5. dítě - rozum vs. cit

Anonymní
31.8.26 00:39

5. dítě - rozum vs. cit

Ahoj všichni. Mám dotaz spíš pro ženy, které mají větší počet dětí. Samozřejmě odpovědět může každý.
Mám 4 děti pod 6 let. S partnerem jsme původně nechtěli čtvrté, nakonec ale všechno dopadlo jinak. Partner je ale toho názoru, že 4 děti jsou až dost. Jenže tady nastává problém.
Já osobně toužím po dalším. Jenže jsem tak přetížená, že se sotva zvládnu postarat o všechno kolem sebe, natož abych řešila sebe samu. Nejhorší na tom všem ale je to, že já vím, že 5 dětí by bylo moc. Nezvládli bychom to finančně, pokud bychom oba nechodili do práce hned, nejlépe každý rovnou do 2 prací. Jenže moje tělo i přes všechna fakta pořád křičí po dalším těhotenství.. Nevím, jak bych to zvládla fyzicky, ale psychicky by mě to zničilo úplně. Můj rozum říká, že páté dítě nechce, ale moje tělo říká opak.
Bohužel, tohle je v mém případě důsledek spousty problémů, traumat a celkové samoty a špatného dětství. O tom ale teď nemluvím.
Může mi někdo poradit, jak s tím pocitem bojovat? Můj mozek uvažuje racionálně, ale moje srdce a tělo s tím bojuje. A já už vážně netuším, co a jak dál..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15078
31.8.26 01:05

Prosím Tě, poslechni rozum. Máme 4 děti. Mezi prvním a čtvrtým je 6,5 roku. Taky jsem měla velkou touhu po dalším těhotenství a voňavém miminku. Evidentně jsme na tom byli a stále jsme finančně mnohem lépe než vy, měli jsme nulové hlídání, ale fyzicky i psychicky jsem děti zvládala krásně, často úplně sama několik dní v kuse včetně školy a školky, nemocí svých a dětí, neměla jsem žádné problémy sama se sebou. Ale rozum zvítězil, 4 děti nám stačily.

A pak se druhé dceři stal vážný úraz s psychickými následky, které mají značně negativní vliv na celou rodinu. O 3,5 roku později třetí dcera poměrně vážně onemocněla. Trvá to už více než 9 měsíců a je to šílené. Jasně, nikdo netušil, že nás potkají takové zdravotní maléry. Ale představa, že máme ještě další dítě, je šílená. Nejmladší je 5,5 roku. Kvůli těm nemocným dětem potřebuji práci na home office, což se hledá dost špatně.

Před 2 lety jsme si pořídili jorkšíra. Primárně jsme hledali terapeutické zvířátko pro dceru s těmi psychickými potížemi. Ale je to miláček celé rodiny. Třeba by sis taky mohla pořídit pejska, třeba by Tě pak ty další mateřské pudy přešly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9713
31.8.26 06:01

Poslechnout rozum. Nejde plodit neomezeně. Buď ráda, že máš 4 zdravé děti.
Sama píšeš, že se cítíš přetížená. Ještě uvažuješ o dalším? Zvládneš sama uživit pět dětí, když se ten tvůj partner na tebe třeba vyprdne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9240
31.8.26 07:07

Jednoznačně rozum. Ja mam taky zblbly hormony, mame deti 3 a ja porad chci dalsi, koukám po miminech, rozplyvam se nad mini vecma, mam přehled v kocarcich, porad to ve mně ne, nevim proc. Ale vim, ze dalsi dite nebude. Manzel nechce, to je hlavni duvod. A pak taky to, ze 2 deti maji ruzne diagnozy, pece az az, silenost. Někdy zvládám levou zadni, jindy bych potřeboval aspon par dni nemit zadne dite. Práce k tomu všemu je taky kapitola sama pro sebe, ale bez ni by to jaksi nešlo. Proste dalsi dite rozhodne ne. Počkám si na vnoučata. Snad aspon jedno z dětí bude deti mit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4947
31.8.26 07:14

Co chceš za odpověď?
Odpověděla jsi si sama… Najdi si nějaký čas pro sebe a vstup do psychoterapie, aby jsi vyřešila svá traumata. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4947
31.8.26 07:18

Navíc to dítě nemusí být úplně v pohodě (myslím specifické dítě), může se něco vyvrbit věkem. Zvládneš to?. (nemoce nechodí po horách ale po lidech ). Děti máte zatím malé, ten masakr teprve přijde… :kytka: :kytka:
Máme několik specifických dětí, do posledního jsme šli až s velkým věkovým rozdílem, finančně zabezpečeni a zpětně si říkám, že nechápu, jak jsme mohli některé životní situace přežít. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17106
31.8.26 07:22

Doporučila bych terapii, zaměřit se třeba na sebevzdělávání a domácí mazlíček taky není špatný nápad. A asi bych se o tom zmínila i na gynde - jestli nemáš rozházené hormony - pokud je ta touha tak silná a nelogická.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4440
31.8.26 07:40

Já bych na tvém místě opravdu zabrzdila. A nemyslím to zle. Sama píšeš, že jsi už teď tak přetížená, že sotva zvládáš péči o všechno kolem sebe a na sebe ti nezbývá vůbec nic. Zároveň víš, že finančně by páté dítě bylo obrovský problém a že psychicky by tě to mohlo úplně zničit. To nejsou malé pochybnosti, které se dají přebít tím, že „srdce chce další“. To jsou dost zásadní důvody další dítě teď nemít.

