Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lucy75 píše: Více
asi tak
a bude i něco mezi tím? myslím, jestli od každodenního každominutového kontaktu přejdou nějak plynule do „nešahej na mě“? nebo to je ze dne na den? já bych ráda nějaký kompromis, zlatou střední cestu, aspoň na čas
tak čekám… ![]()
Kdo má ukecané dítě chce tiché a kdo má nemluvku chce aby víc mluvilo ![]()
@Keyllah píše: Více
záleží, jak moc bouřlivé budu hormony
ale to největší mazlení dle mne postupně přejde na základce…
určitě to nejde říct generálně, děti jsou různé, jako my jsme různí…
a třeba na táborech se se mnou jako s vedoucí přišly pomazlit klidně i 10-12leté děcka, aspoň se obejmout, pohladit po vlasech… někomu fyzický kontakt chybí víc, někomu vůbec…
@Keyllah píše: Více
A víš co? Mně tohle obyčejný pochopení pomohlo
Když jsem tohle téma s kýmkoliv otevřela, dostalo se mi jenom výčitek, poučování, ale podpora nepřišla žádná
Chodím k sousedům na kickbox ![]()
@Anonymní píše: Více
tak aspoň vidíš, že v tom nejsi sama
já v jistém věku taky často slýchala stesky matek : On/ona mi furt visí na noze, ani nic dělat nemůžu, to je otřesný…
mně to přišlo hrozné - jako snažilce marné 13let, takže já tohle téma osobně vnímám prostě úplně jinak… to je jak o povaze, tak o osobním příběhu…
co já bych tehdy dala za dětské ručičky…
a dnes zas
ale mám to dobrý - vymacešila jsem malá vnoučata, tak už si plánujem letní dovču u mně na chalupě a to se ale obrovsky těším, malé jsou 4 roky a je šikulka a přítulák, tak se nemůžu dočkat
osud je dobrej v tom, že občas přihraje i skvělý „věci“ ![]()
No naši psi mají 35 kg a povahou jsou velmi, velmi kontaktní
Mame několik kousků pro jistotu ![]()
A běhat chodím s těmi psy
Ty aspoň neustále nemelou ![]()
@kocourGarfield píše: Více
to mi říkají všichni i to vidím… od těch 18 je to obvykle zas lepší a později ještě víc
zvláště když nás potřebují na hlídání
tak to si užiju ![]()
ale dnes jsem dostala spoustu srdíček, tak mám radost - holt potřebovala něco vyplnit do školy a sama si nevěděla rady, tak to zahřeje pořád u srdce, že nás ty děti pořád tak nějak potřebují i skoro v 16… napsala mi výslovně : Vím, že ty to umíš nejlíp, tak budeš moc hodná a moc ti děkuju… ![]()
a já jí na to napsala, že nemá zač, že vždy budu její máma a vždy jí ráda pomůžu ![]()
(a domácí úkol to fakt nebyl, v tom máme od první třídy jasno, že to je jejich práce, nikoliv práce rodičů - narovinu, nechápu ty matky, co píšou dětem úkoly a ony to jen svou rukou přepíšou… a že jich je… děs)
tak jupííí, to zahřálo i bez toho objetí teda, mno ![]()
Příspěvek upraven 14.01.25 v 16:01
@Keyllah To je dobrý vědět, na co se mám připravit
Já až takhle kontaktní mám to poslední dítě. Ty ostatní bych řekla byly tak nějak normálně.
@Lucy75 Jo mam tedy kluky v tomhle věku, ale mam pocit, že v těch 18 + se to zase láme.
U holek takové problémy naštěstí nebyly.
@Lucy75 To je pěkný. Pokud si dobře pamatuji, nemáte to jednoduché. Ona ta puberta je někdy masakr sama od sebe. Ale ono se to pak zase objeví v dobrém.
Jen to chce na obou stranách přežít
![]()
@kocourGarfield přesně tak, navíc my tam máme určitou genetickou zátěž, otec neznámý, bio-máma bezdomovec (ale s maturitou, uměla hrát na klavír, obě holky mají super hudební sluch, navíc hezké chytré holky, to jsme šťastní
),
pak přišel v blbým věku rozvod, ale tak jsme to nějak ustáli všichni - snad - dobře a už není tak zle, jak bylo…
život holt není peříčko
@Anonymní píše: Více
Nezní to hrozne. Když je u nás manžel doma, regulérně se zamknu v koupelně
.
Znám tvůj příběh, nám se dcera narodila 10 let po svatbě, je hodně „vydřená“, podrobnosti tu psát nechci a zůstane jedináčkem
Nemám pocit, že bych si jakkoliv stěžovala, že nic nemůžu, dceru miluju nade vše a jenom jsem hledala radu nebo podporu ![]()
Je to normální. Můj syn má 2,5, vůbec tedy nemluví ale stále mi sahá na prsa (odstavila jsem ho ve 2 letech a stále na to nezapomněl), neustále mě pusinkuje a chce se mazlit. To sahání na prsa mi docela vadí a taky když po mě skáče. Ale jinak se s ním mazlím moc ráda a užívám si to, v červnu se mu narodí sourozenec a už tu pozornost budu muset rozdělit. Musím dodat že s ním spím v posteli a i tam se mazlí než usne a hned ráno taky, občas i v noci.