Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Knihomyš píše:
@Kacisek1 Upozornila bych učitelku. Pokud ho chlapeček fackuje často, tak by si toho všimnout měla. Nebo jsou děti tak lstivé, že to utají?Kdyby to nepomohlo, tak učitelku a maminku chlapečka upozorním, že synovi řeknu, aby se bránil, a to tak, aby agresora přešla chuť na opakování a vysvětlím i kam praštit. Vím, že v podobném případě krok 2 zabral, stačilo to říct učitelce. Do té doby nevěděli, co s tím.
Ano, věř, že jsou… Oni vědí, kdy se učitelka dívá a kdy ne.
Nevím, ta rada fláknout zpátky, klouček je o dost menší a myslím si, že se toho kluka může i bát. Podle mě i kdyby to aktivní fackování přestalo, tak bude toho kluka pořád pozorovat a podvědomě být v nepohodě z očekávání další podobné situace.
@LadyLada píše:
Potíž je ve věkovém rozdílu. Pochybuji, že se 2letý adekvátně ubrání 4letému. Musí je hlídat učitelka, ale pochybuji, že má kapacitu na to, aby „bránila“ toho nejmenšího ve třídě. Hledala bych zařízení se stejně starými dětmi, …
Stejně staré děti nejsou podmínkou. Hledal bych zařízení s lepšími učitelkami. Ryba zpravidla smrdí od hlavy.
V první řadě bych řešila s paní učitelkou, pokud by tohle selhalo tak s ředitelkou, jestliže by nenastala žádná změna odchytla bych dotyčného kluka nejlépe i s rodiči a vyřídila to osobně.
Ono všeho s mírou, dětské strkanice k tomu věku patří ale nenechala bych si z dítěte dělat fackovacího panáka od nevychovaného smrada.
Určitě to nenechat být. Dcera měla podobný problém, já jsem teda nečekala až něco uvidím, ale jasně, jsem se zeptala učitelky. Nejsem žádná hysterka, ale když si dcera opakovaně stěžuje, že ji Martin bije, tak to prostě řeším. Učitelka mi jasně řekla, že to ve vždycky řeší a že už to řeší i s rodiči. Od té doby je i celkem klid a dcera už si nestěžuje.
@Kacisek1 mně řekly jako malé, když jsem chodila s modřinama ze školky, že jim to mám oplatit, a od té doby furt žalovala učitelka, že biju děti
Já bych se zeptala jak se dítě jmenuje, a promluvila bych s jeho rodiči, a učitelkou zároveň, a připravila bych si i nějaké bububu, když se to bude opakovat.
@Knihomyš píše:
@Kacisek1 já vysvětlila 3 stupně: říct Nech toho, říct učitelce, fláknout jednu zpátky. Asi to není dle výchovných ideálů, ale dává mi to smysl. Zvlášť, když ne každá učitelka je druhá Komenská.
my to máme o kus obráceně.
několikrát zkusit slovně - jasně ne, nedělej to, nech mi být a jít pryč, vyhybat se agresorovi. pak použít fyzickou obranu ( ne oplati, ne fláknout, ale odstrčit), pokud se nedokážu ubránit sám, není ostuda přivolat pomoc.
mám to tak i jako dospělá - pokud mi někdo bude ubližovat, tak to zkusím vyřešit slovně, pokud to nepomůže, sice půjdu třeba na polii, ale ve chvíli útoku do sebe nenechám jen bušit, ale budu se bránit i fyzicky, hned, dřív, než pomůže policajt.
Promluvila bych si s učitelkou, že to není poprvé a ať to řeší, ať si na dotyčného dává pozor. Není to žalování. Chudák malej, takhle se mu ta školka hned na začátku zprotiví.
@Knihomyš píše:
@Kacisek1 já vysvětlila 3 stupně: říct Nech toho, říct učitelce, fláknout jednu zpátky. Asi to není dle výchovných ideálů, ale dává mi to smysl. Zvlášť, když ne každá učitelka je druhá Komenská.
Mám to stejně.
