Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Potrebovala bych poradit jak resit tuto situaci:
Mam syna ktere mu jsou 2roky a 11mesicu a od listopadu chodi do skolky. Obcas si stezuje ze ho nejaky kluk placa. Je to ale kecka ukacana a moc jsem mu to neverila. Kazdopadne jsem mu rekla ze se to nedela.
Vzdycky kdyz pro neho jdu do tridy tak se chvilku divam oknem z satny jak si hraje. Stejne tomu bylo i dnes. Byla semnou i babicka. Syn stal u stolecku a hral si. Prisel k nemu cca 4lety hosik a neco mu povida. Syn mu ukazuje tetovacku na ruce a z niceho nic mu ten kluk vrazi facku. Ne ze by ho strcil nebo postouchnul, ale normalne mu jednu ubalil. Syn si chytil tvar a nevericne na nej koukal a chlapecek se smichem odesel. Ja tam stala jak oparena, ale babicka tam nabehla a zacala kricet proc mu dal facku atd… prisla ucitelka ktera to nevidela a ptala se co se stalo. Tak ji to babi povida tak rekla klukovi at se jde omluvit. Rekl promin nechtel jsem te STRCIT a pohladil syna po hlave. Na me a babicku se usklibl a byl pryc.syn mi pak rekl ze ho fackuje ten kluk casto. A ted mi poradte co mu mam rict. Prisla jsem na tri varianty, ale ani s jednou nejsem spokojena a nevim co s tim…
3)reknu mu ze kdyz mu bude nekdo ublizovat at to rekne ucitelce - bohuzel jsem ale byla svetkem kdy prisla holcicka s btekem ze ji jina holcicka prastila a ucitelka ji rekla at nezaluje…
Poradite co rict jeste ani ne triletakovi na to ze ho deti fackuji? Pekne jsem to obrecela pri predstave ze mu vetsi deti ublizuji. Ve skolce se mu jinak libi a chodi tam rad…
Já bych to řekla učitelce. Nejhorší je si to nechat líbit. Snad bude mít chlapeček brzy klid.
Co zkusit zkontaktovat rodiče toho kluka a promluvit si s nima?
Chtěla bych od učitelky kontakt na maminku onoho chlapečka. S ní to pak probrala…když teda tvého syna fackuje jenom tenhle chlapeček.
Nevim jestli je to jen tento kluk. Jde mi spis tak vseobecne o to co mi rict kdyz si stezuje ze ho nekdo placa…
Jak nežaluje? Od toho tam učitelky jsou. Řešila bych to s nima, ať si ho hlídají a usměrňují. U nás byl jeden co děti kousal a řešili to hodně, tedy hlásili to nám rodičům, řešili to s jeho rodiči. Nakonec jim tedy i doporučili speciální školku, ono tam toho bylo víc. Neříkám nějaké drobné šarvátky kvůli hračkám, to mi nevadí, jen ať se tuží, ale pravidelné ubližování je něco jiného.
@Kacisek1 Upozornila bych učitelku. Pokud ho chlapeček fackuje často, tak by si toho všimnout měla. Nebo jsou děti tak lstivé, že to utají?
Kdyby to nepomohlo, tak učitelku a maminku chlapečka upozorním, že synovi řeknu, aby se bránil, a to tak, aby agresora přešla chuť na opakování a vysvětlím i kam praštit. Vím, že v podobném případě krok 2 zabral, stačilo to říct učitelce. Do té doby nevěděli, co s tím.
@Kacisek1 píše:
dostal ten druhy kluk a bude zle. Nebo se z toho stane nejaka rvacka…3)reknu mu ze kdyz mu bude nekdo ublizovat at to rekne ucitelce - bohuzel jsem ale byla svetkem kdy prisla holcicka s btekem ze ji jina holcicka prastila a ucitelka ji rekla at nezaluje…
Naprosto nepřípustné chování učitelky. Pokud dítě ubližuje jinému dítěti a to dítě, kterému je ubližováno, si stěžuje autoritě (v tomto případě učitelce), tak nejde o žalování.
