Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@olino píše:
Nechytrač, nepujčuj si a nebo splácej!!!
To není odpověď na moji otázku. Prosom, v tom případě ty nechytrač.
Dokud nebude schvalene oddluzeni muze exekutor k tobe do bytu nebo provadet jine ukony, jak dostat sve penize zpet. Pujcovat ano, ale splacet uz ne. Takovym neplaticum okamzite vse sebrat
@migmina to není pravda..
zveřejněním podání v insolvenčním rejstříku má dlužník „ochranu“ před exekucí v tom smyslu, že veškeré exekuce se stávají naprosto NEVYMAHATELNÝMI… nelze provést žádný exekuční úkon..
nyní se bude dva měsíce čekat, až se přihlásí věřitelé, udělá se soupis majetkové podstaty a soud rozhodne, zda povolí oddlužení..
každý exekutor má v této fázi již smůlu, dotyčná se s nimi nemusí vůbec bavit, prostě si vyjede svůj záznam z ISIR a ten funguje jako „štít“ proti jakékoliv exekuci…
Na druhou stranu doufám, že se, zakladatelko, k věci postavíš poctivě, máš příjem, zaměstnání a nevykýveš s tím nějakým „darem“, který bude zcela zázračně ve výši 30% přihlášených pohledávek…
hodně lidí si to vypočítá tak, že posílá litr insolvenčnímu správci a další směšnou částku na uspokojení věřitele jen tak, aby splnili hranici (která už dokonce byla i novelou zrušena a stačí posílat insolvenční minimum a „projevit snahu“…) a dělají načerno a příjmy nepřiznávají a neodevzdávají…
pokud pracuješ a chceš to řešit fér, tak držím palce.
Blíže insolvenční zákon v díle 3 IZ :
Účinky spojené se zahájením insolvenčního řízení § 109
(1) Se zahájením insolvenčního řízení se spojují tyto účinky:
c) výkon rozhodnutí či exekuci, která by postihovala majetek ve vlastnictví dlužníka, jakož i jiný majetek, který náleží do majetkové podstaty, lze nařídit nebo zahájit, nelze jej však provést.Pro pohledávky za majetkovou podstatou (§ 168) a pohledávky jim na roveň postavené (§ 169) však lze provést nebo vést výkon rozhodnutí či exekuci, která by postihovala majetek náležející do majetkové podstaty dlužníka, na základě rozhodnutí insolvenčního soudu vydaného podle § 203 odst. 5 a s omezeními tímto rozhodnutím založenými. Není-li dále stanoveno jinak, výkon rozhodnutí nebo exekuce se i nadále nařizuje nebo zahajuje a provádí proti povinnému,
@Lucy75 píše:
zveřejněním podání v insolvenčním rejstříku má dlužník „ochranu“ před exekucí v tom smyslu, že veškeré exekuce se stávají naprosto NEVYMAHATELNÝMI… nelze provést žádný exekuční úkon..
nyní se bude dva měsíce čekat, až se přihlásí věřitelé, udělá se soupis majetkové podstaty a soud rozhodne, zda povolí oddlužení..
každý exekutor má v této fázi již smůlu, dotyčná se s nimi nemusí vůbec bavit, prostě si vyjede svůj záznam z ISIR a ten funguje jako „štít“ proti jakékoliv exekuci…
Na druhou stranu doufám, že se, zakladatelko, k věci postavíš poctivě, máš příjem, zaměstnání a nevykýveš s tím nějakým „darem“, který bude zcela zázračně ve výši 30% přihlášených pohledávek…
hodně lidí si to vypočítá tak, že posílá litr insolvenčnímu správci a další směšnou částku na uspokojení věřitele jen tak, aby splnili hranici (která už dokonce byla i novelou zrušena a stačí posílat insolvenční minimum a „projevit snahu“…) a dělají načerno a příjmy nepřiznávají a neodevzdávají…
pokud pracuješ a chceš to řešit fér, tak držím palce.Blíže insolvenční zákon v díle 3 IZ :
- pohledávky a jiná práva týkající se majetkové podstaty nemohou být uplatněny žalobou, lze-li je uplatnit přihláškou,
- právo na uspokojení ze zajištění, které se týká majetku ve vlastnictví dlužníka nebo majetku náležejícího do majetkové podstaty, lze uplatnit a nově nabýt jen za podmínek stanovených tímto zákonem, to platí i pro zřízení soudcovského zástavního práva na nemovitostech nebo exekutorského zástavního práva na nemovitostech, které bylo navrženo po zahájení insolvenčního řízení; právo na uspokojení ze zajištění přitom náleží v případě zajištěné podmíněné pohledávky i dojde-li ke splnění odkládací podmínky pro vznik takové pohledávky po zahájení insolvenčního řízení; to platí obdobně v případě zajištěné budoucí pohledávky, dojde-li ke vzniku takové zajištěné budoucí pohledávky po zahájení insolvenčního řízení,
c) výkon rozhodnutí či exekuci, která by postihovala majetek ve vlastnictví dlužníka, jakož i jiný majetek, který náleží do majetkové podstaty, lze nařídit nebo zahájit, nelze jej však provést.Pro pohledávky za majetkovou podstatou (§ 168) a pohledávky jim na roveň postavené (§ 169) však lze provést nebo vést výkon rozhodnutí či exekuci, která by postihovala majetek náležející do majetkové podstaty dlužníka, na základě rozhodnutí insolvenčního soudu vydaného podle § 203 odst. 5 a s omezeními tímto rozhodnutím založenými. Není-li dále stanoveno jinak, výkon rozhodnutí nebo exekuce se i nadále nařizuje nebo zahajuje a provádí proti povinnému,
- nelze uplatnit dohodou věřitele a dlužníka založené právo na výplatu srážek ze mzdy nebo jiných příjmů, s nimiž se při výkonu rozhodnutí nakládá jako se mzdou nebo platem.
Děkuji za bohaté informace. Čím, že pokud se o někom řekne, že má exekuce a vyřizuje si insolvenci, pobízí to ke smýšlení, že se jedná o nespolehliveho člověka, který to má na háku. Dluhy si bohužel nesu z bývalého manželství a mám děti, na které jsem sama, takže jsem ztratila schopnost všechno splácet. Přesto, že mám děti, chodím do práce a snažím se věřitele formou insolvence maximálně uspokojit, tzn., splácet tak, jak se očekává, tedy měsíční splátkou že mzdy. Ještě jednou děkuji za informace. Exekutor mi vyhrožuje, že přijde a odneze mi nábytek, který i tak mám pořízeny z druhé ruky, abychom nějak bydleli. Proto jsem chtěla vědět, zda ho musím pustit do bytu, či nikoli.
@migmina píše:
Dokud nebude schvalene oddluzeni muze exekutor k tobe do bytu nebo provadet jine ukony, jak dostat sve penize zpet. Pujcovat ano, ale splacet uz ne. Takovym neplaticum okamzite vse sebrat
Takhle to bohužel nefunguje, insolvencí se vše zastavuje a jediná možnost, jak z hajzlů něco dostat, je přihlásit se viz @Lucy75. Ten zákon je úplně postavený na hlavu a také toho každý neplatící dobytek využívá, respektive zneužívá.
Zakladatelko, klid… NE - on nepřijde… ví, že by to byl zbytečný úkon a náklady na cestu.. jen se tě snaží zastrašit a na poslední chvíli z tebe vymámit ještě nějaké plnění, nejlépe pak finanční
Hele, řekni mu, že se mají přihlásit do ins. řízení a že dobře víš, že nyní již hradit žádné splátky nejen nemusíš, ale ani nesmíš, neboť by šlo (dle výše plnění) o trestný čin Zvýhodnění věřitele podle § 223 trestního zákoníku… http://zakony.centrum.cz/…paragraf-223
on evidentně cítí, že nejsi právně silná, tak to prostě zkouší..
hlavně bych to tu vymazala, dostaneš sodu…
no, insolvenční minimum se výrazně zvedlo, dívala ses už na insolvenční kalkulačku, kolik ti dle platu a počtu dětí bude zůstávat? máš spočítaný měsíční rozpočet s bydlením, aby ses nedostala do další pasti? se záznamem v ISIR ti totiž nepůjčí už nikdy nikdo, budeš muset vyjít s nezabavitelným minimem, snad sis to vše dobře spočítala a rozmyslela!! pokud např. máš plat 20tisíc čistého a dvě nezl. děti, tak ti bude ins. správce nechávat 17.029kč (blíže zde http://zakony.centrum.cz/…paragraf-223) a to už máš i na bydlení, jídlo, školu, kroužky, ošacení, energie…
na děti máš výživné?? to by mělo patřit dětem, nikoliv do příjmu domácnosti pro výpočet ins. srážky, ale to si radši ještě ověř u tvého ins. správce, já se setkávám s opačnými případy, kdy povinní(dlužníci) musí jako přednostní pohledávku hradit výživné na děti (to je dost časté, tato pohledávka má přednost)
@Lucy75 píše:
Zakladatelko, klid… NE - on nepřijde… ví, že by to byl zbytečný úkon a náklady na cestu.. jen se tě snaží zastrašit a na poslední chvíli z tebe vymámit ještě nějaké plnění, nejlépe pak finančníHele, řekni mu, že se mají přihlásit do ins. řízení a že dobře víš, že nyní již hradit žádné splátky nejen nemusíš, ale ani nesmíš, neboť by šlo (dle výše plnění) o trestný čin Zvýhodnění věřitele podle § 223 trestního zákoníku… http://zakony.centrum.cz/…paragraf-223
on evidentně cítí, že nejsi právně silná, tak to prostě zkouší..
