Existuje lepší a horší člověk?

7
4.9.26 21:03

Existuje lepší a horší člověk?

Dobrý den,
ve škole se cítím blbě, když nepatřím mezi ty, co dostali nejlepší hodnocení. Mám pocit, že jsem horší člověk. V ničem nevynikám, mám pocit, že jsem zbytečná.

Co určuje, jestli jsem kvalitní člověk? Vždycky mám pocit, že je pro lidi důležitý výkon - chytrost, inteligence, známky, certifikáty atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9470
4.9.26 21:15
@Tery203 píše: Více

Ahoj, na jaké jsi škole? Mně bohužel přišlo, že na našich ZŠ a SŠ se stavělo hodně na známkách, u nás třeba učitelky vyvěšovaly seznam studentů podle známek a tak (snad už se alespoň tohle nesmí, ale nevím). Mně taky tehdy připadalo, hlavně na gymplu, že jsou důležité známky a tak, ještě na VŠ jsem na tohle jela, ale pak jsem se sesypala a dlouhodobě onemocněla a po mnoha letech mi došlo, že kvalita lidí vůbec nespočívá v tom, jaké měli známky. Já tedy měla samé jedničky, ale k čemu mi to bylo, naopak spolužáci s horšími známkami dostudovali a jsou úspěšní. Známky pak nikdo neřešil. A teď, když je mi 40 let, tak na lidech cením daleko více empatii, laskavost, ochotu, přátelskost a podobně a myslím, že takhle to vnímá i větší část dospělých.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5142
4.9.26 21:20

Možná nejsi ve škole tak úspěšná jako jedničkáři, kteří se ani nemusí doma učit, ale horší jako člověk rozhodně nejsi. Na tomhle v životě vůbec nezáleží. Pokud ti jde o úspěšnost, tak v budoucnosti můžeš být klidně úspěšnější než nynější jedničkáři. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
4.9.26 21:33

Moc děkuju, jsem na gymplu ve čtvrťáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25151
4.9.26 21:53

Ach jo, Tery. Dnešní doba je hrozná v tom, že lidem vnucuje tlak na výkon. Nenech se tím molochem strhnout. Ne, nejsi horší člověk, než ti, co mají „samé jedničky“. Například máš krásnou a dnes opomíjenou vlastnost, skromnost. A to, že v ničem nevynikas, znamená jedinou věc: že jsi svůj talent dosud neobjevila. Jestli můžu ze svých zkušeností, zaměř se v životě na to, co moc chceš a co tě činí šťastnou. Poslouchej své srdce, to ti ukáže správnou cestu. Máš na svůj duchovní rozvoj celý život před sebou. A patří k němu i fakt, že je dobré budovat si zdravé sebevědomí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17420
4.9.26 21:55
Žádný lepší nebo horší člověk neexistuje, teda alespoň v tom, co zmiňuješ…
Asi chápu, že teď to všechno posuzuješ vzhledem ke svému věku a pozici studentky, kterou čeká to velké finále. :P
Ale neboj, zdaleka v tom nejsi sama. :hug:
Třeba můj syn, stresuje už od poloviny srpna a teď když nastoupil do čtvrťáku, tak se tam většinou probírá maturitní ples a i ta maturita, která k tomu všemu samozřejmě patří. Ale to se nedá nic dělat…
Však je úplně fuk, jak to ve výsledku uděláš, ale hlavně že to dáš. :andel: :kytka:

Příspěvek upraven 04.09.26 v 22:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15903
4.9.26 22:04

@Tery203 Ano existuje lepší a horší člověk, ale známky ve škole určitě nejsou kritérium.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
143
4.9.26 22:12

Milá slečna, ja Vám poviem jednu vec – už len podľa toho, ako nad tým premýšľate, mi prídete veľmi sympatická. Mám rada ľudí, ktorí sa dokážu zamyslieť sami nad sebou a nad tým, čím môžu prispieť druhým.

Ale nemerajte svoju hodnotu podľa vzhľadu, peňazí, známok, IQ, certifikátov ani spoločenského postavenia. Viete, čo podľa mňa robí človeka naozaj výnimočným? Keď je dobrý, ohľaduplný a súcitný. Keď sa vie správať pekne k ľuďom a nezabudne na druhých. To je podľa mňa jedna z najväčších hodnôt, aké človek môže mať. A žiadna známka Vám ju nevezme.

