Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, jsem ve 12tt. Včera jsem podstoupila PRVOTRIMESTRÁLNÍ SKREENING a vše bylo v pořádku-nosní kůstka, šíjové projasnění, páteř v pořádku, končetiny v pořádku, močák v pořáku, prostě všechno bylo v pořádku-závěr: skreening negativní. Ale dneska jsem ještě měla výsledky z krve a vyšlo mi vyšší hcg(2,6 - teda doufám, že jsem mu rozumněla dobře, pak jsem se na gyndu už nedovolala, abych se ujistila).Když jsem se ptala, co to znamená, tak mi řekl, ať se nestresuju. V 16tt jdu na kontrolní utz. Má někdo podobnou zkušenost? ( vím, že jsou tady nějaké diskuze, ale…). Už jsme to chtěli začít oznamovat(hlavně já v práci), ale teď nevím. Jsem z toho totálně rozhozená, on řekne, nestresujte se…ale mě to, a hlavně dneska, teda vůbec nejde. Když vím, kolik je vad, kolik je syndromů atd…Holky, poraďte, povzbuďte
.Díky moc
Ahoj neporadím ale ani nevím že se děla ještě odběr na hcg ve 12 tt? a 2,6 není to málo?
To co ti rekl urcite nebylo hcg, to mas ted nekde kolem 150000-250000 takze to co ti rekl byla hodnota neceho jineho, ale ceho ti neporadim, co tam proste znova zavolat a poptat se? Pro tvuj vlastni klid
To bude free B-hCG. Na tohle téma jsem dneska založila diskuzi. Co jsem ale pročítala starší diskuze, neboj se, hodněkrát se stalo, že jeden z těch dvou faktorů v krvi vyšel vyšší nebo nizší a pokud ultrazvuk dobře dopadl, je vysoká pravděpodobnost, že to je v pořádku. I kdyby byl naopak nizší i ten druhý parametr v krvi než má být ( PAPP-A), taky to nemusí nic znamenat ( i když to by mě asi už malinko znepokojilo). Myslím, že v tomhle případě můžeš být opravdu v klidu.
Jo, bude to free beta hCG, vyjádřeno v MoM, což je něco jako průměrná hodnota, jestli tomu rozumím. Ideálně to vyjde na 1, ale já jsem teďka při screeningu měla bohužel 3,64 a totálně mi to rozhodilo výsledky a zkomplikovalo život. Ale dobře to dopadlo.
@stelli Vím moc dobře, čím procházíš, já jsem na screeningu v prosinci měla hcg 2,67 a taky jsem z toho byla pár dní dost rozhozená… Důležité ale je, aby sis uvědomila, že celkově je screening NEGATIVNÍ a snaž se nestresovat - tím uděláš maximum pro miminko. Hodnota hcg sama o sobě o ničem nevypovídá… Mě čekaly v 16 tt další odběry, kde už bylo vše v pořádku a dnes jsem 30tt ![]()
Zítra tam zkusím zase zavolat(když se mi to dneska nepodařilo)a znovu se zeptám. Já nemám ráda sdělování výsledků po telefonu, když doktoři spěchají a ještě těch informací bylo tolik a hodnoty atd. A já tomu vůbec nerozumím, tak se mi to blbě pamatuje, tak v tom mám totální zmatek:-(. Ach jo. Ale už jsem se trošku uklidnila. A holky, a co to prostě znamená, že je to vyšší ta hodnota? Jako nějaká vrozená vada nebo vysokej tlak nebo něco jinýho? Ještě jednou moc díky. A pořád si opakuju, že skreening byl negativní
@stelli Ahoj taky jsem mela vyssi HCG v krvi, a gynda me poslala radsi na odber pldodovky, podstoupila jsem ji a vse bylo ok…Ted zde mam 2 letyho klucinu.
Mě na odběr plodovky nikdo neposílal, jenom na doplňující krevní testy v 16 tt. Myslím, že jestli doktoři posílají na plodovku nebo ne z části záleží na věku matky - mně je 25. Stelli klidně si tam zavolej - já jsem tam tenkrát taky druhý den volala, abych se uklidnila
Uvidíš, že ti řeknou, že screening je negativní, tak máš být v klidu
Jinak vysoká hladina hcg může být, myslím, u downoma syndromu, ale u tebe bylo vše ostatní v pořádku (šíjové projasnění, nosní kůstka atd.)