hlavně bych to tu vymazala, dostaneš sodu…
no, insolvenční minimum se výrazně zvedlo, dívala ses už na insolvenční kalkulačku, kolik ti dle platu a počtu dětí bude zůstávat? máš spočítaný měsíční rozpočet s bydlením, aby ses nedostala do další pasti? se záznamem v ISIR ti totiž nepůjčí už nikdy nikdo, budeš muset vyjít s nezabavitelným minimem, snad sis to vše dobře spočítala a rozmyslela!! pokud např. máš plat 20tisíc čistého a dvě nezl. děti, tak ti bude ins. správce nechávat 17.029kč (blíže zde http://zakony.centrum.cz/…paragraf-223) a to už máš i na bydlení, jídlo, školu, kroužky, ošacení, energie…
na děti máš výživné?? to by mělo patřit dětem, nikoliv do příjmu domácnosti pro výpočet ins. srážky, ale to si radši ještě ověř u tvého ins. správce, já se setkávám s opačnými případy, kdy povinní(dlužníci) musí jako přednostní pohledávku hradit výživné na děti (to je dost časté, tato pohledávka má přednost)
Ano, všechny tyto věci mám probrané s advokátkou, co se týče placení apod.. To vše je v pohodě. Šlo mi opravdu jen o vysvětlení, co znamená, že se nesmí provádět úkon exekuce. Takto mi to napsala advokátka, než odešla na dovolenou a nechci ji mými dotazy teď obtěžovat. Jsem ráda, že to nyní vím a že jste mi pomohla. Ještě jednou upřímně děkuji. Máte pravdu, diskuzi vymazu, pokud se mi podaří najít, kde se to maže.
Pěkný zbytek dne přeji.
@Lucy75 píše:
pokud pracuješ a chceš to řešit fér, tak držím palce.Blíže insolvenční zákon v díle 3 IZ :
- pohledávky a jiná práva týkající se majetkové podstaty nemohou být uplatněny žalobou, lze-li je uplatnit přihláškou,
- právo na uspokojení ze zajištění, které se týká majetku ve vlastnictví dlužníka nebo majetku náležejícího do majetkové podstaty, lze uplatnit a nově nabýt jen za podmínek stanovených tímto zákonem, to platí i pro zřízení soudcovského zástavního práva na nemovitostech nebo exekutorského zástavního práva na nemovitostech, které bylo navrženo po zahájení insolvenčního řízení; právo na uspokojení ze zajištění přitom náleží v případě zajištěné podmíněné pohledávky i dojde-li ke splnění odkládací podmínky pro vznik takové pohledávky po zahájení insolvenčního řízení; to platí obdobně v případě zajištěné budoucí pohledávky, dojde-li ke vzniku takové zajištěné budoucí pohledávky po zahájení insolvenčního řízení,
- nelze uplatnit dohodou věřitele a dlužníka založené právo na výplatu srážek ze mzdy nebo jiných příjmů, s nimiž se při výkonu rozhodnutí nakládá jako se mzdou nebo platem.
Jenze ten navrh teprva podali, takze jeste evidovany neni a soud na schvaleni taky neprobehl, takze muzou jeste exekutori
No čímpak to tak asi bude. Ten, kdo si vyřizuje insolvenci, nechce platit své dluhy,,, tak to je odpověď na Tvoji, byť zřejmě řečnickou, otázku. Kamoška tímto způsobem místo milionu a něco zaplatí kolem 300.000 a je vysmátá.
A že máš dluhy z bývalého manželství tě nějak omlouvá? nebo co to mělo být za argument? joooo, zřejmě za ně může bývalý manžel, nebo kdokoliv jinej, a ty jako dlužník seš v tom naprosto nevinně,,,jako všichni.