A ešte niečo – nikto na svete nie je zbytočný. Takto to jednoducho nefunguje. Zbytočný človek podľa mňa neexistuje. Áno, môžete si povedať, že na svete sú aj zlí ľudia, pri ktorých máme pocit, že by tu vôbec nemuseli byť. Tomu rozumiem. Ale aj oni sú súčasťou sveta a aj cez nich sa niekedy učíme, čo nechceme byť, čo je zlé a čo má naopak hodnotu.

Objektívne môžeme povedať, že niekto je v niečom lepší, šikovnejší, múdrejší alebo úspešnejší. Ale z toho ešte nevyplýva, že je ako človek hodnotnejší. Všetci sme dôležití v tom, akí sme a čo do života druhých prinášame. A to sa známkami ani certifikátmi merať nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17420
4.9.26 22:16
@Forest Pilgrim píše: Více

Přiznám se, že lépe bych jí to opravdu nevysvětlila… :palec: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
448
5.9.26 09:52

Myslím, že se vůbec hodnota člověka nedá posuzovat podle nějakých objektivně měřitelných výsledků práce a už vůbec ne podle hodnocení ve škole.
S odstupem času můžu říct, že neplatí, že jedničkáři by byli obecně v životě úspěšnější. To bychom tu ale stejně mohli polemizovat, co to je vlastně úspěch a jak jsou lidé šťastní, to ví jen oni.
Podle mě štěstí je žít v souladu se sebou, starat se o vztahy a zdraví. Najít si něco, co tě bude naplňovat, ale nemusíš v tom být nejlepší ani to nemusí být nic „prestižního“. Prostě žít si tak, aby v tom bylo tobě dobře.
A samozřejmě nějaké kompromisy musí člověk většinou dělat, často se asi nedaří vše tak, jak si to člověk představuje a zažívá i řadu „opruzů“, ale nějak si v tom najít svou cestu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1839
5.9.26 09:54

Prospech se precenuje. Na skole jsem spise podprumer a ted se mam lepe nez jednickari.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.9.26 10:07

Na škole, hlavně na základní, jsem nepatřila mezi ty lepší, chytřejší a výkonnější. Když jsme měli po 18 letech sraz zjistila jsem, že ti lepší dopadli vlastně hůř než já, někteří teda. Dluhy, násilí na rodině, soudy, neprosperující firmy, za pípou. V kovidu bez práce. Že školí kam jsem se hlásila, si dělali legraci, klepali na hlavu, pomlouvali. Ale: mám práci jistou ve státní sféře. Vlastě bych ji mohla vykonávat téměř všude a zaměření je velké. Mám kde bydlet, čím jezdit, žádné dluhy, dítě, stálého partnera. Tak mám Vlastě pocit, že jsem to vyhrála líp jak ti lepší ze školy. V životě nejde jenom o výkonosti ale taky o dobrá rozhodnutí.

• Citovat
  • Upravit
40277
5.9.26 10:08

Klíčové je mít dobrý a naplněný život. Přatele, rodinu, spokojenost v praci. V tom se nějaká jednička naprosto ztratí.
Samozřejmě, nevzdělaný a hloupý člověk je… nevzdělaný a hloupý člověk. Jenomže to zdaleka není jen vysvědčení. Jako první bych v tomhle věku hledal přatele a pak práci, co by mě bavila a mohl bych jí opravdu dělat (jo, můžu chtít být kosmonautem, ale… :roll: :P ).
A ano, může to znamenat další vzdělávání, ale už budu vědět, že to chci, ne jen, že musím (račte si povšimnout, že o jedničkách nemluvím ;) ). :think:
Pozn.: I jedničkář mûže být super člověk, ale taky pěkny ho_ado. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4055
5.9.26 10:16

@Tery203 Za mě spočívá kvalita člověka spíš v jeho charakteru – v tom, jak je empatický, spolehlivý, zodpovědný a podobně – než v tom, kolik má certifikátů. Znám kluka, co má jen základku, a je to báječný táta i skvělý člověk. Naopak sousedka s výškou je pěkná pipka.
Nesrovnávej se s ostatními, určitě jsi v něčem dobrá. Co umí Blažena a kolik má Pepík certifikátů, ti může být jedno. Hlavní je, abys byla spokojená ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25151
5.9.26 14:00
@Černá Madonna píše: Více

Viď, taky mi to přijde moc pěkně nepsané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová