Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, včera jsme volali synovi, kterému je přes rok rychlou, mel křeče, oci v sloup, pěnu u pusy a vůbec nereagoval. promodraval a nakonec přestal na chvili dýchat. Myslela jsem že umre
je tu někdo kdo si tim prošel taky? Mam strach ze se mu to bude opakovat ![]()
@chelsea001 jo, kluk měl to samé. Vyžádej si od dr pilule - budeš dávat při horečkách na 39 st a ty Těm křečím zabrání. Neboj - ono to hrozně vypadá, obzvlášť, když nevíš, o co jde.. ale bude to dobré
teď si jen nevzpomenu, jak se pilule jmenují - ale holky určitě napíšou..
Je to nepříjemné a řada znás si to nedokáže přestavit i já ne. Jen doufám že nic takového u nás neproběhne a Vám přeju ať se to již neopakuje.
@martina.se Nám na to napsala MuDr. Diazepam půlku tablety
nejsřív jsem hleděla jak puk, ale „oblbuje“ to nervovou soustavu tak tomá asi něco do sebe.
@Ivčis jo, to je ono
kluk už vyrostl, už ho nebere, ale dřív bez něj ani ránu. Přesně, jak říkáš - půl tablety při horečkách nad 39. A od té doby byl klid.. Ale je fakt, že člověk z toho byl hodně vystrašenej.. můj měl k tomu i halucinace atd.. no masakr..
@martina.se Téda takže se nebát a opravdu to použít jo? No můj zase ještě neměl horečku tak nevím jak by se choval při tak vysokých. Pro klid duše asi raději ano než aby měl halucinace jako tvůj. Muselo to být něco opravdu výživného si tím procházet ![]()
@Ivčis jo, nebát se a použít.. ten příbalák je šílený, ovšem lepší, než febrilní křeče.. mi mladý modral, nedýchal, měl halucinace. Já s ním fičela na dětskou pohotovost a tam mu tu piluli dali hned, jak jsem popsala, co a jak.. pak právě napsali recept, od té doby vždy při vysokých teplotách a fakt byl klid.. ![]()
Taky jsme zažili. V 15 měsících malé. Vypadá to strašně, ale nebezpečné nejsou.
Febrilní křeče můžou být nebezpečné, to je omyl, že to nic není. Obecně je můžou způsobit dlouhotrvající horečky nebo prudké kolísání teploty (rychlý vzestup a příliš rychlé ochlazení), takže se doporučuje srážet teplotu opatrně a pozvolna, žádné ledové sprchy, jen krátká koupel ve 37 st. (což je pro tělo v horečce 39-40st. ochlazující, ale není to teplotní šok). Taky se používá kombinace paracetamolu (poměrně rychle snižuje teplotu) a ibuprofenu (poměrně dlouho teplotu drží, aby zase nevylítla, což paracetamol neumí). Pokud už jednou dítě prodělá FK, většinou se doporučuje dávat Diazepam už při 37,5, protože tělo je náchylnější jít znovu do křečí. A to je pro mozek ukrutná zátěž. Vím o chlapečkovi, co je prodělal jen jednou a poškodilo mu ho to nezvratně… Faktem je, že většinou je to naštěstí bez závažnějších komplikací.
Jo a říkala mi dětská na pohotovosti, stará škola, že dřív měla každá máma doma Diazepam pro jistotu a že se dával automaticky při tt 38°C a na pohotovosti měli míň případů FK za měsíc, než v současnosti za týden… Já dávám, pokud mají teploty tendenci lítat, nebo jsou dlouhodobě nad 38,5. Použila jsem ho na dvě děti ve věku 4,5 a 2 všehovšudy třikrát. Je to sice sajrajt, ale lepší než FK nebo ho pak muset dávat pokaždý, když je zvýšená teplota, což je u dětí (narozdíl od horeček ke 40) poměrně často.
Můj syn měl taky febrilní křeče. Při vysoké horečce nad 38 dáváme půlku Diazepamu. U nás to bylo v případě, když horečky vyskočila náhle (při šesté nemoci)
všichni doktoři mi řekli, že je lepší dát Diazepam zbytečně než prodělat křeče. Synovi je 6 a pořád Diazepam máme dávát.
Pokud šlo o febrilní křeče, tak ty jsou většinou jako následek hodně rychlého vzestupu, ale i hodně rychlého snížení tělesné teploty. Takže někdy stačí, aby se teplota během chvilky vyhoupla např. na 38°C a křeče můžou nastat. Pokud se tak stane při počátku onemocnění, tento stav nelze nijak vychytat. Podání diazepamu při stálé-tedy již vysoké teplotě se, podle mne, míjí účinkem.
Ale samozřejmě Vám lékař určitě řekne vše potřebné a hlavně většinou jde pouze o jednu epizodu, jen v malém procentu se křeče objeví dvakrát a víckrát.
Jo, také jsme to zažili, ne křeče, ale rovnou kolaps. Jak píšeš - oči v sloup, otevřená pusa, prostě dítě úplně mimo… Hrozné. Máme doma Diazepam a ten dáváme vždy při teplotě nad 38. No když je dítě nemocné, tak jen sedím s teploměrem ve dne v noci u postele. Taky mám od té doby vítr z každé nemoci.
@chelsea001 píše:
Diky holky za reakce a jak dlouho vás drželi v nemocnici?
Nás tam drželi asi 4 dni, ale hlavně proto, že nevěděli, z čeho ta teplota vůbec byla.
Mam dotaz na ty co si prošli febrilkama. Zachytí to monitor dechu? Syn s nami spal v posteli, takže mě to vzbudilo, ale říkám si, kdyby byl v postýlce jestli by na to zareagoval ten monitor ![]()