Navíc sama spojuješ tu obrovskou touhu po dalším těhotenství se svými traumaty, samotou a špatným dětstvím. Právě proto bych místo dalšího těhotenství opravdu zkusila terapii a zjistila, co přesně ti ten pocit nebo představa dalšího dítěte dává a co se tím snažíš zaplnit.

Čtyři děti pod šest let jsou samy o sobě obrovský zápřah. Další miminko ti nepomůže vyřešit samotu, trauma ani vyčerpání. Spíš ti vezme další síly, které už teď podle vlastních slov nemáš. Takže za mě opravdu: brzdi. Ne proto, že by bylo něco špatného na tom toužit po dalším dítěti, ale protože nemusíme každou silnou touhu naplnit. Někdy je potřeba poslechnout právě ten rozum a začít se starat taky sama o sebe a o děti, které už máš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4947
31.8.26 07:56
@Králičice píše: Více

Domácí mazlíček ve chvíli už nyní padá na pusu a děti a manžel nemají stejnou touhu ji akorát bude vyčerpávat dál. Navíc nevyřeší tu touhu, naopak budou mít časem yy zvířat a na pusu bude padat stále. :kytka: Pokud se nebavíme o rybičkách, ale tam asi touhu pečovat a nebýt sama neukojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35038
31.8.26 08:11
@Anonymní píše: Více

Poslechni rozum, mysli na ty děti co už máš. Je hodně důvodů, proč páté dítě nemít. Už teď nezvládáš, finančně to taky moc nedáváte. Mít páté dítě je sebevražda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.26 08:13

Abych byla uřímná, už to, co máte teď, je velmi přes čáru. Já jsem zastánce velkých rodin a rozhodně si nemyslím, že dvě obligátní děti jsou pro všechny akorát. Ale mít 4 děti do 6 let, už to je šílený nerozum, pokud to není nějaká hříčka typu trojčata, což nenaplánuješ.
Už to, jak to máte, je ekonomicky a pečovatelsky dost problematické vůči těm dětem. Když by se zvolil třeba dvě a dvě a větší rozestup, tak se to lépe rozloží a třeba starší děti už končí vysokou nebo střední, když nastupují mladší. Takhle to vše přijde a přichází najednou a jedeš za hranou už teď a bude hůř.
Jinak znám rodiny s více než dvěma dětmi a pokud tam byly malé rozdíly, tam děti trpěly nedostatkem péče, protože se prostě nelze rozkrájet a pokud byl větší rozdíl a některé děti samostatnější, tak to odnesla ekonomicky ta matka tak, že se z toho nikdy nevzpamatovala-pracovně.
A to mluvím o milujících rodinách, kde to v podstatě funguje.
Já bych chtěla ještě jedno dítě, když jdu okolo někoho s kočárkem, kde vykukuje a staví se na 4 miminko, tak mě píchne lítostí, že už nic takového nebude.
Ale když si odečtu ještě jinou specifickou situaci, tak by to pro mě byla ekonomická i časová likvidace takovým způsobem, že by ze mě asi byl sociální případ, protože bych se asi nemohla vrátit do práce a najít jinou by byl reálně téměř nepřekonatelný problém.
A to byl fakt těm stávajícím dětem neudělala.

• Citovat
  • Upravit
15772
31.8.26 10:47

Byl nám andělem rozum a občas je dobrý aby zvítězil nad pudama. Očividně tě naplňuje fáze těhotenství a miminka, nejspíš ti to dodává pocit důležitosti. Budeš si muset najít jinou zálibu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
31.8.26 10:59

Já bych ti řekla jdi do toho, ale pokud sama píšeš, že jsi vyčerpaná a chyběly by finance, tak bych do dalšího nešla. Já momentálně čekám čtvrté, ale na hubu nepadám, protože mezi prvním a třetím je velký věkový rozdíl. Finančně to taky zvládneme, ale bude to stopka a při porodu se nechám podvázat. To, abys ty byla v pohodě je strašně důležitý, nejen pro tebe, ale i pro tvoje děti. Vím, jaké to je, když žena touží po dítěti, takže přesně vím, co cítíš. Nepíšeš kolik ti je. Třeba byste zvládli ještě jedno, až děti budou větší. U nás ten věkový rozdíl mezi první a třetí je 12 a půl roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.8.26 11:10

Pokud bys napsala, že ty 4 děti už jsou starší, že ty se na to cítíš a že to v pohodě zvládáš, tak ti napíšu, ať do toho jdeš. Ale máš 4 děti během 6 let, jsi vyčerpaná a partner stejně nechce.
Nechápu, co řešíš. A respektuj přání partnera, kterému jsi ani po tom, co s ním máš 4 děti nestála za to, aby si tě vzal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4004
31.8.26 11:54

To je příroda. Vydrž, časem to přejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie