Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj, suché lůžko jsem měla cca před 2 lety a byla to síla
Děsná bolest, pokud si pamatuji, možná i
srovnatelná s porodními bolestmi
![]()
A říkala jsi mu, že se nemůžeš pořádně najíst ![]()
Když mě trhali dolní 8,, měla jsem tak ďásno sešité, že se mi jídlo nemělo kam dostat. Ale já ani 14dní nemohla otevřít pusu, natož něco pozřít. Je divné, že ti může být vidět „kost“???
Nám doporučili vyplachovat peroxidem, nebo pak šalvěj (je protizánětlivá a hojivá) pomocí inj. stříkačky a na čištění měl muž doma takový zvláštní háček. A později pak „solo“kartáček. A byli jsme krytí antibiotiky…a to jsem kojila, malá měla 6m. Proto taky chudák první den blila
Prostě to vyšlo úplně blbě… Poslední 8 si dobrovolně vyrvat nedám (je to taky dolní
)
No nevím
Já byla upozorněna nato, že se rána nesmí vyplachovat ničím, ani obyč. vodou při pití či čištění zubů
![]()
@mmonica píše:
Vyplachuj odvarem ze salveje
Aha, dolní bývají horší, že
Nebo se pletu
![]()
@palošek píše:
Když mě trhali dolní 8,, měla jsem tak ďásno sešité, že se mi jídlo nemělo kam dostat. Ale já ani 14dní nemohla otevřít pusu, natož něco pozřít. Je divné, že ti může být vidět „kost“???
Nám doporučili vyplachovat peroxidem, nebo pak šalvěj (je protizánětlivá a hojivá) pomocí inj. stříkačky a na čištění měl muž doma takový zvláštní háček. A později pak „solo“kartáček. A byli jsme krytí antibiotiky…a to jsem kojila, malá měla 6m. Proto taky chudák první den blilaProstě to vyšlo úplně blbě… Poslední 8 si dobrovolně vyrvat nedám (je to taky dolní
)
No já mám antibiotika taky, no.
Popravdě mě to už moc nebolí naštěstí, jen se strašně bojím, že mi tam zas zapadne to jídlo a znovu to začně - ta děsná bolest apd. a budu zas chodit na drény tisíc let.
Jinak najíst se můžu, jen jde o můj osobní pocit, že to jídlo tam asi padá. ![]()
Já teda nebyla na osmičce ale teď během měsíce dvě sedmičky a dvě šestky
Dr. říkala hodně chladit a ničím nevyplachovat.MAx.odvarem ze šalvěje, jen poválet v puse.Taky mám pocit, že mi tam občas zaleze jídlo, tak jen opatrně vypláchnu. Hlavně nevycucávat aby nevzniklo to suché lůžko. Napadlo mě, při jídle si na ránu dát takový ten gázový tamponek co ti tam určit strčil po trhání a po jídle jej zas vyndat
Nebo jíst jídla co tam nepolezou. Já byla raději 2 dny na tekuté stravě a i teď se vyhýbám rýží a všemu co by mi tam zalezlo.
@Larr jj, dolní jsou horší, ale záleží, jak jsou uložené…většinou šikmo a do kosti…auau, to bylo 3/4hodinové utrpení…naštěstí se to zahojilo a s tou poslední fakt neeejdu
@Pauluuska tak jestli už to máš zhojené, tak snad by se to opakovat nemuselo…ale nevím, jak je to s tím suchým lůžkem…
Vyplachovat se nemá hlavně ze začátku, aby se utvořila krevní sraženina a přestalo to krvácet. teď už by to snad vadit nemělo. já měla po resekci doporučený corsodyl. je na hojení i desinfekční. po jídle bych to klidně vypláchla…
no ale s tím suchým lůžkem nemám žádnou zkušenost. držím ti palce, ať se ti to brzy zhojí. a oni ti to po trhání nešili? ![]()
Manžel měl suché lůžko po extrakci osmičky na zač. roku, hrozně ho to bolelo hned ten den, kdy byl na zákroku, nějak si blbě vypláchl pusu, čímž si to lůžko udělal. Pak už to snad nijak zvlášť nebolelo, ale fakt pekelně mu táhlo z pusy (tak, že smrděla celá místnost). Zbytky jídla si vyndával nějakým párátkem či čím (samo opatrně, aby se neporanil), ale hlavně několikrát denně (po každém jídle) vyplachoval roztokem peroxidu- z lékárny bez předpisu asi za 50 kaček. To za pár dní opravdu pomohlo. Držím palec.
To se mi taky před několika lety stalo..měla jsem doma kysličník ten slabej z lékárny a injekci s takovou dlouhou zahnutou tupou jehnou a po každém jídle jsem si tam tou injekcí vypláchla tu dírku..jinak mi taky doporučili nacpat do rány před jídlem vatičku po jídle vyndat… ![]()
Mě dal zubař injekci s takovou černou tenkou násadou a tím se dala rána dobře vyplachovat…
@Pauluuska
já vyplachovala 0,2 corsodilem je výbornej opravdu ![]()
Jsem se teď vrátil z pohotovosti. Mám taky suché lůžko po trhání osmičky. Ránu mi zadrénovala a mám zítra ráno volat svojí zubařce. O vyplachování nic neříkala, tak uvidíme.
Jinak sranda je to opravdu veliká :-/
Ahoj,
chtěla bych se zeptat. Už skoro dva týdny mám vytržené dvě osmičky na pravé straně. Samozřejmě jen ta dolní mi dělá potíže. Jelikož se po třech dnech do rány dostalo jídlo, chodila jsem až do včerejška na výměnu drénu. Dnes mi pan zubař oznámil, že se jedná o suché lůžko - ztratila se krevní sraženina a jde vidět obnažená kost. A taky to, že extrakční rány viděl, ale to, co mám já, je úplná díra.
A místo drénu mi vložil do rány acylpyrin. Jen se teď bojím, že mi to jídlo zase do rány bude padat a znovu to začne bolet. Jím už normálně, snažím se jíst na levé straně, vyplachuju jen jemně po jídle vlážnou vodou - ale to jsem dělala předtím taky, a nepomohlo to. Nemáte zkušenosti? Nebo rady, jak tomu nějak zabránit nebo triky, jak opravdu to jídlo půjde z rány ven, pokud se tam dostane? Už ani požitek z jezení nemám.
Děkuji za info.