Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je to moc brzo, synovi to taky dlouho nešlo. Postupně jsme to zkoušeli a odlepilo se mu to úplně asi až v šesti letech. Chirurgický zákrok nebyl třeba.
@bartsch
Ono muze fimoza a prilepeni souviset…nam Dr napsala synovi do karty, ze ma fimozu a nasledne, jak se mu kuze zacala roztahovat, tak i nejaka mista mel slepena. Takze myslim, ze se nepletu, kdyz jsem to tu tak napsala ![]()
Jinak myslim, ze se shodneme na tom, ze ve 2 letech resit chirurgicky odstraneni predkozky nebo sondu, je brzy ![]()
@Niky2 Sonda fimózu nevyřeší, odlepení ano. Ten otvor je fakt úzký. Nicméně zakladatelky syn je ještě hodně malý, aby se to řešilo nějak radikálně. Někteří lékaři to moc hrotí. Já mám svého už teď ve škole, jeho fimóza je pod kontrolou i lékaře, ale stejně se čeká, že to samo povolí. Syn trénuje ve sprše, do bolesti, trochu se to už malinko zlepšilo, tak je naděje, že nebude nakonec potřeba ani u u něj radikální řešení - ráda bych
Má to vrozené - ale nepřekáží mu to. Naučili jsme ho hygieně a tak si to poctivě každý den pěkně sám vymývá ![]()
@bartsch
presne…za me u takhle maleho chlapecka neresit…
Ja myslela, ze u zakl.je to tak, ze by to urcili na chirurgii o co jde a co by se pouzilo (zda sonda nebo obrizka apod).Ale to je jedno, vidime to stejne ![]()
@Niky2 píše:
@bartschpresne…za me u takhle maleho chlapecka neresit…
Ja myslela, ze u zakl.je to tak, ze by to urcili na chirurgii o co jde a co by se pouzilo (zda sonda nebo obrizka apod).Ale to je jedno, vidime to stejne
Já bych měla strach, že se tam s tím nebudou mazat a rovnou na to půjdou radikálně - ne vždy narazíš na rozumného lékaře. A tady v tom zatím panuje dost rozporuplných přístupů - někteří lékaři na to jdou i dnes postaru. Kolik já si už toho zjistila a načetla za ty roky ![]()
A když je klukovi 5 let a žádné problémy mu to nezpůsobuje? V životě neměl zánět. A doktorka nám dala žádanku na urologii. Opravdu se to musí teď vyřešit?
Ne ne, na chirurgii jsme ještě nebyli, jen se mu na to koukla dětská, zkusila přetáhnout a do žádanky napsala fimoza
Doslova řekla žemá uzkou předkožku a nejde mu to tím pádem přetáhnout a buď obřízka, což jsem razantně odmítla a nebo naříznutí předkožky
Jinak jsem zapomněla zmínit, že když ho dávám venku čůrat, tak jsem si všimla že má při čůrání pindíka jako balonek, ale čůrá normálně ![]()
@mahdalka píše:
Ne ne, na chirurgii jsme ještě nebyli, jen se mu na to koukla dětská, zkusila přetáhnout a do žádanky napsala fimozaDoslova řekla žemá uzkou předkožku a nejde mu to tím pádem přetáhnout a buď obřízka, což jsem razantně odmítla a nebo naříznutí předkožky
Jinak jsem zapomněla zmínit, že když ho dávám venku čůrat, tak jsem si všimla že má při čůrání pindíka jako balonek, ale čůrá normálně
Jednu dobu to měl syn taky, ale jak roste, i toto přešlo - důležitá je hygiena, vymývat, je to i prevence zánětu.
@mahdalka píše:
Zdravím maminky, ráda bych se zeptala zkušenějších…
Mám 28 měs. syna a dnes nás doktorka poslala na chirurgii, protožemu nejde přetáhnout pindík. Říkala, že to má zůžený a že mu buď udělaj obřízku, což rozhodně nechci, nebo mu to naříznouZkoušela jsem pár měs. zpětně ve vaně malýmu přetáhnout, ale nejde to, tak jsem to dál radši nezkoušela a dnes nás doktorka poslala na chirurgii
Máte s tím některá zkušenost? Dělal to taky vašemu chlapečkovi?
Díky za rady
náš malej fimózu, vyfásnul mast Triamcinolon, měsíc jsme mazali a pohoda, uvolnilo se to natolik, aby to nepřekáželo atd.. proč nezvolí tuto léčbu? je to sice kortikoid, ale pořád lepší, než hned chirurgie.
