Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, měla bych takový dotaz.Syn prodělal už potřetí febrilní křeče, ale je to vždy před nástupem horečky. Takže je v pohodě a z ničeho nic má křeče , oči v sloup, kolem pusinky modrá a sliny u pusy, máme diazepam v tubě a po aplikaci křeče ustupují. horečka se většinou dostaví do hodinky. na eeg nic nenašli, tento týden jdeme pro další výsledky. Vím , že křeče jsou vždy většinou už když děti horečku mají.Setkali jste se někdy , že je napřed febr.křeč a pak horečka? Dík
Ahoj,setkala jsem se.Na vlastní oči jsem to viděla.Tříleté dítě sousedky na febrilní křeče trpí.
Loni v létě jsme byli všichni na společném dvoře na písku,děti si hrály,chlapeček bez jakýchkoliv alarmujících příznaků nemoci,bez teploty,oči vsloup,pěna u pusy,třes..Taky stříkla diazepam v tubě do zadku,jeli do nemocnice,malého si tam nechali a do pár hodin se mu z toho vyklubala angína ze 40 horečkami..
Tak vidím, že nejsme jediný. Mám trochu te´d obavy, protože má v září nastoupit do školky a kdyby se mu to tam přihodilo, tak hlavně , aby si ho někdo všimnul.
Sice nemám s febrilníma křečema žádné zkušenosti, ale dost se jich bojim, Oba jsme je s bráchou v dětství měli. Vůbec nevim co dělat, kdyby to přišlo. Co jste dělali při prvních křečích? Musí to být docela šok ne?
šok to byl , nedělali jsme nic moc, zavolali jsme doktorce, co máme dělat,což bylo dát pozor, aby se neudusil zvratky a rychle do nemocnice. Tam nás nechali na pozorování a dali nám diazepan v tubě pro první pomoc. Což se nám osvědčilo již 2×.Pokaždý je to,ale hrozný.Jinak při vyšší teplotě dáváme 1/4diazepam.
Nejhorší, že to má bez varování, takže naposledy koukal se sestrou na pohádky a ta přiběhla celá vyděšená, že je Vojtovi zle. Pak byla dlouho pěkně vyděšená.
Ahoj, malej prodělal febrilní křeče na doovlené na horách teď v únoru
Byl to hrozný šok a strach, měl záškuby celýho těla v pravidelných intervalech, oči v sloup, nereagoval… První zareagoval manžela položil Stáníka na zem a volali jsme záchranku..
Chvíli předtím jsem ho měřila a měl 39, šla jsme mu akorát dát sirup..
Byli jsme na EEG a ještě jedno náš čeká v červenci, při každé teplotě nad 37 máme dávat diazepam..
Manža je měl febrilky jako malej..
Vím, že febrilky jsou z rychlého nástupu teploty, ale ještě před tepletou jsme neslyšela..
Příspěvek upraven 07.06.10 v 23:50
To vás holky obdivuju, musí to být děsný nervy. Malá už párkrát horečku nad 39 měla, ale zatim nic, tak doufám, že už se to neobjeví. Bojim se, že bych hrozně zmatkovala a nevěděla co dělat
Klárko já taky zmatkovala, nebyla jsem schopná ničeho, všechno dělal manžel
Byly to nejhorší okamžiky v životě… Trvalo to přes čtyři minuty..
Vůbec si nedokážu představit, že by je měl znova, jak tu píšete
Pěnu u pusy tedy neměl..
Klarako to je divné, že dostal ty febrilky když se váš malej díval na televizi ![]()
Příspěvek upraven 07.06.10 v 23:51
Ahoj,nemam sice zkusenost,ale vim,ze pokud ma male dite horecky,ma byt v šeru,melo by byt ticho,zatazene zavesy,zadne svitici a blikajici hracky,atd. a absolutne bez televize!!V nemocnici mi vysvetlovala dr.,ze zablesky z tv nejvic vyvolavaji febrilni krece.
Takze pokud maji Vase deti krece jeste pred horeckou,mozna je i tohle mozne.Zkuste se zeptat svych dr.