Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat…stalo se někdy někomu, ze při fyzické námaze tep vyskočil až nad 200 tepu/min? To by nebyl takový problém, jsem poměrně mlada, ale problém vidim spis v tom, ze se ten tep nechtěl uklidnit a lital mezi 190 - 210 tepu. Nejdeiv se mi to stalo asi dva roky zpět, drzela jsem si tep na nějakých 150 a najednou sám vyskočil takhle vysoko a nešel Cca 15 minut uklidnit. Od te doby nic a po dvou letech teď nedávno znovu, chodím na jumping a zrovna byla oteviracka nového studia, po 1h a 20 minut zase ten stejný pocit, tentokrat se tep ale nemohl uklidnit 20 minut, už jsem měla teda neskutečný strach. Nakonec teda slezl. Do toho jsem 2 roky zpět řešila přeskakování srdce, doktorka mi na to řekla, ze to jsou extrasystoly. Pak byl klid a teď se to zas vrátilo, nic extra, tak 20× denně nepříjemný pocit. Jsem objednána na holtera, doktorka mi na to řekla, ze se nemám sportu vyhýbat, ale ze jestli se to často nestává, tak se nemám bát. No sice se mi to jako stalo 2× v životě s velkým časovým rozestupem ale strach mám😳
@Barččaa píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat…stalo se někdy někomu, ze při fyzické námaze tep vyskočil až nad 200 tepu/min? To by nebyl takový problém, jsem poměrně mlada, ale problém vidim spis v tom, ze se ten tep nechtěl uklidnit a lital mezi 190 - 210 tepu. Nejdeiv se mi to stalo asi dva roky zpět, drzela jsem si tep na nějakých 150 a najednou sám vyskočil takhle vysoko a nešel Cca 15 minut uklidnit. Od te doby nic a po dvou letech teď nedávno znovu, chodím na jumping a zrovna byla oteviracka nového studia, po 1h a 20 minut zase ten stejný pocit, tentokrat se tep ale nemohl uklidnit 20 minut, už jsem měla teda neskutečný strach. Nakonec teda slezl. Do toho jsem 2 roky zpět řešila přeskakování srdce, doktorka mi na to řekla, ze to jsou extrasystoly. Pak byl klid a teď se to zas vrátilo, nic extra, tak 20× denně nepříjemný pocit. Jsem objednána na holtera, doktorka mi na to řekla, ze se nemám sportu vyhýbat, ale ze jestli se to často nestává, tak se nemám bát. No sice se mi to jako stalo 2× v životě s velkým časovým rozestupem ale strach mám😳
Dcera taky mívá záchvaty tachykardie. Po prvním záchvatu byla podrobně vyšetřena na kardiologii, včetně holtera a navíc tehdy vyfasovala na měsíc epizodní záznamník ekg, kterým se povedlo jeden takový záchvat zaznamenat. Dle lékáře ji to nijak na životě neohrožuje, zádná omezení nemᡠPokud by se to opakovalo častěji je možné řešit katetrizační ablací. Každopádně by tě měl vyšetřit kardiolog.
Určitě podrobné kardiologické vyšetření. Pokud by se potvrdila nějaká AVRT / AVNRT, tak pro klid duše elektrofyziologické vyšetření a ablace. Osobně bych se stále děsil, kdy to přejde do polymorfní komorové tachykardie (velice vzácné, ale…).
@Barččaa Určitě to chce pořádné vyšetření. Trápilo mě to dlouhodobě, jednou se mi to stalo v ordinaci po operaci srdce a už mě připravovali na sál, pak se to naštěstí uklidnilo. Ale asi 4 roky zpátky jsem podstoupila ablaci a od té doby mám klid.
Tep 150 máš pořád? ![]()
@Hanullka nene, v klidu problém nemám, vyssi tep někdy ze stresu, ale jumping je docela náročný a tam si teď dávám bacha, abych nepresahla 170tepu za minutu. Jen mi jde o ty dva záchvaty, jinak problém nemám. Kdyby se mi tep hned sklidnil, tak ok, ale on nešel dolu. Naštěstí se to neděje když jsem v klidu, ale jen při fyzické námaze se to stalo ![]()
Také jsem mívala tep přes 200…ale mě se to stávalo i v klidu..prostě 70 pak přišla extrasystola a šup letěla jsem 240. Nyní jsem po katetrizačni ablaci a mám klid. Měla jsem supraventrikularni tachykardii. Docela jsem se bála jelikož taťka měl fibrilaci komor a zástavu. Ale to je spíš vzácné.