Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
měla bych dotaz. Už asi 3 týdny mě bolí zápěstí (vlivem námahy a zřejmě i otoků). Asi 3× jsem na něj během této doby použila FastumGel. Až ted jsem se dostala k informaci že by se neměl v těhu používat. … Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost? Mám trošku obavy…
Děkuju.
Markéta + Michal 36 tt
Ahoj.
Neboj, Fastum gel působí lokálně, systémově (to znamená v celém těle) minimálně. Masti a gely se vyrábějí proto, aby nezatěžovaly organismus jako prášky. Prášky na bolest a zánět zatěžují žaludek a játra, to tady nehrozí.
Zatím pa. Šamka
Ahojky,
taky myslím,že nemusíš mít strach. Pokud gel nepoužíváš pravidelně a delší dobu nemělo by to ničemu vadit.
Ahojky a pěkné těhotenství…
Radka a Sabinka 3m
Me boli zapesti skoro od porodu, a to uplne strasne! Taham kocar do kocarkarny v mezipatre, tak je to asi od toho. Nicmene jsem uz absolvovala vysetreni na karpalni tunel, vyslo to ale negativne. V lekarne jsem se ptala, ale kdyz pry kojim, tak nic, vsechno se vstrebava do mlika. Myslela jsem, ze to proste vydrzim, ale je to hrozna bolest, hlavne v noci. Ted se mi k tomu jeste pridal tzv. lupavy palec. Za 14 dni jsem objednana na revmatologii, pak napisu, co mi rekli.
Zdravi hepka
Ahojky holky,
kdyz jsem mela asi tak 3M po porodu silene blokle zada, ze jsem ani nemohla lehnout a kdyz uz se to povedlo, tak jsem nemohla vstat, sla jsem k MUDr. aby mi pomohla a jelikoz jsem kojila, tak mi taky nic moc nedala…proste zadne opichy a ani nic, co by mi urychlene pomohlo, ale napsala mi Fastum gel a doporucila masaze, tak jsem hnedka skocila objednat se k maserce a druhy den na parafinovy zabal a musim rici, ze to z nejhorsiho pomohlo a uz jsem byla schopna starat se o malou, coz predtim moc neslo. Dokonce jsem obcas pouzila na bolava zada i Ibalgin krem a to v tehu i v kojo obdobi a nezda se mi, ze bych tim male ublizila. Tak holky nesilte a ridte se heslem „vseho s mirou“ a na bolava mista aplikujte neco, co vam ulevi od bolesti a pak se snazte masirovat a davat teple zabaly.
Sulanek
Vážené přítelkyně přestaňte se konejšit jedná druhou.
Tahle třída léků i když jsou používany lokálně, může podobně jako acylpyrin u vašeho díťete předčasně uzavřít kanál mezi plícní tepnou a aortou což vede k mimořádně závažným kardio-pulmonárním komplikacím.
Jistě v ťehotenství nekouříte, nepijete a nefetujete. Tak neblbněte s antiflogistiky.
Jediné co je v ťehotenství přípustné od bolesti je paracetamol.
Břeťo, souhlasím s tebou, určité riziko tam je, přestože malé. Pokud můžu doporučit a nejedná se o zánět, ale jenom o bolest z námahy nebo opotřebení kloubu (moje máti měla tyto problémy když pletla svetry pro celou rodinu) pak jsou velice účinné teplé desetiminutové koupele ve slané vodě v koncetraci zhruba 4 čajové lžičky soli na 1-4 litru vody.
Radka
Citace z aktuálního Souhrnu údajů o přípravku
( http://www.sukl.cz/…SPC15221.pdf )
Těhotenství:
Bezpečnost ketoprofenu u gravidních žen nebyla zkoumána, je třeba se vyvarovat podání
během prvního a druhého trimestru gravidity.
V průběhu třetího trimestru gravidity všechny inhibitory syntézy prostaglandinů včetně
ketoprofenu představují potenciální riziko pro matku i plod. U plodu mohou způsobit
kardiopulmonální toxicitu (plicní hypertenze s předčasným uzávěrem ductus arteriosus) a
renální dysfunkce (s možným selháním funkce ledvin a vznikem oligohydramnion). Na konci
gravidity může dojít u matky i plodu k prodloužení krvácivosti. Nesteroidní antirevmatika
mohou být podávána do 5. měsíce těhotenství, a to pouze po pečlivém zvážení poměru rizika
pro plod ku prospěchu léčby pro matku. Od 6. měsíce těhotenství jsou kontraindikována.
Kojení:
Podle omezených údajů přestupuje ketoprofen při systémovém podávání do mateřského
mléka jen ve velmi malém množství. Neexistují data o exkreci lokálně používaného
ketoprofenu do mateřského mléka. Vzhledem k nedostatku údajů se podávání ketoprofenu
kojícím matkám nedoporučuje.
Pozn.: Aktuální příbalový leták najdete na
http://www.sukl.cz/…/PI15223.pdf
Fastum gel je od 1. května 2011 vydáván pouze na lékařský předpis.