Ulomená jednička

75
30.8.12 12:50

Ulomená jednička

Dneska se nám stal úraz. Malý pochodoval kolem stolu v obýváku, uklouzla mu nožka a narazil horníma zoubkama o hranu. Odlomil se mu kousilinek horní jeničky. Je to lehce viditelné. Zdravý zoubek má přirozeně do obloučku a ten odlomený je teď jakoby zarovnaný. Má venku teprve 4 zuby a stane se tohle. Jsem z toho úplně na nervy. Zítra jedeme poprvé k zubaři a já už se děsím, co se bude dít? Myslíte, že mu s tím bude něco dělat? Máte podobnou zkušenost? Malému je 12 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5215
30.8.12 12:54
@Verulda86 píše:
Dneska se nám stal úraz. Malý pochodoval kolem stolu v obýváku, uklouzla mu nožka a narazil horníma zoubkama o hranu. Odlomil se mu kousilinek horní jeničky. Je to lehce viditelné. Zdravý zoubek má přirozeně do obloučku a ten odlomený je teď jakoby zarovnaný. Má venku teprve 4 zuby a stane se tohle. Jsem z toho úplně na nervy. Zítra jedeme poprvé k zubaři a já už se děsím, co se bude dít? Myslíte, že mu s tím bude něco dělat? Máte podobnou zkušenost? Malému je 12 měsíců.

z prvníma zoubkama dělat nebude asi nic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3108
30.8.12 12:55

@Verulda86 podle mě se dít nic nebude jenom mu to zabrousí aby se náhodou nepořezal o ostré hrany jinak pokud je to jenom tohle tak to řešit nebude :) v pohodě to jsou ještě mléčné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5829
30.8.12 12:56

@Verulda86 pokud to má jen kousek tak pochybuju, že by s tím něco dělal. max. zahladil ostrý okraj.
kdyby to měl moc (do dřeně) pak by to ošetřit musel, aby nedostal zánět. předpokládám, že se to „dodělá“ bílou plombou. ovšem nevím, zda by to někdo dělal takovému prckovi. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5829
30.8.12 12:58

Sice to jsou „jen“ mléčné, ale předčasná ztráta mléčných zubů může naškodit víc než si kdo myslí… a i mléčné zuby se kazí a je třeba je ošetřovat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3011
30.8.12 13:12

Synovi, když byl 1,5 r. se stal také úraz, spadl na terase ze schodku a přední 2 zoubky si vylomil, měl je po celou dobu černé, dle Dr. se s tím nic nedalo dělat než vypadnou. Teď v létě vypadly /konečně ;) / a narostli mu místo nich krásné nové zoubky. Radši si ale zajdi k Dr., třeba bude fakt zapotřebí alespoň zabrousit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
30.8.12 13:18

Zrovna před pár dny se něco podobného stalo synovi (2.5), přeletěl přes řidítka odrážedla a urazil si cca třetinu jedné jedničky, druhá se kýve. Včera jsme byli u zubařky, prý se s tím nedělá nic, jen nalomený zub se může víc kazit, což by se řešilo až pak a taky je otázka, jestli zuby vůbec přežijí, nárazem se v nich může přerušit cévka a tudíž pak odumřou, zčernají a musí se dát pryč. Nestresuj se tím, je to hlavně kosmetická věc, může to mít trochu vliv na vývoj řeči, ale asi ne nějak zásadní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
30.8.12 13:41