Jinak bych určitě upozornila učitelku. Ale ta bohužel nemůže být klukovi porad za zadkem.
Já vidět jak mi druhé dite liskne syna, tak na na něj houknu tak, ze si to už nedovolí. Stalo se mi něco podobného v herně, dva 4leti nahaneli mého 2leteho, ten skoro rval strachy, rodiče nikde. No razne jsem jim to vysvětlila a byl klid. Ono nekdy pomůže zásah zvenčí spis než vlastní rodic nebo učitelka, která je kdovi kde. A kdyby mela učitelka kecy na me, tak servu ještě ji, kde se flaka ![]()
Nám se stávalo to stejné, 5 letá plácala naší 4 letou. Řekla jsem to učitelce, že jsem to neviděla, ale ať to hlídá. Paní učitelka slíbila, že to bude sledovat. Bylo to horší v tom, že ta cizí holčička patří paní, co vede SRPŠ, takže asi měla pocit, že je školka její. Ve třídě byla totiž už loni (možná i předloni). Taky je problém, že se holky jmenujou stejně, kvůli tomu se chtěla naše kamarádit, ale evidentně jí otravovala a té cizí holce vadilo, že naše je mladší, nevím. Malá se pak bála do školky, že zase dostane. Paní učitelka tedy hlídala a stalo se to ten den, co jsem na to upozornila. Vzala si obě holčičky bokem, vysvětlila, že NE-E. Já naší zase řekla, ať tu druhou holčičku ignoruje a nesnaží se s ní za každou cenu kamarádit, že lidé si občas nerozumí. Od té doby je klid.
@Lama Lama Jojo, to zní ještě daleko líp. Halt jsem agresivní matka a stejně vedu dceru ![]()
A velmi oceňuji naše učitelky v MŠ, které „plácání“ podle všeho dokážou ukočírovat, aspoň podle toho, že mladá nechodí zbitá ani od spolužáků, ani od jejich rodičů.
@cheekymonkey píše:
Já vidět jak mi druhé dite liskne syna, tak na na něj houknu tak, ze si to už nedovolí. Stalo se mi něco podobného v herně, dva 4leti nahaneli mého 2leteho, ten skoro rval strachy, rodiče nikde. No razne jsem jim to vysvětlila a byl klid. Ono nekdy pomůže zásah zvenčí spis než vlastní rodic nebo učitelka, která je kdovi kde. A kdyby mela učitelka kecy na me, tak servu ještě ji, kde se flaka
podle mě nejde o to, kdo bude reagovat, ale je třeba reagovat hned, v rámci sekund po akci agresora. takže ideálně postižený, případně ten, kdo to vidí a je schopný okamžitě reagovat. Jakákoli reakce expost, učitelkou, rodičem, za několik minut, hodiny, na základě zprostředkované informace - tam už se efekt rapidně snižuje. Proto dětem řikám, že musí reagovat hned, hned dá najevo, že ne. Slovně a pokud to nemá žádný efekt, agresor je notorický agresor, musí to dát najevo i fyzickým odporem - odstrčit, nenechat se.
Poradila bych, abys ho naučila pořádně nahlas zařvat „Nech mě“ nebo „nedělej to“prostě něco krátkého.
Za prvé to agresora vyplaší a mooožná odradí od dalších útoků.
Za druhé to přiláká učitelku a pak by jí to měl syn napráskat, že mu kluk udělal to a to. Nějaké tiché nabonzování - to ta učitelka, když už bude reagovat, tak za nějakou dobu a jen tak proforma, neb nebude vědět, že se něco dělo. ![]()
@Gina108 píše:
Poradila bych, abys ho naučila pořádně nahlas zařvat „Nech mě“ nebo „nedělej to“prostě něco krátkého.
Za prvé to agresora vyplaší a mooožná odradí od dalších útoků.Za druhé to přiláká učitelku a pak by jí to měl syn napráskat, že mu kluk udělal to a to. Nějaké tiché nabonzování - to ta učitelka, když už bude reagovat, tak za nějakou dobu a jen tak proforma, neb nebude vědět, že se něco dělo.
Asi ano.