekuce v rodině jsem řešila. Co píšu, je pravda. Ještě teda jedna konstruktivní rada- lze požádat pojišťovnu o odpuštění penále.
@matkabagristy píše:
Zkušenosti mám, i teda s tím lhaním. Exekuce v rodině jsem řešila. Co píšu, je pravda. Ještě teda jedna konstruktivní rada- lze požádat pojišťovnu o odpuštění penále.
Já vážně nemám důvod lhát. Proto jsem i vlákno zakládala. Nic nemám, tak netuším, koho mám kontaktovat
Banka ti sdělí jméno exekutora. Ten teda koná na základě soudního příkazu. Ale nejsi první borok neinformovaný dlužník.
@matkabagristy to není pravda
Pokud se jedná o ossz nebo financak, pevné vlitnou na účet a at do týdne přijde papír, kvůli tomu, aby člověk účet nevybral
Není to klasické exekuce ale platební rozkaz
Zakladatelko, nemas jako podnikatel zrizenou datovku schranku? Pak by byly veskere dopisy od soudu i exekutora tam. Jinak bych resila se socialkou a snazila se zjistit jmeno exekutora.
Zakladatelko, dlužíte ČSSZ a ten z největší pravděpodobností nařídil správní exekucí. Jejím exekučním titulem je platební výměr, výkaz nedoplatků a ten jste určitě obdržela.
@Sojkka píše:
Zakladatelko, dlužíte ČSSZ a ten z největší pravděpodobností nařídil správní exekucí. Jejím exekučním titulem je platební výměr, výkaz nedoplatků a ten jste určitě obdržela.
Ano, platební výměr jsem dostala v září. Je na necelých 40 tisíc Kč. Exe na účtu je na 96 tisíc Kč
.
Takže to mám řešit s úřednicí, která mi zaslala platební výměr? Já právě myslela, že už to má nějaký exekutor, který tam má nějaké své poplatky. Vůbec tomu nerozumím. Dneska paní zatelefonuji a snad to nějak dobře dopadne
. Teď bych mohla uhradit těch 15 tisíc Kč, pokud mi tedy do zítřka nezablokují ten druhý účet - mám peníze na cestě, právě na ten doposud neblokovaný účet
. Ale proč tedy mám platit o 56 tisíc Kč více, to vůbec nechápu. Vždyť to přeci nemohlo od září tolik stoupnout ![]()
@matkabagristy píše:
Nejdřív blokují, pak teprve informují.
Já jsem měla v ruce exekuční příkaz k prodeji domu mého ex a on vůbec netušil, že se něco děje
. Když mu kvůli dluhu na výživném vyhrožovala moje právnička exekucí o 3/4 roku dřív, tak peníze převedl jinam, zřejmě na účet rodičů. By byl hlupák, kdyby to tak neudělal.
Takhle by to udělal každý, kdo by zjistil, že bude mít exekuci.
Ahoj maminky, tak je problém na světě. Vím, jsem hloupá, můžu si za to sama… Jako OSVČ mám dluh na sociálním pojištění. Řešila jsem to už před rokem, kdy mě sociálka informovala o dluhu - poslední dva roky jsem se starala o osobu s Alzheimerovou chorobou, kdo to zná, ví, jaký je to psychický záhul, poslední rok tak šílený, že jsem úplně všechny věci okolo svého života vůbec nezvládala a měla nakročeno na psychiatrii. Takže ČSSZ mě vyzvala k uhrazení dluhu s tím, že dluh mám od roku 2014 - tento rok jsem měla na 100% uhrazený, řešila jsem to, před pár měsíci mi přišel dopis s tím, že nezaplaceno mám až od roku 2015. Nyní mám na účtu exekuci na více než 90 tisíc. To je šílená suma, předpokládám, že polovina z toho je penále a poplatek za exekuci
.
.
.
Paradoxně, osoba s Alzheimerem před pár týdny zemřela, já se oklepala a v pátek ráno jsem zkoušela telefonovat na ČSSZ, abych dluh začala řešit, chtěla jsem si domluvit schůzku a vyřešit splátkový kalendář. To jsem se tam nedovolala, a odpoledne jsem v obchodě zjistila, že mám zablokovaný účet
Vůbec nevím, kde co mám řešit, dopis jsem žádný nedostala, nevím, koho kontaktovat. Teď mohu okamžitě uhradit 15 tisíc Kč, a potom bych ráda žádala o splátky, pokud to půjde. Ale budu mít účet blokovaný po celou dobu, dokud to neuhradím? A musí se o exekuci dozvědět zaměstnavatel? Jsem nyní nově zaměstnaná druhý měsíc, tak bych měla ostudu jako hrom
Admini, moc prosím o zachování anonymu, děkuji