Zkušenost máme, byly mu necelé dva, spadl pusou na dlažbu, prokousl si v puse kde co a uštípl si kousek jedničky, jen malinko, nic dramatického, viditelné trošku. Asi jak máte vy. Zubařka nás vzala okamžitě, prohmatala, prohlídla, dala nám fluoridační pastu (natírat 1× týdne), měl být týden na kašovité (nekousací) stravě, aby se nezhoršilo případné poškození měkkých tkání v dásni, přední zoubky čistit týden je lehounce prstem, poté velice opatrně kartáčkem. další kontrola za měsíc a pak nás co měsíc kontrolovala ještě 3× a pak poslední kontrola za tři mesíce (čili celkem nás sledovala 7 mesiců), jestli zub nečerná, nebolí, apod. Řikala, ze poskození muze byt v dasni a projevi se do půl roku, když do té doby ne, je to ok.
U nas nastesti bylo vsechno ok, prcek uz po tydnu ani nevedel, ze mel neco se zubem, normalne jsme pak cistili, nic mu nezčernalo, nekývalo se, dobry. :-)
A to ustipnutí se u mlecneho zubu nijak neresi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
30.8.12 13:43

Malej má to samý - narazil zubama na rám postele, má to teda dost a nedělala jsem nic. Proč ten stres? Nejdřív jsem ho chtěla vzít aspoň na zabroušení, bylo to dost ostré a Mára si pořád rozkousává o zuby ret, když padá, tak taky kvůli tomu, ale než jsme se vrátili z dovolené, tak se ostré hrany obrousily samy, takže jsme nedělali nic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
30.8.12 13:57
@Clementine píše:
Zkušenost máme, byly mu necelé dva, spadl pusou na dlažbu, prokousl si v puse kde co a uštípl si kousek jedničky, jen malinko, nic dramatického, viditelné trošku. Asi jak máte vy. Zubařka nás vzala okamžitě, prohmatala, prohlídla, dala nám fluoridační pastu (natírat 1× týdne), měl být týden na kašovité (nekousací) stravě, aby se nezhoršilo případné poškození měkkých tkání v dásni, přední zoubky čistit týden je lehounce prstem, poté velice opatrně kartáčkem. další kontrola za měsíc a pak nás co měsíc kontrolovala ještě 3× a pak poslední kontrola za tři mesíce (čili celkem nás sledovala 7 mesiců), jestli zub nečerná, nebolí, apod. Řikala, ze poskození muze byt v dasni a projevi se do půl roku, když do té doby ne, je to ok.
U nas nastesti bylo vsechno ok, prcek uz po tydnu ani nevedel, ze mel neco se zubem, normalne jsme pak cistili, nic mu nezčernalo, nekývalo se, dobry. :-)
A to ustipnutí se u mlecneho zubu nijak neresi.

Tak to je zajímavé, nic takového naše zubařka neříkala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
30.8.12 14:07

@ivuska.h
asi mame dobrou zubarku :think: :D
rikala, ze ho ani nebude rentgenovat, protoze takhle malý deti se stejne pohnou a je to k nicemu. A ze pokud s tím neco má, do půlroku se to pozná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
30.8.12 14:38

MAlá si takhle uštípla jedničky a dvojky. Spadla na schodech. Má to teda jen trošku a nemá ostré hrany. Zubařka jí s tím nedělala nic. Pokud je to jen kousek skloviny, tak to nevadí. Horší by bylo kdyby to byla třeba půlka zubu nebo tak.

• Citovat
  • Upravit
25.6.13 10:53

Co se dělá s ulomenou jedničkou u 3 letého chlapce? Doktorka mu ji tam nechala, aby se mu nekřivily ostatní zoubky s čímž souhlasím, ale přijde mi divné mu nechat zub otevřený, kde se mu bude dostávat jídlo a nečistoty. Ale nedokážu si představit u něj čistit kanálky a plombovat. :roll:
Jakou máte zkušenost? Děkuji :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
25.6.13 10:54

@amarantova náš má na ní nalepenou bílou plombu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6594
25.8.17 17:54

Holky, prosím poraďte - dítko 4r si dnes / možná včera? uštíplo asi 4mm kousíček předního horního zoubku. Za týden jsme objednaní na preventivku k zubařce, mám to řešit dříve nebo co se s tím bude dělat? Nic nebo to jen trochu zbrousí? Znamená to, že zoubek odumře? Achjooo…na první pohled to není vůbec vidět, fakt je to kousíček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.