Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky, ráda bych se zeptala zkušenějších… ![]()
Mám 28 měs. syna a dnes nás doktorka poslala na chirurgii, protožemu nejde přetáhnout pindík. Říkala, že to má zůžený a že mu buď udělaj obřízku, což rozhodně nechci, nebo mu to naříznou
Zkoušela jsem pár měs. zpětně ve vaně malýmu přetáhnout, ale nejde to, tak jsem to dál radši nezkoušela a dnes nás doktorka poslala na chirurgii
Máte s tím některá zkušenost? Dělal to taky vašemu chlapečkovi?
Díky za rady ![]()
V necelých třech letech je ještě brzo. Syn tohle měl, objednala jsem ho na dětskou urologii na Karlak. Napsaly kortikoidovou mast myslím na tři měsíce. Hodně se to zlepšilo a teď v necelých pěti můžeme znovu a už se začíná pomalinku odlepovat. I urolog říkal že pokud netrpí na záněty a neodlepi se tak doporučuje to řešit až tak v 7 až 8 letech kdy kluk pochopí že mu není ubližovano jen ze srandy (objíždí se to nejakou sondickou..)
Jinak já už ve dveřích hlásila že nechci žádné takovéhle zákroky.
A Dr vas tam poslala proc, jen kvuli tomu, ze mu to nejde nebo ma i nejake vedlejsi problemy s tim spojene?
Zkusenost nemam, ale s takhle malym ditetem bych nesla ani nahodou.Vse ma svuj cas, nechapu, proc se to resi u takhle malych deti.Syn ma necele 2 roky a ma jen malou direcku a pretahovat mu nejde ani omylem.Nic s tim nedelam, protoze kdyz to nejde, muzou pri pretahovani na kuzi vznikat male prasklinky, ktere se pak spatne hoji.Taky se predepisuje kortikoidova masticka, ktera memu starsimu synovi hodne pomohla. Jenze u nej jsem to zacala resit asi ve 4 letech a krasne se to srovnava.
Kamaradka byla se synem ze stejneho duvodu na chirurgii, kdyz mu byly asi 2 roky a kolem 5 roku sli znova, protoze mu to zase prirostlo.
Ja bych to nechala byt.
Nasemu to nejde ani v necelych 4 letech, zadne problemy s tim nema, dr zatim neresi ![]()
Já to právě našemu zkoušela ve vaně, ale nešlo to a radši jsem to nechala být, abyh nenadělala víc škody než užitku, malej říkal bebí, tak mu to ai bylo nepříjemný
Doktorky jsem se ptala dneska když jsme šli na očkování, pro jistotu, abych nic nezanedbala. Říkala že nás pošle radši na chirurgii aby se na to doktor podíval, že by moh pak dostat zánět
ale zatím žádný problémy nemá
tak proto se ptám. Obřízku bych mu rozhodně udělat nenechala
ale nevěděla jsem jak s tím naříznutím kůžičky, brrr
Mám kamarádku která přetahovala synovi už ve 4 měs.
a druhá má stejně starýho syna a ještě vůbec nezkoušela přetáhnout a neřeší to, proto se ptám abych něco nezanedbala ![]()
Myslim, ze dnes uz se to takhle brzy neresi, ze to ma cas, pokud skutecne netrpi na zanety… Nas mel trosku nabeh nekdy po druhem roce, asi dvakrat, vzdy jsme to rozehnali hermankem a od te doby naprosty klid… Jde mu pretahnout jen trochu, taky mu to neni prijemne, takze sem tam to zkusime, ale netrapi nas to…
Pokud nemá problémy, nikam nechoď. Předpokládám, že má asi ještě plínku. Počkej na léto, jak plínku sundáš a bude běhat nahatý, tak si s ním bude hrát a žmoulat ho, třeba to povolí samo. Já teda vůbec nevím, jak to synovi v jeho 2 letech šlo nebo nešlo, na pinďu jsem mu nešahala. Jak jsme sundali plíny, postupně si to uvolnil sám. Je mu 3,5 a jde mu to v pohodě přetáhnout. Něco jiného by bylo, kdyby se mu tam dělaly nějaké záněty atp…takhle bych to fakt nechala být. ![]()
Tak samozrejme zkonzultovat to muzes, ale urcite nic nezanebas, pokud s tim jeste pockas.Ta kuze se casem sama zacne natahovat,odlepovat.Taky az si zacne s pindikem sam vic hrat, tak ta kuze se postipne roztahne.Ja bych to opravdu neresila, mne to prijde moc brzy
Nekterym chlapeckum to jde pretahovat uz od narozeni, nekterym az treba v 5 letech.Nebo to jde pak bez zakroki resit tou mastickou…porad lepsi, nez narkoza nebo bih vi co dalsiho.