@Anonymní píše:
Děkuji za bohaté informace. Čím, že pokud se o někom řekne, že má exekuce a vyřizuje si insolvenci, pobízí to ke smýšlení, že se jedná o nespolehliveho člověka, který to má na háku. Dluhy si bohužel nesu z bývalého manželství…
@Anonymní píše:
Děkuji za bohaté informace. Čím, že pokud se o někom řekne, že má exekuce a vyřizuje si insolvenci, pobízí to ke smýšlení, že se jedná o nespolehliveho člověka, který to má na háku. Dluhy si bohužel nesu z bývalého manželství a mám děti, na které jsem sama, takže jsem ztratila schopnost všechno splácet. Přesto, že mám děti, chodím do práce a snažím se věřitele formou insolvence maximálně uspokojit, tzn., splácet tak, jak se očekává, tedy měsíční splátkou že mzdy. Ještě jednou děkuji za informace. Exekutor mi vyhrožuje, že přijde a odneze mi nábytek, který i tak mám pořízeny z druhé ruky, abychom nějak bydleli. Proto jsem chtěla vědět, zda ho musím pustit do bytu, či nikoli.
Dluhy si neses ano a to ti manzel drzel kudlu pod krkem nebo neumis byt chytra a predmanzelskou smlouvu udelat? To tu pise kazdy o insolvenci:bohuzel mam dluhy po manzelovi, to urcite a doufam ze ten exekutor ti sebere vse i plat. takyvy jelimani negramotny do kose. doufam ze nemas deti. takovy experiment v podobe matky bych nechtela ani za nic
@Anik píše:
No čímpak to tak asi bude. Ten, kdo si vyřizuje insolvenci, nechce platit své dluhy,,, tak to je odpověď na Tvoji, byť zřejmě řečnickou, otázku. Kamoška tímto způsobem místo milionu a něco zaplatí kolem 300.000 a je vysmátá.A že máš dluhy z bývalého manželství tě nějak omlouvá? nebo co to mělo být za argument? joooo, zřejmě za ně může bývalý manžel, nebo kdokoliv jinej, a ty jako dlužník seš v tom naprosto nevinně,,,jako všichni.
@Anonymní píše:
Děkuji za bohaté informace. Čím, že pokud se o někom řekne, že má exekuce a vyřizuje si insolvenci, pobízí to ke smýšlení, že se jedná o nespolehliveho člověka, který to má na háku. Dluhy si bohužel nesu z bývalého manželství…Ne, neomlouvá mě to. Zároveň ale nepotřebuji, aby mě cokoli omlouvalo. Důležitý pro mě je pohled soudu na věc, nikoli Vas názor nebo posudek, který ani nemůže být objektivní když neznáte podrobnosti. To, kolik zaplatí Vaše kamarádka a je při tom vysmátá, je její věc a pokud s tím máte problém, řešte to s kamarádkou, ale nevyjadrujte se k mému dotazu, pokud na něj neodpovídáte.
@migmina
právní účinky návrhu počínají ZVEŘEJNĚNÍM v ISIR (obvykle do dvou hodin od obdržení soudem).. mám za to, že zakladatelka tam dávno „visí“.. šlo jí jen o to, zda může dojít k faktické mobiliární exekuci - což nemůže…
víš, ve větší části insolvencí je možno vidět jakýsi zištný až téměř podvodný úmysl, ale jsou i tací, kteří se tímto způsobem poctivě restartují, své dluhy hradí a dokonce není až tak vyjímečné, že uhradí 100% všech přihlášených dluhů… je snadné šmahem někoho odsoudit.. ale nikdo nechodí v botech toho jiného.. a v životě se mohou stát různé věci…
na druhé straně takové ty vychcánky, kteří hradí akorát litr měsíčně, jezdí v superbu/audině psané na jinou osobu, v létě po dovolených a uhradí s bídou 30% dluhu taky nemusím
to ale evidentně případ zakladatelky není…
Příspěvek upraven 23.09.20 v 14:25
@migmina píše:
Dluhy si neses ano a to ti manzel drzel kudlu pod krkem nebo neumis byt chytra a predmanzelskou smlouvu udelat? To tu pise kazdy o insolvenci:bohuzel mam dluhy po manzelovi, to urcite a doufam ze ten exekutor ti sebere vse i plat. takyvy jelimani negramotny do kose. doufam ze nemas deti. takovy experiment v podobe matky bych nechtela ani za nic
Co je vám do toho, jaká byla má situace? Vy nemáte právo mě soudit, na to jste malý pan a pro mě cizí člověk. Pokud neodpovídáte k dotazu, nevyjadrujte se.
Dobrý den, má advokátka podala můj insolvencni návrh na soud. Tlačí na mě jeden exekutor, který hrozí návštěvou u mě doma, přesně, že již jsem v insolvencnim rejstříku. Má advokátka mi sdělila, že exekutor již nesmí provádět úkony exekuce. Může mi někdo vysvětlit, co to prosím znamená? Může tedy přijít ke mě do bytu, ale nesmí nic sebrat? Nebo nesmí ani do bytu? Potřebuji vědět, jak se mám bránit a co mu mohu říct, že už nesmí. Děkuji!