@martina.se píše:
náš malej fimózu, vyfásnul mast Triamcinolon, měsíc jsme mazali a pohoda, uvolnilo se to natolik, aby to nepřekáželo atd.. proč nezvolí tuto léčbu? je to sice kortikoid, ale pořád lepší, než hned chirurgie.
Tak to jsou ty tvé zkušenosti? Promiň, ale na tebe jsem úplně zapomněl.
Ve dvou letech je ještě moc malý. Takovými zásahy se udělá zpravidla více škody než užitku.
Já to tu píšu pořád kolem dokola, takže to jenom překopčím odjinud.
Došel jsem v tomto k určitému názoru a tak ho po dlouhé době jak zakladatelce tak JayLee napíšu, položil jsem otázku německému spiosovateli Mariovi Lichtenheldtovi, který se tím zabývá už téměř 10 let, prakticky se mnou souhlasil.
Moin, moin (běžný severoněmecký pozdrav: „dobrý den“ se v severním Německu vůbec nepoužívá)
Mám pár krátkých otázek. Má poněkud odlišný názor, než je v těch článcích (na mých osvětových webovkách), kdy se může začít s roztahováním předkožky u chlapce. Domnívám se, že se s tím dá začít mnohem dříve, ale musí být splněny tři podmínky.
chlapec už nesmí mít konglutinaci, tj. přirozené slepení předkožky se žaludem membránou zvanou synechie.
už nepotřebuje plenky
musí už být ve falickém stadiu (říká se mu též pseudopuberta, přechodné období, kdy se chlapec intenzivně zabýval svým pindíkem, ve věku 3 - 5, popřípadě 4 - 6 let), aby mohl dobře spolupracovat.
Co si myslíš?
Mario mi odpověděl:
Správně! Roztahování předkožky má být zkoušeno pouze chlapcem samotným. Nesmí se přitom vyskytovat žádná bolest.
Chlapec by měl být ve stavu (což je věkově individuální), aby pochopil o co se jedná a musí to sám chtít zkoušet.
Z toho vyplývá, že tyto roztahovací pokusy nemají být prováděny u velmi malých dětí.
Když v tom věku existuje potřeba ošetření, může se to učinit s použitím kortikoidních mastí nebo místo roztahování nechat chlapce častěji se koupat.
Můžete chlapci vysvětlit, že ta kůžička je jako ochrana, že se pod ní nalézá malá „hlavička“ (možná je lepší použít slova bambulka, jak jsme tomu říkali jako tak malí kluci), která, když už je dost velký, může vykouknout ven. Tak se to vysvětluje malým dětem. Chlapec může při koupání zkoušet, zda ta hlavička už chce vykouknout ven. Musí však přitom být velmi opatrný, protože povrch té hlavičky je velmi citlivý, jako miminko.
Když je ta předkožka u velmi malého chlapce zanícená, může se to vysvětlení spojit s opatrným ošetřováním mastí, ale bez toho, aby to rodiče roztahovali. Vícekrát chlapci vysvětlit, jak si má opatrně tu mast vmasírovat a vtírat.
Máš tedy pravdu: Chlapec si to musí dělat sám, u velmi malých chlapců ošetřovat pouze když cítí bolest nebo když je to zanícené.
Jinak Mario Lichtenheldt jako spisovatel napsal k tématu dvě knihy pro chlapce, kteří s tímto mají problémy a jejich rodiče.
Charlie in Badewanne (Karlík ve vaně), pro chlapce starší 7 let
a
Un - Heil (Ne léčení) pro chlapce starší 12 let.
Takže JayLee, máš ještě tak rok čas.
Tolik to překopírování, ta JayLee má také dvouletého syna.
Dám tu jeden link, kde bude vysvětlení i pro paní od odborníků:
@LLLL píše:
Nasemu to nejde ani v necelych 4 letech, zadne problemy s tim nema, dr zatim neresi
staršímu to taky nejde a nikdo to neřeší, u mladšího to řeší pouze ex ![]()
@martina.se Já se mám jít s malým pouze ukázat na chirurgii - dětskájen říkala jak se to řeší a tu mast myslím zmiňovala taky.
Tak teď nevím zda to nechat plavat a časem se uvidí, nebo zajít na tu chirurgii a říct si o tu mastičku. nebo jít na tu chirurgii až třeba za dva tř roky až bude malej starší? ![]()
@mahdalka pokud mu to nepřekáží, rozhodně bych vydržela, je zbytečně brzy.