Jestli pujdes na tu chirurgii, hlavne jim rekni, ze nechces, aby s tim synovi neco delali, at se jen podivaji. Bohuzel vim od kamaradek i o pripadech, kdy to doktor strhnul…
![]()
Malej měl zánět, tak jsme začli chodit do Motola na chirurgii. To mu byl rok a půl. Dostali jsme triamcinolom (kortikoidy) a dost to povolilo. Teď je mu dva a čtvrt a jde krásně přetáhnout. Po každém koupání mu přetáhnu a objedu prstem namočeným v oleji z lékárny. Doktorka říkala, že je důležité, aby to bylo stále promaštěné. Ještě je pár míst, kde to má přirostlé, tak 3mm, na dvou místech. V březnu jdem na ko, tak jsem zvědavá jak se to bude řešit dál.
Plínku nemá už od léta, teď je už zhruba měsíc bez plenky i na noc.Jak se pozná ten zánět?
Mě někdy přijde že má malej trošku červenou špičku pindíka, ale pak už má zas normální barvu. problémy žádný nemá. Asi to nechám být a nikam nepůjdu, ještě počkám. S pindíkem si hraje, tak se mu to třeba uvolní samo
Spicka cervena nic nebude. Navic pokud se to samo spravi. Zanet bys poznala, je celkove vic zarudly, syn by si urcite stezoval. Bolelo by ho to.Nam Dr dal na zanet nejaky roztok, ve kterem jsme synovi pindu machali.
Ja si myslim, ze kdyz nema zadne obtize, ze je zbytecne dite zatezovat nejakymi zakroky. Odlepuje se to postupne, pripadne bych chtela pozdeji tu masticku, pokud by se to samo vubec nehlo.Ale dle meho je na to opravdu cas…
Holky díky
Já se jen bála abych něco nezanedbala, máma do mě hučela, že bych s tím měla už něco dělat, když to nejde, ale nevím podle čeho usuzuje, když má dvě holky
Já s chlapečkama zkušenost žádnou nemám, tak tak se právě ptám
Mam 2 kluky, oba to maji to same. Malemu (2roky) to nejde pretahovat vubec, vetsimu pomohla ta masticka a uz ma prilepeny uz jen kousicek (5let).Nedelam si s tim hlavu, ani nase Dr. U maleho uvidim, jak to pujde, pri nejhorsim holt sahnu take po masticce. Jinak jsem jeste nekde cetla, ze se da pouzit slez pravy a z nej udelat koupel.Ale u nas to tedy nezabralo.Tak nevim… ![]()
Pri zanetu by si urcite stezoval na bolest, obzvlast pri curani. Mel by napuchleho zarudleho pindika, to byste poznala
Nas ho mel jednou jak bakuli, to jsme leteli k dr, ta nas uklidnila, jen doporucila ten hermanek a za par dni byl klid…
Syn má fimózu a zatím se čeká, jestli to nepovolí samo. Pravidelně stav sleduje i lékař. Snaží se to sám trénovat, každý den si to vymývá sprchou, udržuje v čistotě. Nikdy žádné potíže neměl - ani s močením, ani se zánětem. Navíc v pubertě se to vlivem hormonů taky mění. Kortikoidy zatím nasazeny nebyly, syn jako malý dostal jednou na exém kortikoidovou mast a měl po ní silné nežádoucí účinky. Navíc u fimózy vždy nepomůže. Funguje tak, že ztenčí kůži, to že se to vrátí do původního stavu, je až u 50% případů. A je vidět, že si mnohé z vás pletou fimózu a přilepenou předkožku - není to to stejné. U fimózy je předkožka zúžená (syn ji vůbec nemá přilepenou) a otvor je malý tak, že předkožka nejde přetáhnout. Nesmí se to dělat násilím, protože hrozí, že popraská a zjizví se. To se pak musí řešit chirurgicky. Navíc já se synovi do toho pletu minimálně - ten, kdo má synovu fimózu na starosti, je manžel - přece jen o penisu ví víc než jakákoliv žena. Naopak gynekologické záležitosti budu u nás s dcerou řešit já.