Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem,
jsem v 38tt a již 4 dny je dítě extrémně aktivní. Pohyby jsou extrémně silné, škubání, koulení se z boku na bok, jak kdyby chtěl malý vyskočit. Je to normální? Myslela jsem, že konec těhotenství už nemá tolik místa, ale toto je fakt extrém. Je mi z toho občas i zle, jak kdyby „od žaludku“.
Aktivní je většinu dne, v noci naštěstí spí (nebo to z únavy zaspím já).
není to nějaký signál blížícího se porodu??
Díky za vaše zkušenosti.
Taky to může být nějaký průser, jela bych okamžitě do porodnice.
Při nenormální aktivitě mimina v břiše se může něco dít, radši bych zajela na pohotovost aby tě zkontrolovali.
Porodni asistenka na kurzu rikala, ze v takovem pripade je nejlepsi jet okamzite do porodnice. Diteti neco muze byt, neco je spatne a takhle ti to muze davat najevo..
@Galatea já Ti bohužel neporadím, protože ke konci se fakt hýbal spíš míň, na druhou stranu, když už se rozhodl se hýbat věděla jsem o tom, jak byl už velký tak to byly dardy… Třeba to jen víc vnímáš?
¨
Já už ke konci pak ani nespala, když se přetočil - hýbal hlavou a tak byla jsem vzhůru
.
Jako jinak jakákoliv extrémní změna může být znak blížícího se porodu - můžu Ti s jistotou říct, že nejpozději za měsíc porodíš
.
Ne kdyby se Ti cokoliv nezdálo vůbec se neboj a zajeť k Dr. oni ti udělají monitor a budeš hned vědět. Od toho jsou tam. A lepší párkrát zbytečně než pak pozdě.
Na druhou stranu - nevím zda víc pohybů něčemu vadí. Spíš je špatně, když pohyby necítíš. To bys měla mazat do porodky. A neboj se porod nepříhlídneš. I když bude rychlý, jednou si všimneš…
Vidíš tak holky píší, že i víc pohybů… tak si zítra zajeď do té porodnice, určitě to nic nebude, ale ať jsi v klidu a ať ti drobka zkouknou. Uvidíš taky jaké to bude ráno.
Malá sebou takhle strašně šila jeden celý večer, pak byl den klid a další den ráno mi praskla voda. Nevím, možná to byly přípravy na porod. ![]()
Díky, zítra mám shodou okolností brzo ráno monitoring, tak zjistím co a jak. Spíš mě jde o to, zda to u někoho nebyl signál blížícího se porodu, že chce dítě ven (nemám zkušenost).. třeba se ještě snaží otočit, ale nejde mu to, je stále koncem pánevním..
@Galatea Třeba se fakt otáčí.
Přeju, ať se mu to podaří a všechno dobře dopadne! ![]()
No já jsem sice jen 32tt, ale mimi mám taky hyperaktivní a malí je menší než má být a musím brát hroznový cukr a z toho je divoká ale až tak moc, že jsem se tehdy už rozbrečela bolestí jak kopala do žeber asi dvě hodiny. Nejíš třeba hodně sladkého nebo colu nebo tak?
Držím palečky, snad je miminko v pořádku.
Ahoj, urcite jed do porodnice at te zkontroluji. Me se to same stalo ted v unoru. Byla jsem zacatk 36.tydne a malej se hrozne skubal. Na monitoru zjistili, ze mu vypadava srdicko, takze okamzity vyvolani. Nastesti vse dopadlo dobre a malej je zdravej. Porad si ale rikam co kdybych tam nesla, co by se stalo… Takze za me na nic necekej a jed!
No, to otáčení je taky možné, moje kamarádka je 37.tt, do 36.tt bylo mimi taky pořád KP a DR jí řekla, že kdyby se ještě přece jenom otočilo, tak to rozhodně bude cítit a nejspíš to bude i bolet. Nicméně kontrola u doktora to jistí a sama budeš klidnější, když budeš vědět, na čem jsi.
@KaataH to je strašnej scénář, jak ty pohyby u tebe vypadaly, z ničeho nic? Já to mám takto asi 4 dny, akorát se to stupňuje.. Když chodím, tak se uklidní, ale když sedím, tak se šíleně mele, jak kdyby se mi břichem valil míček sem a tam..
Já bych nečekala na zítřek a sjela pro jistotu hned. Prudké pohyby, které se objeví náhle můžou značit, že je s mimčem něco v nepořádku, omotaná šňůra a tak…nechci strašit, ale taky může být do zítra pozdě.
Radši jedna hodinová projížďka do porodnice, než splakat nad vejdělkem.
A že já nejsem žádnej plašan, spoustu těhotných mezi kamarádkami i zde na netu sem kolikrát uklidňovala, ať neblázní, ale v tomhle případě bych vyrazila ještě teď večer…