Nejedlík a nemluví

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
9.1.25 20:52

Nejedlik a nemluvi

Zdravím vás, už jsem z dcery zoufalá, budou ji tři roky a ona mi skoro vůbec nic nejí, pořád chce jen mléko a jogurt, suché pečivo, teplé klasické jídla a polévky nechce. Opovrhuje úplně vším, jen občas pár lžiček polévky, nic víc. A k tomu skoro nic neřekne. Říká jen jak dělají zvířátka jako bu, be, koko a pak asi 10 slov jako členy rodiny a haci, pití a tím to končí. Denně mluvím a učím ji, ale ona prostě nic a všemu rozumí, co řeknu, udělá, jako třeba zavři dveře..udělá to. Doktorka mi řekla jen, že řešit až ve třech přesně letech logopeda a jídlo prý si na to dojde. Jenže já z ní šilim.. máte někdo stejný problémy?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Asta135
9.1.25 21:19

A když ti odmítne jídlo, dáš jí hned mlíko a jogurt, nebi ji necháš, ať má hlad? Já bych jí prostě nechala a ona by to třeba později z hladu snědla. U nás když malý nesní oběd (má na to půl h), pak odnáším a další jídlo je svačina ve 3. A když se oběda nedotkne vůbec, vyfasuje ten oběd ke svačině. Plně respektuju, že prostě něco nejí. To co nejí, to mu nedávám. Ale obědy jsou takový základ a ty prostě u nás doma jíst bude.

• Citovat
  • Upravit
9.1.25 21:24

Ahoj, hele já měla podobnou zkušenost u syna a já se rozhodla, tedy i na základě toho, co mi tu uživatelky poradily, objednat se ke klinickému logopedovi na vlastní pěst. Něco to stojí, ale nelituji. Synovi je teď 3,5 roku a už se začíná snažit víc. Věty neříká, ale je mu hezky rozumnět, myslím, že za to může logopedie. Poradí ti, jak pracovat, i tě uklidní.

Syn je také nejedlík, hrozně vybíravý, nejraději by jedl jen suché a nejraději suché těstoviny, suchý rohlík, suchou housku. Těstoviny, rýži mu vařím ve vývaru, na rohlík rozpustím máslo, aby to nebylo vidět na první pohled, pak už mu to chutná. Dělám lívance na milion způsobů, krmím u pohádky, aby nedával pozor, že jí.

Je to o nervy!

Diagnózu ti nikdo hned nepoví, ale je dost možné, že se jedná o vývojovou dysfazii, což je porucha řeči, v pozdějším věku mohou mít tyto děti problém s pravopisem a gramatikou, jsou lehčí a těžší formy. Některé děti jen nemluví, ale rozumí, některé ani moc nerozumí, to je horší. Nebývá zasažen intelekt, jen ta řeč a při správné péči to přejde, ale nenechala bych to až na třetí rok a až až…

Objednací doby ke klinickému logopedovi bývají dlouhé. Je nutný ten klinický, neboť ti pedagogičtí obvykle umí řešit jen tu výslovnost.

U mého syna mi řekli, že je to pravděpodobně dědičné po otci, taky mluvil pozdě a dneska je inžennýr. Hrubku ovšem napíše naprosto bez mrknutí oka.

Držím palce a nenechala bych to na laxní pediatričce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
9.1.25 21:33

Jaka je dcera socialne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.1.25 21:33

@Asta135 i celý den byla hladem a stejně to do pusy nedá a pak na spaní vypije mléko. Kdyz něco dá do pusy, tak většinou to stejně hned vyplivne a nebo i z toho zvrací. A to jsem snad vařila všechny jídla, co existují. Prostě už fakt nevím

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.1.25 21:36

@Tarjei no praveze miluje společnost, ráda je s dětmi i s dospělými, hned kamarádka se všemi. Často na hřiště i heren jezdíme. Právě nechápu, proč ještě nemluvi

• Citovat
  • Upravit
2200
9.1.25 22:06

Hele a nedělá se jí zle z kousků jídla? Jakože by měla problem s kousky.
To pak může souviset s mluvením.
Zajít za lékařem a chtít zadanou na logopedii. Nebo už se teď objednej. Čekací doby děs.
A jen klinického logopeda.
Pak neurolog je dobrý. Poté foniatrie atd.
No prostě vše by ti měl říct logoped.
Za mě spojitost s mluvením a nechutí v jídle je. Často třeba děti s dysfazii mají problém s jídlem.
Ale tady ti můžeme říkat kde co. Základ je kvalitní lékař a vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2200
9.1.25 22:07

Jinak mluví ve větách alespoň primitivních? Stylem. Táta je pá pá. Máma bum a tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.1.25 22:15
@Anonymní píše: Více

objednej ji ke klinickemu logopedovi, ten je schopen poznat i pripadnou poruchu, muze doporucit i vysetreni psychologa, neurologa… to, co popisujes, sedi presne na meho vnuka s vyvojovou dysfazii - taky nejedlik, zvracel, kdyz jsme zkouseli jina jidla, nemluvil. ale on byl jako extremni nedonosenatko v peci odborniku od narozeni, na logopedii chodil od roku a pul, protoze kvuli celkove hypotonii potreboval stimulovat svaly v obliceji. a i pres to, ze s nim pracovalo od tak nizkeho veku, mluvit zacal az okolo ctvrteho roku. kazde pitome pismenko tezce vydrene.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML