Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj,
chci se zeptat, jestli má někdo podobnou zkušenost. V minulosti jsem měla exekuci od Dopravního podniku města Plzeň, která už je 3 roky splacená. Teď mi od 8. ledna 2026 blokovali účet (o tom jsem ani nevěděla), a když mi přišla výplata, strhli mi 11 000 Kč. Přitom vůbec nebylo jasné, kdo peníze strhl
.
Zjistila jsem, že jde o exekuci od Dopravního podniku Praha, kam jezdím do školy. Jednou mě zastavil revizor a zaplatila jsem na místě, od té doby mě ale už nikdy nezastavili a pravidelně si platím 30minutovou PID lítačku. Jsem si tedy jistá, že žádnou exekuci aktuálně nemám.
Dovolala jsem se exekutorovi a jeho asistentka mi řekla, že mě někdo „přistihl na černo“, což není pravda, a pak mě poslala na Dopravní podnik Praha, kde mi řekli, že se musím dostavit na Odbor přepravní kontroly a řešit to tam. ![]()
Celá situace mě dost stresuje. Když jsem se podívala na recenze toho exekutora, většina jsou negativní a lidé mají podobné zkušenosti.
Zařiď si datovou schránku a příště nebudeš překvapena.
Co máš za exekuce si můžeš vyjet on-line.
Aby vůbec došlo na exekuci, posílají se nejdříve dopisy s výzvami k zaplacení s informacemi o případné exekuci pokud to neuhradíš. Nikdo ti nestrhne peníze jen tak bez předchozího upozornění
přebíráš si poštu?
@Saboššš píše: Více
Pochybuju, že exekutor bude sbírat pozitivní recenze.
ale bylo by to vtipné „dlužné peníze nám zmizely z účtu, ani jsme nevěděli jak, prostě profesionální a rychlá práce, dávám 5* z 5“
![]()
@Cenarius – dlužné peníze mi zmizely z účtu rychle a profesionálně dávám 5*jen škoda, že většina lidí píše, že exekutor nebere telefony ani neodepisuje, takže realita je trochu jiná:( jinak dík za radu
Exekuce kvůli jízdě na černo nemůže nastat bez nalezaciho, zde cti soudního, řízení. Tudíž máš někde problém s přebíráním pošty.
Kontaktuj nějakou občanskou poradnu.
Tohle bohužel zní jako klasický bordel v evidenci, ne že bys něco udělala špatně. Dopravní podniky a exekutoři mají často oddělené systémy a chyba se pak rozjede bez toho, aby tě někdo předem informoval.
Určitě si vyžádej písemně od DPP podklady k té údajné jízdě načerno a kopii rozhodnutí, na základě kterého exekuce běží. Bez pravomocného titulu ti peníze strhnout nemají. Zároveň bych si zkontrolovala Centrální evidenci exekucí, ať víš, na čem jsi.
Stres chápu, ale nenech se odbýt stylem…musíte si to vyřídit". Když je to jejich chyba, mají povinnost to napravit a peníze vrátit. Recenze bohužel odpovídají realitě, tady je potřeba být hodně důsledná a všechno chtít písemně.
@KralJeliman píše: Více
Nějak ti vypadl meziclanek soud, který má přístup do evidence obyvatel. A kde jsou taky všechny podklady.
@KralJeliman Byla jsem na Centrální evidenci exekucí online, ale nemám tam žádnou exekuci, je možné, že jak mi to dneska strhli, tak se mi to hned vymazalo?
S velkkou pravděpodobností došlo ke ztrátě korespondence. Exekutor nemůže konat bez t. zv. exekučního titulu, což je v tomto případě prravomocný rozsudek soudu. Když víš, který exekutor peníze strhnul, tak ho požádej o rozsudek. Pro příště si zařiď datovou schránku. Papírová pošta je už dost nespolehlivá.
No a tu první exekuci od dopravního podniku jsi měla proč? Přeci kvůli jedné chybné jízdě nejsou exekuce, ale pokuty v řádech do tisícovky 🫣
@Saboššš
Pleteš si pojmy. Z účtu ti nikdo nic nestrhl. Jen se ti účet zablokoval a k dispozici máš pouze životní minimum. V CEE (co si já pamatuju) jdou vidět jen exekuční řízení s PM (tedy po převzetí vyrozumění o exekuci věřitelem i dlužníkem). Vždy nejdřív dojde k blokaci k účtu a teprve poté k vyrozumění o exekuci. Kdyby to bylo naopak - tedy že nejdřív se dlužník vyrozumí o exekuci a teprve poté se přistoupí k blokaci účtu, už by zpravidla nebylo co blokovat, že…
@werajsik Vždyť píšu, že mi zablokovali účet od 8.ledna a to jsem pořádně ani nevěděla protože v tu dobu jsem nepotřebovala nějak platit kartou a platila jsem hotově. A hned co mi přišla výplata, tak mi hned strhli tu částku, takže účet už nemám zablokovaný protože ta exekuce byla za 11 000.Ty peníze mi drží exekutor a já bych je chtěla dostat zpátky protože jak píšu jsem si jistá, že žádnou exekuci nemam ohledně dopravy.No,to že mam k dispozici pouze životní minimum to mi nikdo neřekl ![]()