Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@chelsea001 píše:
Díky moc holky,já nevim o jakou vadu se jedná,jen mi říkal,že to je něco s chlopněma.Gynekolog v těhotenství odflákl ult ve 20 tt.Opravdu nic bližšího nevím,ale dneska s nim budu mluvit tak se zeptám.
můj tatka má od narození nedomkavost Aortální chlopně, jen teda ve 44 byl na operaci, že se tak opotřebovala že potřeboval už novou, dostal plastovou. věřím že dnes je ta technika tak deleko že se dá hned operovat skoro hned po narození aby chlopně nepropouštěly zpět krev
Záleží samozřejmě na tom, zda jde vůbec o vadu operovatelnou. Bohužel pořád jich je spousta, které operovatelné nejsou
. Držím chlapečkovi palce i na nohách.
@Jana206
Mohla bych mít dotaz, jaký se rozdíl mezi fetální echem a prenatální echem? Jak tu píšeš, že to není až tak běžný, to fetální echo. Tak by mě zajímalo co to vlastně je. U nás totiž to prenatální echo, dělají každé těhotné v rámci UTZ ve 20tt.
@Aspera
Tak je to OK!
Já nevím, jestli je to „standardní vyšetření“, ale moje gyn na to posílá každou těhu k dětskému kardiologovi, zdarma samo… tak z toho vycházím při tvrzení běžné normy. I kamarádky, které mají jiné dr, byly na echu všechny, zdarma…
Běžná norma není vyšetření prenatálním kardiologem. Běžnou normou už je odeslání na velký UZ na specializované pracoviště s kvalitními ultrazvuky, kde se ve zvýšené míře kontroluje také srdeční akce plodu pomocí specielních programů. Nicméně toto vyšetření je prováděno diagnostikem, který kontroluje na miminku vše. V případě podezření na srdeční vadu plodu se pak provádí další vyšetření již specializovaným prenatálním kardiologem.
Pak jsou ještě případy, kdy vše kontroluje jen gynekolog ve své ordinaci, ale od toho už se doufám ustupuje všude.
@Aspera píše:
@Jana206
Mohla bych mít dotaz, jaký se rozdíl mezi fetální echem a prenatální echem? Jak tu píšeš, že to není až tak běžný, to fetální echo. Tak by mě zajímalo co to vlastně je. U nás totiž to prenatální echo, dělají každé těhotné v rámci UTZ ve 20tt.
Specializované vyšetření plodu dělá dětský kardiolog a kontroluje jen srdce, nic jiného. Kontroluje ho velmi důkladně na kvalitním UTZ, dělá i analýzu srdečního rytmu plodu.
Toto není u nás běžný postup.
Ale jak tu někdo psal, běžný postup je to, že gynekolog odešle těhotnou ve 20.týdnu na specializované pracoviště, kde lékař(gynekolog se zaměřením na prenatální diagnostiku nebo genetik) kontroluje všechny orgány, i srdce ve zvýšené míře, ale ne tak důkladně jako kardiolog. Přesto by těžké srdeční vady měl odhalit.
@Jana206 píše:
Specializované vyšetření plodu dělá dětský kardiolog a kontroluje jen srdce, nic jiného. Kontroluje ho velmi důkladně na kvalitním UTZ, dělá i analýzu srdečního rytmu plodu.Toto není u nás běžný postup.
Ale jak tu někdo psal, běžný postup je to, že gynekolog odešle těhotnou ve 20.týdnu na specializované pracoviště, kde lékař(gynekolog se zaměřením na prenatální diagnostiku nebo genetik) kontroluje všechny orgány, i srdce ve zvýšené míře, ale ne tak důkladně jako kardiolog. Přesto by těžké srdeční vady měl odhalit.
Ja jsem teda ráda, že mám gynekologa, který posílá na oba. Tedy na velký UTZ ve 20tt i na echokardio, který dělá dětský kardiolog. A posílá tam všechny těhotné. A jak čtu úplně běžný to asi nebude.
@Mišela1
u nás to běžné vůbec není.Až když jsem řekla mému gynekologovi,že malé zjistili takovou vadu,tak mi řekl že u druhého těhu by mě tam odeslal,ale jinak ne ![]()
Tady opravdu platí-jiný kraj-jiný mrav ![]()
ahojky ať se známí skusí poptat na Mudr Dagmar Humlovou já sama k ní chodím (ale budu přecházet ke kardiologovi pro dospělé) je to dobrá doktorka
Co se týče těch vyšetření v těhotenství, je to fakt jiný kraj a jiný mrav.
Náš gynekolog si třeba UTZ ve 30.týdnu dělá sám. Já jsem byla na genetickém, na velkém, na specializovaném pracovišti, poslali mě tam kardiologové, prý mám nárok, když mám srdeční vadu. Ale zdravým těhulkám to dělá sám na starším přístroji. Třeba o nějakých váhových odhadech se jim může jen zdát.
Jinak prý jsou stále ordinace, kde gynekolog UTZ nemá. Říkala mi to kamarádka, která rodila zhruba před 4 lety. Teď už to může být jinak. A ona ani na žádné genetice nebyla. Jen na „kontrole srdíčka“ u běžné dětské dr., která má kvalitní UTZ, kolem toho 20.týdne.
Ahojky já mám defek sinoveho septa. Nevíte co dělat? Jestli jít na operaci nebo dál normálně fungovat… Před časem jsem s manželem přišla o dítě a od té doby lékařům nedůvěřuji
@Isabella 11 píše:
Ahojky já mám defek sinoveho septa. Nevíte co dělat? Jestli jít na operaci nebo dál normálně fungovat… Před časem jsem s manželem přišla o dítě a od té doby lékařům nedůvěřuji
Děláš si srandu, ptát se tady? Proč nejsi v péči nějakého centra pro vrozené srdeční vady v dospělosti? Je jich v ČR několik, vznikají nová, protože ta stávající už nedokáží pokrýt kapacitu. Nikdy tam není jen jeden lékař, ale konzilium(vyšetřují aspoň dva společně), zároveň se ještě schází s dalšími na indikační komisi, kde se probírají případy k operaci.
Je mi líto Tvé ztráty. Pokud šlo o potrat nebo i pozdější těhotenskou ztrátu, tak to bohužel bývá u pacientek s VSV častější bez v běžné populaci.