Nedovolené žalování je dejme tomu upozorňování na něco, po čem mi nic není, bezdůvodné shazování někoho, aby se žalobníček ukázal v lepším světle. Stížnost na ubližování (bití, fackování) není žalování.
Pokud mne někdo mlátí na ulici a já se obrátím na policajta, taky mi policajt řekne, ať nežaluju? Jak si učitelka představuje, že by to to dítě mělo řešit, zeptal bych se jí.
Taková učitelka je nekompetentní a buď bych si stěžoval její nadřízené, nebo bych vyměnil školku: Připouští šikanu.
Rozhodně bych to být nenechal.
@Kacisek1 já vysvětlila 3 stupně: říct Nech toho, říct učitelce, fláknout jednu zpátky. Asi to není dle výchovných ideálů, ale dává mi to smysl. Zvlášť, když ne každá učitelka je druhá Komenská.
@Knihomyš píše:
@Kacisek1 já vysvětlila 3 stupně: říct Nech toho, říct učitelce, fláknout jednu zpátky. Asi to není dle výchovných ideálů, ale dává mi to smysl. Zvlášť, když ne každá učitelka je druhá Komenská.
Dvouletý čtyřletému fláknout zpátky? Od toho tam ta učitelka je.
„Nech toho“ může říct, když mu bere hračku nebo nějak obtěžuje či vyhrožuje. Ne po tom, co už padla facka.
@Kacisek1
Byla jsem ve školce obětí šikany, dvě povedené sestřičky mě štípali, kopali pod stolem, že jsem až měla na nohou modřiny… Moje mamča naběhla do školky, popovídala si s učitelkou a na žádost mě přeřadili do jiné třídy. Od té doby byl klid, ale vzpomínky si nesu dodnes, takže za mě jediná rada - dej ho pryč.
@eumedon nevydavam to za optimální, je to řešení až v případě, že selže učitelka. Pouze to považuji za lepší než nechat se mlátit.
Potíž je ve věkovém rozdílu. Pochybuji, že se 2letý adekvátně ubrání 4letému. Musí je hlídat učitelka, ale pochybuji, že má kapacitu na to, aby „bránila“ toho nejmenšího ve třídě. Hledala bych zařízení se stejně starými dětmi, nebo hlídání s menším počtem dětí, což asi bude prekérka, že…
Vždy, když jsem chodila s malým do herničky mezi děti, musela jsem hlídat jeho. Nejdřív, aby mu neubližovali starší děti a když povyrostl, aby neubližoval on mladším. Musela jsem ho učit a stále učím, jak se má chovat nejen k mladším dětem. Děti to nemají zpravidla dané „od přírody“, ale výchovou. Což ve školce plně dětí a s různými věkovými rozdíly bude velký problém.
Už to ráno bych to důrazně probrala s učitelkou, s tím, že si přeji, aby toho kluka víc hlídala, jak se chová k synovi a ostatním dětem a že si přeji, aby takové situace řešila, toto není žalování.
Chápu, že učitelce, která je tam ráno sama na celou třídu, může podobná situace uniknout, teď záleží, jak se k tomu postaví po stížnosti rodičů, který to viděl, na rozdíl od ní.
Kdyby toto nepomohlo, tak bych se obrátila na ředitelku školy, v případě vleklé šikany na zřizovatele.
Nejhorší možnost je, aby si rodiče něco mezi sebou vyřizovali za rohem a bez vědomí učitelky. POkud se situace stala ve školce, odpovídá za ni učitelka. Nám bylo ve školce i ve škole důrazně řečeno, abychom veškeré konflikty, které se staly „uvnitř“ řešili přes učitelku/učitele.
@Knihomyš píše:
@eumedon nevydavam to za optimální, je to řešení až v případě, že selže učitelka. Pouze to považuji za lepší než nechat se mlátit.
V případě, že selže učitelka, je třeba řešit učitelku. Stěžovat si na ni, případně změnit školku, i kdyby to mělo znamenat dojíždění.